a-sport-legyen-a-tied-mom-sport

A Sport Legyen a Tied! program 2016-ban is folytatódik, idén már 13 sportági szövetség vesz részt benne, és kap támogatást sporteszközök beszerzéséhez – jelentette be Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a program nyitó eseményén Budapesten, a MOM Sport Uszoda és Sportközpontban.

„A Sport legyen a Tied! program filozófiája és célja az, hogy az egyesületeket az iskolák közelébe hozza, legyen hatékony kommunikáció közöttük – mondta Balogh Gábor, a Magyar Diáksportszövetség elnöke. – Az asztalitenisz iskolai sport, nagy létesítményigénye és komolyabb eszközigénye sincs. Egy asztal kell, két ütő, és már lehet is játszani. Tavaly 148 iskolába jutott el ez a program, mindegyikbe négy-öt asztalt sikerült kihelyezni."

A Sport Legyen a Tied! ünnepélyes megnyitóján írta alá Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Balogh Gábor az EMMI és a Magyar Diáksportszövetség között létrejött stratégiai megállapodást. Ennek lényege, hogy az oktatás, a sportpolitika, az egészségügy, a gyermek- és ifjúságpolitika valamint a társadalmi felzárkózás területén a minisztérium és az MDSZ együttműködik a jogszabályok előkészítésében, módosításában, felülvizsgálatában.

Stocker Miklós, a MOATSZ főtitkára próbált teljesebb képet adnia arról, hogyan juthat el egy fiatal az iskolai programoktól a legmagasabb szintig.

„Az iskola az első lépcső. Innen a legtehetségesebb gyerekeket átirányítják a klubokba. Akik ott is kitűnnek a többiek közül, bekerülhetnek a Sport21 válogatottba, az úgynevezett reménységkeretbe, onnan pedig egészen a Heraklész-keretig juthatnak. A Heraklész-keret játékosai indulhatnak az ifjúsági Európa-bajnokságon. Ez tehát egy piramis, amelynek az alját kell először feltöltenünk. Ahhoz, hogy valaki eljusson a válogatott szintre, szerintem hat évre van szükség. Ha tehát egy most hétéves gyerek végigmegy ezeken a lépcsőkön, akkor serdülőként már válogatott játékos lesz belőle."

„Nagyon tetszett a gyerekeknek a bemutatórész, amikor ők még csak ültek és mi játszottunk. Sokan jöttek utána hozzánk kipróbálni, tolonganak az asztaloknál, mindenki pingpongozni akar" – mondta az eseményen részt vevő Jakab János a sportág népszerűségével kapcsolatban.

Voltak, akik épp csak átütötték a labdát, de olyanok is akadtak, akiktől már tenyeres pörgetést is láthattunk. A szórás abból fakad, hogy egyesek már játszottak korábban az iskolában vagy nyaralásaik alkalmával, mások viszont most találkoztak először az asztalitenisszel. Jakab János szerint az is sokat számít, ha valaki már jártas egy másik ütőjátékban, a teniszezők például kifejezetten ügyesen kezelik a pingpongütőt is.

A budapesti esemény után az országos sportbemutató-sorozat első vidéki állomása április 4-én Győrben lesz, és október végéig 18 helyszínen folytatódik a program, amely Pécsen zárul.

Go to top