harimoto-tomokazu

Hogyan járulhatunk hozzá a japánok sikereihez, milyen hatásai lehetnek egy budapesti olimpiának az asztalitenisz hazai helyzetére, mi változott meg 2013-ban a magyar válogatottaknál? Ezekről is beszélt Stocker Miklós a Trend FM Forgó című műsorában.

Péntekenként délután fél háromtól hallhatjuk a Trend FM asztalitenisz-műsorát, amelyben ezen a héten Nátrán Roland MOATSZ-elnök és a frissen megválasztott új női szövetségi kapitány, Bátorfi Zoltán lesz a vendég. Dr. Stocker Miklós, a szövetség főtitkára már járt a stúdióban, és több érdekes témát is érintett a műsorvezető Mezei Dániellel.

Elsőként a japán vonal került szóba, azon belül is az ázsiai ország felkészülése a 2020-as tokiói olimpiára. Ez már rögtön azután elkezdődött, hogy a japánok elnyerték a rendezés jogát, kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy négy év múlva a legjobb formában legyenek topjátékosaik. Ennek érdekében az egyik japán sportiskola együttműködési megállapodást kötött a magyar szövetséggel, mivel úgy gondolják, biztos tudnak valamit tanulni a sportág egyik legeredményesebb nemzetétől. Ez persze fordítva még inkább igaz, hiszen a japánok jelenleg jóval előrébb járnak nálunk, számunkra tehát még hasznosabb lehet ez a kooperáció.
Annál is inkább, mert Budapest pályázik a 2024-es olimpia megrendezésére, azaz könnyen hasonló helyzetbe kerülhetünk, mint a japánok. Stocker Miklós emlékeztetett rá, hogy a fiúknál van egy nagyon tehetséges korosztályunk, amelynek tagjai ifjúsági Európa-bajnokok voltak, és pont 2024-ben lesznek teljesítőképességük csúcsán.

A Magyar Asztalitenisz-szövetség a rendszerszintű fejlesztés híve, és nem annak, hogy néhány kiemelt klubra vagy játékosra összpontosítsa az erőforrásokat. Egy hazai olimpia persze hatással lehet erre, hiszen ez esetben az eredményesség is kiemelt szerepet kapna. Mint minden sportági szövetségnek, a MOATSZ-nak is egy hétéves tervet kellett készítenie erre az időszakra.

Stocker Miklós szerint a legnagyobb előrelépést a hazai pingpongéletben a legmagasabb szinten az jelentette az utóbbi években, hogy nagy hangsúlyt fektettek a sporttudományos módszerek bevezetésére. A válogatottak munkáját 2013-tól gyógytornász, erőnléti edző, saját masszőrök segítik, ami nem hoz eredményt egyik pillanatról a másikra, viszont segít például elkerülni a sérüléseket, amelyek jelentősen visszavethetik a játékosok teljesítményét.

A műsor meghallgatható a MOATSZ podcast csatornáján:

 

Go to top