suzhou-china-vilagbajnoksag-2015

Április 26. és május 3. között a négy és fél millió lakosú Szucsouban rendezik meg az 53. egyéni asztalitenisz-világbajnokságot. A magyar színeket az eredeti tervekkel ellentétben hét helyett csak hat játékos képviseli. A férfiaknál Pattantyús Ádám (90. a világranglistán), Kosiba Dániel (108.), Jakab János (119.) és Lakatos Tamás (208.), a nőknél Póta Georgina (17.) és Pergel Szandra (136.). Madarász Dóra mandulaműtétje miatt nem vehet részt a vb-n. A férfi különítményt két edző (Aranyosi Péter és Somosi Miklós), a nőit egy (Téglás Péter) kíséri el Kínába.


Férfi párosban Lakatos Pattantyússal, Jakab pedig Kosibával indul el, vegyes párosban a Kosiba, Póta és a Jakab, Pergel duóért szoríthatunk, míg női párosban Póta a román Elizabeta Samara oldalán próbál szerencsét.

Az érmek nagy része ezúttal is ázsiai versenyzők nyakába kerül majd. Jól jelzi az erőviszonyokat, hogy női egyesben például a 15. helyen kiemelt Póta Georgina a legmagasabban rangsorolt európai születésű játékos, az előtte lévők közül csak a 10. kiemelt Liu Jia képviseli az öreg kontinenst, aki ugyan Kínában látta meg a napvilágot, ám osztrák színekben játszik.

A nőknél a világranglista első nyolc, a férfiaknál a világranglista első tíz helyezettje elindul jelen állás szerint, a mezőny tehát bomba erős lesz mindkét nemnél.

Férfi egyesben az osztrák Werner Schlager 2003-as diadala óta csak kínai játékos diadalmaskodott, míg női egyesben 1995 óta tart a kínaiak egyeduralma, ám ennél is megdöbbentőbb, hogy utóbbi versenyszámot a román Angelica Rozeanu 1955-ös (!) sikere óta csak ázsiaiak nyerték meg.

Az asztalitenisz Kínában nemzeti sportnak számít, így nem kell attól tartani, hogy kongó csarnokban rendezik meg a vb-t. Két héttel a torna kezdete előtt már nem lehetett jegyet kapni a nyitó napra, a május 1-jei (péntek) és május 3-i (vasárnap) délutáni programra, valamint az egész május 2-i játéknapra. Szerencsére az sem marad le az eseményekről, aki nem tud a helyszínen tartózkodni – vagyunk így néhányan –, hiszen a televíziós közvetítésnek köszönhetően 169 országban lesznek láthatók a világbajnokság mérkőzései. Az előrejelzések szerint a szucsoui vb lesz minden idők legnézettebb asztalitenisz-eseménye.

A meccseket a Double Happiness által gyártott asztalokon rendezik meg, amelyek sárga, boltív alakú lábakon állnak, rajtuk a 2013-as párizsi vb-n is látott lila lappal.

suzhou-table-tennis-table-2015-vilagbajnoksag

Go to top