edzoi-trening

A Magyar Asztalitenisz-szövetség edzőképzési programjának következő elemeként meghirdette a „Közösségfejlesztő kommunikáció az utánpótlássportban" című tréninget, amelyre a múlt héten került sor.

A tréninget Mizsér Attila, olimpiai bajnok öttusázó tartotta, aki manapság már mentorként, coachként tevékenykedik.

„Nagyon örülök, hogy az asztalitenisz-szövetséggel összejött ez a megállapodás, és nyitott volt erre, mert meggyőződésem, hogy a mai élet kihívásaira az ilyen készségek nélkül az edzők kevésbé felkészültek – mondta Mizsér Attila, aki sportolói karrierje befejezése után húsz évet a bankszektorban töltött el. – Ha ilyen dolgokban én át tudom adni a tapasztalatomat és tudásomat, ők pedig azt beintegrálják a napi munkába, akkor meggyőződésem szerint a magyar sport lesz erősebb, jobb, több gyerek, több ember fog sportolni, mert öröm lesz egy közösségbe járni, ahol sportmunka folyik.”

A program során hallottak és látottak segítik az edzőket többek között az önismeretük mélyítésében, vezetői stílusuk beazonosításában, a tudatos és hatékony közösségépítésben, az asszertív kommunikáció alapjainak megismerésében, a konfliktusok hatékonyabb megoldásában és az eredményesebb edzői munkában.

A tréning közös munkával, közös élményeken keresztül, filmek és szituációk adta elemzéssel és gyakorlással kiegészítve nyújtott azonnal alkalmazható gyakorlati tudást a résztvevők számára.

És hogy mi várható, ha ezeket a módszereket eredményesen ültetik át a mindennapokba?

„Öt-tíz-tizenöt év múlva még több gyerek fog sportolni, tovább maradnak meg a sportban, a szülők jobban értik majd, hogy a sportnak nem vagy-vagy alapon kell működnie a diplomaszerzéssel összehasonlítva, hanem is-is alapon – beszélt a hosszú távú célokról Mizsér Attila. – Ha ez megvalósul, akkor nagyon sokat tettünk közösen az egészségesebb magyar társadalomért.”

Jakab János kezdő edzőként vett részt a szakmai tréningen. A most terítékre kerülő kommunikációs technikákat egy-két évtizeddel ezelőtt még nem nagyon alkalmazták tudatosan a hazai szakemberek, de a BVSC ifjú edzője úgy érzi, emiatt ő nem került hátrányba.

„Szerencsére olyan emberekkel voltam körülvéve, akik ha nem is tudják magukról, de biztosan alkalmazzák ezeket a technikákat, és kiváló kommunikációs készséggel rendelkeznek – mondta Jakab János. A most hallott kommunikációs technikáknak egyértelműen van gyakorlati hasznuk. Elég például arra gondolni, amikor versenyen időkérésnél egy feldúlt, szétesett tanítvánnyal kell úgy beszélni, hogy a rendelkezésre álló egy percet a lehető leghatékonyabban használjuk fel.”

A tréning első két napja a 14 Utánpótlás Edző Programban részt vevő edző számára kötelező volt. Az ezen felül fennmaradó helyeket (6 fő) jelentkezési sorrendben (1 klubból 1 edző) töltötték fel.

Go to top