diyas-monteiro-elemzes-2016-eb

Ezúton adjuk közre a Magyar Asztalitenisz Szövetség edzői továbbképzésésének keretén belül, a 2016-os budapesti rendezésű Európa-bajnokságon, a képzésen résztvevők által kielemzett mérkőzésről készült tanulmányt. A továbbképzésen résztvevők feladata az Európa-bajnokság szombati, ötödik játéknapján lejátszott férfi egyes nyolcaddöntő elemzése volt, előre meghatározott szempontok szerint. A mérkőzést Jakub Dyjas (Lengyelország) és Joao Monteiro (Portugália) játszotta.

A tanulmány igyekszik minél több elemzési szempontot felvillantani az asztalitenisz közvélemény számára, melynek egy része egészen biztosan már ismert volt, más része talán újdonságként szolgált. A Rozsnyói Tibor és Dr. Paár Dávid által készített anyag kitér az egyes szettek különböző szakaszaiban nyújtott teljesítmények értékelésére (akár kiemelve a végjátékokat), az alkalmazott ütéstechnikák gyakoriságára és sikerességére vagy akár a tipikusan lejátszott első, második, harmadik érintésekre és következményeikre.

Mivel minden szakember egy kicsit másként láthatja az asztalnál lévő történéseket, ezért a következtetésként megfogalmazottak vitára adhatnak okot. A minél objektívebb elemzéseket mindenképpen segíthetik a mérkőzéseket jellemző számadatok – amelyek azonban, mint minden statisztika, sosem lehetnek kizárólagos érvényűek – ezért tartottuk fontosnak a sokrétű adatgyűjtést és feldolgozást. Ezúton is bíztatunk mindenkit, hogy akár ezt az anyagot vitaindítóként is felhasználva induljon minél több szakmai diskurzus a sportágban, amelyek minden bizonnyal előre lendítik a sportág fejlődését.

A tanulmány az alábbi linken érhető el, tölthető le:

http://moatsz.hu/images/PDF/SZEB/Workshop_tanulmany_EB_20161022.pdf

A mérkőzés online megtekinthető a következő linken:

http://bit.ly/2hEJ0AU

 

 

 

Go to top