A Lisszabonban zajló csapat Európa-bajnokságonremekül kezdődött számunkra a csütörtöki játéknap: a magyar férfiegyüttes bravúros sikert aratott a jóval esélyesebb osztrák válogatott ellen. Győztek a nők is: a Luxemburggal szembeni diadal azt jelentette, hogy Póta és társai a negyeddöntőben Ausztria ellen folytathatják az Eb-t. Késő este a férfiak papírforma-vereséget szenvedtek a címvédő németektől.

A szerdán a házigazda portugáloktól vereséget szenvedő magyar férfiak délutáni, osztrákok elleni mérkőzésen az első párban asztalhoz álló Kosiba Dániel nagyszerű győzelmet aratott a világranglistán nála nyolcvanegy hellyel előrébb álló, a lajtsromban 31. Gárdos Róbert ellen. A folytatásban Pattantyús Ádám kikapott Chen Wei-xingtől, majd Jakab János elképesztő csatában – a döntő szettet 16-14-re nyerve – múlta felül Habesohnt. Pattantyús sajnos Gárdossal sem bírt, ám Kosiba (pályafutása során nem először) igazi csapatembernek bizonyult: hihetetlen, emlékezetes csatában 3-2-re (az ötödik játszmában 12-10-re) legyőzte Chen Wei-xinget (59.) is, így válogatotunk bomba meglepetésre 3-2-arányban diadalmaskodott a jóval esélyesebb „szomszéd” fölött.

A női csapat ellenfele Luxemburg volt, s bár Póta Georgina kikapott Ni Xia-liantól, Lovas Petra, Madarász Dóra és második meccsén Póta is magabiztosan nyert, így válogatottunk 3-1-re győzött a miniállam csapata ellen. És már csak azt kellett figyelnie, mire mennek egymással a C csoport másik találkozóján az oroszok és a hollandok. Nos, Hollandia gárdája 3-1-re nyert, minek nyomán az oroszok, a hollandok és a magyarok között nem csak pont-, hanem mérkőzésarány-azonosság alakult ki. Végül is szettarány döntöttt a továbbjutásról, s az a mieinknek kedvezett: a magyar válogatott végzett a csoportban az első helyen, a hollandok lettek a másodikak, míg az oroszok a harmadikak. Ez egyben azt is jelenti, hogy Téglás Péter szakvezető válogatottja az 1-8. helyért folytathatja a kontinensviadalt: a rivális péntek délután az osztrák csapat lesz.

Férficsapatunk magyar idő szerint este 8 órától mérkőzött a németekkel, és – ahogyan azt várni lehetett – sima vereséget szenvedett a címvédőtől. A találkozón egyetlen játszma megnyerésére futotta a mieink erejéből, akik pénteken a 9-16. helyért, a legfelső osztályból való kiesés elkerüléséért játszanak tovább az Eb-n.

 

OVTCHAROV: A FOGORVOSTÓL PATTANTYÚSIG

A Német Asztalitenisz Szövetség honlapjának beszámolója szerint estig bizonytalan volt, milyen összetételben áll asztalhoz a férficsapat a magyarok elleni Eb-csoportzáró mérkőzésen. Történt, hogy a portugálokkal szembeni találkozón megsérült Patrick Franziska, míg az együttes negyedik - a rangsorban első számú - játékosa, Dimitrij Ovtcharov (fogműtétje miatt) csak csütörtök délután kelt útra Lisszabonba. Ráadásul a repülője késve érkezett meg a portugál fővárosba, így egészen a magyarok elleni meccs rajtjáig bizonytalan volt, hogy játszik-e. Mindenesetre a meccslapon a harmadik helyre beírták őt, s végül be is futott. Így Pattantyús Ádám nem maradt ellenfél nélkül...

 

Férfiak, A csoport

MAGYARORSZÁG–AUSZTRIA 3-2

Kosiba Dániel–Robert Gardos 3-1 (-7, 11, 9, 7)

Pattantyús Ádám–Chen Wei-xing 0-3 (-9, -5, -9)

Jakab János–Daniel Habesohn 3-2 (-3, 7, 3, -7, 14)

Pattantyús Ádám–Robert Gardos 1-3 (-7, 5, -5, -10)

Kosiba Dániel–Chen Wei-xing 3-2 (8, 9, -8, -9, 10)

MAGYARORSZÁG–NÉMETORSZÁG 0-3

Jakab JánosSteffen Mengel 1-3 (-9, -7, 6, -4)

Kosiba Dániel–Timo Boll 0-3 (-9, -4, -1)

Pattantyús Ádám–Dimitrij Ovtcharov 0-3 (-9, -3, -4)

A csoport végeredménye: 1. Németország 6 pont, 2. Portugália 2 (4:3-as mérkőzésarány), 3. Ausztria 2 (5:4), 4. Magyarország 2 (3:5).

 

k, C csoport

MAGYARORSZÁG–LUXEMBURG 3-1

Lovas PetraSarah de Nutte 3-1 (9, -10, 11, 3)

Póta Georgina–Ni Xia-lian 0-3 (-11, -6, -5)

Madarász Dóra–Tessy Gonderinge 3-0 (2, 4, 8)

Póta Georgina–Sarah de Nutte 3-1 (-9, 3, 9, 6)

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 4 pont, 2. Hollandia 4, 3. Oroszország 4, 4. Luxemburg 0. Az első három helyezett között azonos mérkőzésarány alakult ki, s a jobb szettarány rangsorolt (Magyarország 20:16, Hollandia 18:15, Oroszország 13:20).

 

CSÜTÖRTÖKI EREDMÉNYEK

Férfiak. A csoport: MagyarországAusztria 3-2, Németország–Portugália 3-1, Németország–Magyarország 3-0, Ausztria Portugália 3-1. B csoport: Görögország–Franciaország 3-2, Spanyolország–Szlovákia 3-2, Görögország–Szlovákia 3-1, Franciaország–Spanyolország 3-1. C csoport: Fehéroroszország–Svédország 3-1, OlaszországLengyelország 3-2, Fehéroroszország–Lengyelország 3-2, Svédoroszország–Olaszország 3-0. D csoport: Oroszország–Horvátország 3-2, Románia–Csehország 3-2, Oroszország–Csehország 3-0, Horvátország–Románia 3-1.

Nők. A csoport: Németország–Törökország 3-1, Ausztria–Franciaország 3-0. B csoport: Románia–Portugália 3-1, Lengyelország–Spanyolország 3-0. C csoport: Magyarország–Luxemburg 3-1, HollandiaOroszország 3-1. D csoport: Csehország–Ukrajna 3-2, SvédországFehéroroszország 3-1.

A legjobbak között a négy csoportból az első és második helyezettek az 1–8, a harmadikak és a negyedikek a 9–16. helyért játszanak tovább. Az első osztálytól a 15. és a 16. helyen végző válogatott búcsúzik majd.

A szerdai játéknap összes eredménye ITT.

Go to top