Nagyszerű hír a magyar asztaliteniszsportban: a nemzetközi szövetség (ITTF) csütörtök hajnalban közzétett világranglistáján a nők mezőnyében Póta Georginát a 17. helyre sorolták. A Berlinben légióskodó, 29 éves játékos ezzel kilenc helyet javított egy hónappal korábbi pozícióján.

A helyezés értékéről annyit, hogy a sportágban 2001 óta készülő számítógépes világranglisták történetében mindössze háromszor volt példa arra, hogy magyar asztaliteniszező előkelőbb helyet foglalt el a lajstromban: a legelső évben, 2001 januárjában Tóth Krisztina a 13., márciusában Bátorfi Csilla a 16. helyen állt, s Tóth 2003 decemberében újra felkapaszkodott a 13. helyre.

Az utóbbi időben bravúrt bravúrra halmozó Póta mindenekelőtt annak köszönheti előrelépését, hogy az október közepén Linzben rendezett Világ Kupa-döntőn a negyedik helyen végzett, azt megelőzően pedig megnyerte a World Tour-sorozat belgiumi állomását.

A mostani világranglistát változatlanul a kínai Ding Ning vezeti, s Póta előtt mindössze négy európai játékos található.Ám a német Han Ying, az osztrák Liu Jia, a Szekszárdon játszó svéd Li Fen és a román Elizabeta Samara alkotta kvartettből kizárólag az utóbbi nem kínai származású... A férfiak között Pattantyús Ádám áll a legjobban a mieink közül: ő – négy helyet javítva – a 78.

A magyarok helyezései a novemberi világranglistán (zárójelben az egy hónappal korábbi pozíciók). Nők: 17. (26.) Póta Georgina, 88. (83.) Lovas Petra, 89. (84.) Madarász Dóra, 114. (109.) Pergel Szandra, 143. (150.) Ambrus Krisztina. Férfiak: 78. (82.) Pattantyús Ádám, 93. (99.) Kosiba Dániel, 128. (132.) Jakab János.

A további magyar játékosok helyezéseiről hamarosan összeállítást közlünk.

Go to top