gyertyalang moatsz

Asztalitenisz legendától búcsúzunk
Pék Miklós (1925-2018)

 

Aligha van olyan asztaliteniszező a megyében – de még az országban is – aki ne ismerte volna Pék Miklóst, Vas megye örökös asztalitenisz bajnokát.

Miki bácsi viszonylag későn, gimnazista korában ismerkedett meg az asztalitenisz sporttal, de rendkívül eredményes pályafutással büszkélkedhetett. 1944-es Szombathelyre kerülését követően 25-ször nyert megyei bajnoki címet, de volt Dunántúl és Országos Vidék Bajnok is. 15 éven keresztül volt I. osztályú játékos, pedig akkoriban ezt a címet nem volt könnyű megszerezni. Legjobb eredményét 1950-ben érte el, amikor is vidéki játékosként felölthette a címerest mezt a budapesti asztalitenisz világbajnokságon, ahol a nyolcad döntőig jutott!  Évtizedeken keresztül volt az SZSE és a Cipőgyár asztalitenisz csapatának 1. számú játékosa, de komoly sikereket ért el edzőként is csapatainál. Négy generáció női és férfi játékosa nőtt fel kezei között. 1993-tól aktív részt vállalt a Vas megyei asztalitenisz élet újraélesztésében, 1994-től a Büki TK játékosa és edzője lett.

Sportvezetői munkáját mindig kitartás és állhatatosság, megszállottság jellemezte. Tiszteletre méltó pályafutása és sportág szeretete példa értékű!

Nyugdíjas korában is aktívan versenyzett még. 1995-től 2011-ig valamennyi veterán Európa bajnokságon és két veterán világbajnokságot vett részt.  2006-ban Brémában (81 évesen) veterán világbajnoki bronz érmet szerzett. 

Sok kitüntetése közül az „Asztaliteniszért” elnevezésű életműdíjára volt a legbüszkébb, amit a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnökétől vehetett át 1997-ben. 2015-ben 90 évesen a „Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Sport Tagozata” elismerést kapta.

Néhány évvel ezelőtt még rendszeresen pingpongozott és teniszezett barátaival, igazi sportember volt.

Több mint 75 éves asztalitenisz sportpályafutása során örökké vidám természetének és kedvességének köszönhetően rengeteg barátot és ismerőst szerzett, akik most fájó szívvel búcsúznak tőle. Őszinte hálával gondolunk rá és köszönetet mondunk neki munkásságáért.

Az asztalitenisz élet legendás alakja 93 évet élt. Emlékét megőrizzük.

Vas Megyei Asztalitenisz Szövetség

2006 Pék Miklós Brémában veterán VB brozérmes lett

1950 Asztalitenisz VB Budapest Pék Miklós 25 évesen

PekMiklos UT 4

2015-02-04  Pék Miklósnak MOATSz emlékplakett

 

Go to top