A pénteken kezdődő Generációk csatája férfiversenyről és a szombati gáláról is szó esett a MOATSZ csütörtöki sajtótájékoztatóján, melyen természetesen ott volt Póta Georgina és a szövetség teljes vezérkara is.

Íme, a Magyar Távirtai Iroda beszámolója a tájékoztatóról:

A magyar szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a szombaton 16 órakor kezdődő eseményen megemlékeznek a Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor fémjelezte válogatott phenjani világbajnoki győzelmének 35. évfordulójáról, s a sikercsapat tagjai egy bemutató erejéig maguk is ütőt fognak. Az eseményre külföldről is érkeznek sztárvendégek, mégpedig Jónyerék egykori riválisai, a svéd Mikael Appelgren és Jörgen Persson. A gálán búcsúztatják el a versenyzéstől visszavonult hétszeres Európa-bajnok Tóth Krisztinát, ebből az alkalomból Budapestre látogat egykori nagy ellenfele, Nemes Olga is.

Penge helyett ezúttal ütőt ragad a vívósport két jelenkori kiválósága, a londoni kardvívó olimpiai bajnok Szilágyi Áron, valamint az idei nankingi ifjúsági ötkarikás játékok párbajtőröző aranyérmese, Esztergályos Patrik, és a szervezők további meglepetéseket is tartogatnak még az eseményre kilátogatóknak.

A gála előtt - ugyancsak a Körcsarnokban - pénteken 15, majd szombaton 10 órától bonyolítják le a Generációk csatája elnevezésű, 32 résztvevős férfi versenyt, amelynek legidősebb indulója a 61 évesen is még aktív Klampár Tibor, míg legfiatalabb résztvevője a 16 esztendős Bruckner Máté lesz. A döntőt a gála keretében szombat este rendezik.

A sajtótájékoztatón Nátrán Roland szövetségi elnök és Pósfai Gábor szakmai alelnök értékelte a magyar asztalitenisz idei évét. Előbbi elmondta, hogy a szövetségnek most már semmilyen tartozása, illetve likviditási problémája nincs, és a korábbi viharos esztendők után régen nem látott egység uralkodik a sportágban. Pósfai Gábor büszkén említette, hogy a kormány az év második felében 43 millió forintról 76 millióra emelte meg az asztalitenisznek mint az egyik kiemelt sportágnak járó állami támogatást. A sportvezető beszélt arról is, hogy a szövetség az idén 100 millió forintot fordított létesítményfejlesztésre, továbbá elmondta, hogy az utánpótlás-nevelés kiszélesítése érdekében 23 tanintézmény bevonásával elindították az iskolai asztalitenisz programot is, amelyet jövőre szeretnének kibővíteni.

Téglás Péter női szövetségi kapitány beszámolt arról, hogy a World Tour-sorozat vasárnap zárult döntőjében legjobb európaiként bronzérmet szerzett Póta Georgina az év eleji 55. helyről a 17.-re lépett előre a világranglistán, jelenleg 18., januárban azonban már várhatóan a 15. lesz a rangsorban.

"Álmomban sem gondoltam volna, hogy az első húsz közé tudok kerülni" - vallotta be a sajtótájékoztatón Póta, aki hozzátette: úgy érzi, a legjobb kínai versenyzők még nem, de a többi ázsiai ország játékosai már verhetők számára.

Stocker Miklós főtitkár arról beszélt, hogy a szövetség 2015-ben is két World Tour-versenyt rendez, az elsőt a felnőtt és U21-es versenyzők számára január 28. és február 1. között a nemrég átadott Tüskecsarnokban. Ezt a versenyt tekintik a 2016-os budapesti egyéni Európa-bajnokság első próbájának is.

A beszámolóban nem szerepel, de a tájékoztatón részt vett Pázsy Ferenc, a férfiak szövetségi kapitánya, Ecseki Nándor, a nyári, olaszországi utánpótlás Európa-bajnokság legeredményesebb magyar játékosa, valamint Fazekas Péter, a kétnapos sportági ünnep ötletgazdája is.

A Generációk csatája verseny és a másnapi gála volt a témája annak a beszélgetésnek, amelyen Pósfai Gábor alelnök és Gergely Gábor kétszeres világbajnok vett részt a Sport TV stúdiójában. Az adás felvétele ITT tekinthető meg.

Go to top