andras-both-ochsenhausen

Május 8. és 13. között nyolc U15-ös európai tehetség, köztük András Csaba és Both Olivér vett részt a németországi Ochsenhausenben egy speciális edzőtáborban.

A két magyar fiatal mellett a belga Adrien Rassenfosse és Nicolas Degros, a svéd Martin Friis, a lengyel Samuel Kulczycki, a portugál Vitor Fernandes és az olasz Johnny Oyebode kapott meghívást az ochsenhauseni akadémián tartott edzőtáborba.

„Nem először járt András Csaba és Both Olivér nálunk Ochsenhausenben, már két-három alkalommal meg tudtuk mutatni, mi is az a profizmus, amit mi elképzelünk az asztalitenisz-képzésben, edzésmunkában – mondta a németországi sportcentrumban dolgozó Zwickl Dániel. Bár ők még nem a célcsoportunk, mert tizennyolc éves kor körül kerülnek hozzánk a játékosok, nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek minél hamarabb lássák és tapasztalják, mennyire koncentrált az a fajta élsport, ami sikert és eredményt hozhat. Ebben szerintem nagy segítség, hogy például közvetlen közelből találkozhatnak olyan sportolókkal, akik már bizonyítottak – a héten például Simon Gauzyval –, vagy maguk is részt vehetnek az edzésprogramjainkban. Csaba és Olivér esetében is a következő három-négy év nagyon kritikus lesz, de semmi olyan dolgot nem látok velük kapcsolatban sem, ami miatt ne lehetnének a kontinens kiemelkedő játékosai.”

Az ifjú tehetségekkel hét főből álló edzői stáb dolgozott, köztük volt az András Csabát és Both Olivért elkísérő Jakab János is.

„Annak külön örültem, hogy edzővel jöttek erre az edzőtáborra, mert rájuk is hasonlóképpen igaz, hogy személyesen könnyebb módszertant és elveket átvenni – folytatta Zwickl Dániel. – Kicsit fura volt ugyan Jakab Jánost edzői szerepben látni, hiszen mi játékosként dolgoztunk legtöbbet együtt, de talán pont emiatt nagyon kellemes és jó érzés volt vele szakmai dolgokról konzultálni, és azt hiszem, nagyon hatékony együttműködés alakult ki közöttünk.”

Napi két edzés szerepelt a programban, a speciális bemelegítést erősítő feladatok, rendkívül intenzív és a legapróbb részletekig kidolgozott tréningek követték. Az edzőpartnerek sem akárkik voltak, hiszen András Csabáék az ochsenhauseni akadémia idősebb „tanulóival" játszhattak nap mint nap – köztük Szudi Ádámmal –, de a Zwickl Dániel által említett francia Simon Gauzyt is testközelből figyelhették a kontinens reménységei.

Zwickl elmondta még, hogy a 6-8 fős csoportból néhány év múlva egy-kettő nyerhet felvételt az akadémiájukra.

Go to top