kishazi-beatrix-70

Ma ünnepli 70. születésnapját Kisházi Beatrix, akinél több Európai Top 12 versenyt máig nem nyert más. Kezdetben a kézilabdáért rajongott, de nem szeretett védekezni. Teniszre váltott, de a szüleinek ez a sportág megfizethetetlen volt, pedig nagyapja, Kehrling Béla ebben mondhatta magát kétszeres olimpiai résztvevőnek. Igaz, 1926-ban asztaliteniszben lett csapatvilágbajnok, így hát nem csoda, ha végül unokája emellett kötött ki.

Milyen jól tette, hiszen rendkívül sikeres pályafutást tudhat a magáénak. Kétszeres vb-bronzérmes párosban és csapatban, illetve a Kisházi Beatrix, Magos Judit, Oláh Zsuzsanna, Szabó Gabriella fémjelezte csapattal három Eb-címet is szerzett. Az első alkalommal 1971-ben megrendezett Európa Top 12 bajnokságon rögtön győzelemmel kezdett, ezt megismételte a következő két évben és 1977-ben is. Ennyi diadalt rajta kívül senki sem szerzett az azóta tizenhat fősre bővített versenyen.

A több mint kétszázszoros válogatott asztaliteniszező eredeti nevét – Kriegs-Au – az egyesületében változtatták meg, mert azt tartották,„ilyen" névvel nem lehet sportolni, így lett Kisházi. Klubjával, a Statisztikával tizenháromszoros BEK-győztes, ennek a hegemóniának is a kezdetektől fogva a tagja volt.

1982-ben már nem érezte az igazi motivációt és visszavonult a válogatottságtól, de néhány évet még versenyzett a Statisztikában. 2011-ig edzőként dolgozott szeretett klubjában, hogy aztán a „hivatásos nagymama" szerepét öltse magára.

Boldog 70. születésnapot kívánunk!

Go to top