pedagoguskepzes

Sikeresen zárult a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara által meghirdetett pedagógus-továbbképzési program, amelynek éppen ezért folytatását tervezik.

„A képzés célja az volt, hogy a testnevelőtanárokat, illetve a tanítókat megpróbáljuk az asztalitenisz alapvető elméleti és gyakorlati módszereibe bevezetni – mondta dr. Ács Pongrác egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem egészségtudományi karának dékánhelyettese. – Nem volt egyszerű, hiszen heterogén társaság jött össze. Könnyebb dolgunk volt azokkal a testnevelőkkel, akik, ha nem is napi szinten, de találkoztak már a pingponggal. Tizennégy gyakorlati és tizenhat elméleti órájuk volt. Én a gyakorlati órákon vettem részt, amelyeken a legalapvetőbb elemeket mutattuk be, és a hibajavításra – például jó ütésfogás – fókuszáltunk. Tisztában vagyunk azzal, hogy ennyi idő alatt nem lehet edzőket képezni, de nem is ez volt a cél."

A résztvevőknek elmondták, hogy hol található a lakhelyükhöz legközelebbi olyan szakosztály, ahová a tehetséges és a sportág iránt érdeklődő fiatalokat elirányíthatják.

„Ez az ötlet a Magyar Asztalitenisz-szövetség vezetőinek fejéből pattant ki, hogy ne csak a pályázatokon elnyert tárgyi eszközökkel tudjanak segíteni az iskoláknak, hanem humánerőforrás-fejlesztéssel is. A szövetség az edzőképzésnél rövidebb képzést szeretett volna elindítani, amely szakembereket biztosít ezeknek az iskoláknak."

A képzés vezetői számos e-mailt kaptak a résztvevőktől, akik nagyon élvezték a képzést, többen közülük kivitték az osztályukat a januári budapesti World Tour-versenyre. Ez is mutatja, hogy a résztvevők fejében elkezdődött egy szemléletváltás az asztalitenisz irányában.

„Lett volna még jócskán jelentkező, aki szeretett volna eljönni, hiszen a MOATSZ jóvoltából ez nem került volna nekik pénzbe – szemben a többi továbbképzési programmal –, ezért a szövetséggel közös terveinkben szerepel, hogy az ország különböző városaiban ezt a programot továbbvisszük" – tette hozzá Ács Pongrác.

Pedagógusok, testnevelők akkreditált képzését eddig kizárólag egy sportágban, a kézilabdában tudták így kibővíteni.

Go to top