moszgasej2018

Idén negyedik alkalommal rendezik meg az Ötpróba mozgalom kiemelt eseményét, a Mozgás Éjszakáját, amely Budapest legnagyobb szabadtéri szabadidősport-fesztiválja. Az ingyenes, mindenki számára nyitott eseményen 16 sportágat próbálhatnak ki bajnokok és profi edzők segítségével a mozogni vágyók. A rendezvénynek idén a Műegyetem rakpart és a Pázmány Péter sétány ad otthont, így az eseményre látogatók a hangulatosan kivilágított Duna-parton ismerkedhetnek meg a hagyományos és különleges sportok sorával. A rendezvény egyben Ötpróba-pontszerző alkalom is, azaz a résztvevők pontokat szerezhetnek, amiket később sportszerekre válthatnak. Az este szakmai szervezője a Testnevelési Egyetem.

Ahogy a sajtótájékoztatón Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta: a kormány célja, hogy minél több fizikailag és szellemileg aktív, egészséges ember éljen hazánkban. Az egészség megtartásának egyik legjobb módja, hogyha a rendszeres testmozgást életmódunk részévé tesszük. A miniszterelnök szándéka, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon az Európai Unióban. Ennek része az is, hogy honfitársaink egészségi, fizikai állapota javuljon, hiszen az életminőség nagyban függ az egészségünk megtartásától. Ezért is támogatja a kormány az Ötpróba mozgalmat és a Mozgás Éjszakáját, hogy mindenki megtalálja a számára ⎼ szó szerint ⎼ leginkább testhez illő mozgásformát.

Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, valamint az esemény szakmai védnöke elmondta, hogy a TE kiemelten fontosnak tartja a lakosság életmódváltását és a szabadidősport népszerűsítését. „Büszkék vagyunk rá, hogy az Egyetem ilyen nagyszabású szabadidősport-esemény társszervezője immár negyedik éve. Az Egyetem rekreáció szakának tanárai, végzett szakemberei és mintegy 150 fő hallgatója nyújt aktív támogatást a rendezvény szervezésében és lebonyolításában. A korábbi rendezvények sikerei is azt bizonyítják számunkra, hogy jó úton járunk a sportszakemberek képzésében, és meg tudunk felelni a szabadidősport területén megnövekedett új minőségi és mennyiségi elvárásoknak. Bízunk benne, hogy a Mozgás Éjszakája a szabadidősportolók számára idén is az év egyik legemlékezetesebb sporteseménye lesz."

Dr. Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, az Ötpróba futónagykövete felvetette, hogy sajnos Magyarországon a legmagasabb a túlsúlyos emberek aránya Európában, de a világon is negyedik helyen állunk. Ezt a versenyt azonban biztosan nem érdemes megnyernünk. Kiss Gergely hangsúlyozta, hogy a Mozgás Éjszakája egy olyan sportfesztivál, ahová az is eljöhet, aki már 15 éve nem húzott edzőcipőt. Itt bátran belekóstolhat bármelyik mozgásformába. A rendszeres testmozgásnak és a szabadidősportnak nem az a célja, hogy bajnokok legyünk, hanem, hogy érezzük jól magunkat a bőrünkben, és azzal máris nyertünk. Hozzátette, hogy az elmúlt években egyre nő a szabadidősport-rendezvényeken résztvevők száma, és reméli, hogy a Mozgás Éjszakája újabb emberekkel fogja megszerettetni az aktív testmozgást.

Bordács Miklós, a rendezvény társszervezője szerint a sportfesztivál célja mozgásra bátorítani azokat, akikre eddig kevésbé volt jellemző a sportos életmód, de szívesen változtatnának ezen. Annak érdekében, hogy ez a változtatás minél nagyobb és inspirálóbb élményt jelentsen számukra, a rendezvényen a következő 16 jól ismert, illetve kevésbé ismert, de annál izgalmasabb sportág közül választhatnak:

  • futás,
  • kerékpározás,
  • zumba,
  • fitnesz,
  • salsa,
  • jóga,
  • asztalitenisz,
  • tollaslabda,
  • nordic walking,
  • korfball,
  • lábtoll-labda,
  • harcművészet,
  • sárkányhajózás,
  • teqball,
  • amerikai foci.

Bordács hozzátette, hogy a rendezvény idén új helyszínre, a Műegyetem rakpartra és a Pázmány Péter sétányra költözött. Ez kihívást jelent a szervezőknek, azonban egészen különleges atmoszférát fog nyújtani az éjszakai, kivilágított Duna-part a kilátogatók számára.

Dr. Szélpál Tamás, az Ötpróba mozgalom projektvezetője, a Mozgás Éjszaka társszervezője visszatekintett 2017 áprilisára, amikor újra kezdetét vette az összességében negyven esztendős múlttal büszkélkedő, patinás szabadidősport-eseménysorozat, az Ötpróba. Az azóta eltelt bő egy év alatt a program bizonyított, hiszen jelenleg több mint 12 ezren gyűjtik aktívan a különböző teljesítésekért járó pontokat, és mozognak rendszeresen szervezett keretek között. Idén összesen 120 pontszerző állomáson gyarapíthatják egységeik számát az Ötpróbázók, többek között június 16-án, a Mozgás Éjszakáján.

A rendezvény – igaz, más néven – tavaly is nagy sikert aratott: a Hősök terén és a Városligetben 17.500-an sportoltak éjszakába nyúlóan. Az idei esemény új helyszínen várja az érdeklődőket, a szervezők reményei szerint azonban a megszokott sportfesztiváli hangulatban, amely korosztálytól függetlenül valamennyi résztvevő számára maradandó élményt nyújt majd. Ezt az élményt fokozza majd egy különleges betétszám is: 8 kivilágított sárkányhajó több mint 100 evezőssel (köztük ismert sportolókkal és közéleti személyiségekkel) a fedélzeten fog leevezni a Duna vizén az Újpesti-öbölből a Kopaszi-gátig – a nem mindennapi program „befutója" pedig épp a Műegyetem rakpart előtt zajlik majd, kitűnő kilátást biztosítva a kilátogatók számára. A szervezők reményei szerint ennyi sportág között mindenki rátalál arra, amelyik igazán neki való – és amely rendszeres sportolásra ösztönözheti a jövőben.

A Mozgás Éjszakája az Ötpróba program része, illetve annak pontszerző állomása. Az Ötpróba Magyarország legnagyobb szabadidősport-rendezvényeit kínáló, patinás sportesemény-sorozat. A program tagjai különböző sportágakban, megadott távok teljesítésével pontokat gyűjthetnek a rendezvényeken, a pontokat pedig értékes sportszerekre válthatják. A Mozgás Éjszakáján a 7 vagy 11 km-es távot teljesítő futók, illetve a 17,5 km-t kerékpározó ötpróbázók szerezhetnek pontokat.
Mozgás Éjszakája:

Időpont: 2018. június 16. éjszaka
Helyszín: Műegyetem rakpart és Pázmány Péter sétány

Információk:

Go to top