2020-gondomar-csapatselejtezo

A női válogatottunk az első mérkőzésén 3–0-ra legyőzte a horvátokat az olimpiai csapatselejtezőn a portugáliai Gondomarban, így csütörtökön már a tokiói kvótáért játszhat a házigazdák csapatával.

Bátorfi Zoltán nemcsak azért hívta be a keretbe Fazekas Máriát a gyermeket váró Póta Georgina helyére, hogy létszámban meglegyen a csapat, fontos szerepet szánt neki. A horvátok ellen rögtön szóhoz jutott a válogatottba 15 év után visszatérő rutinos játékos, a páros meccset ő játszotta budaörsi klubtársával, Pergel Szandrával. A másik oldalon Dorina Srebrnjak és a kínai származású Sun Jiayi állt, és kétszettes hátrányból felállva kiharcolta a döntő játszmát, abban azonban újra a magyar kettős volt a jobb.

Az első egyéni mérkőzésen Madarász Dóra az elbukott első játszma után egy sima és egy szoros szettel fordított Mateja Jeger ellen, majd a negyedik felvonás is az övé lett, így összesítésben már 2–0-ra vezetett a válogatottunk.

Ezután Pergel és Sun Jiayi egyesben is összemérte erejét. A nyitó játszma nem sok jót ígért (11:1 oda), ám Pergel összekapta magát, és két kiélezett szett után már ő állt jobban. A folytatásban is fej fej mellett haladtak, és bár meccslabdánk is volt, Sun ekkor még visszatáncolt a szakadék széléről. A döntő játszmában ő is kihasználatlanul hagyott egy meccslabdát, majd Pergel két újabbat, ám összességében a negyedikkel már élt, ezzel a párharc is véget ért, 3–0-s magyar sikerrel.

Azaz egy győzelemre kerültünk az olimpiától, igaz, azt a házigazda portugál válogatott ellen kellene megszerezni. A két együttes tavaly szeptemberben a csapat Európa-bajnokság elődöntőjében találkozott egymással, és nálunk hiába játszott még akkor Póta, 3:1-re a Yu Fu és Shao Jieni által vezetett portugálok nyertek. Az akkori egyetlen sikerünket Pergel aratta Leila Oliveira ellen, utóbbi helyén azonban ezúttal egy harmadik kínai származású játékos, Luo Xue szerepel az ibériai válogatottban, amely 3:0-val lépett túl a szlovákokon. Nem vár tehát könnyű feladat a Bátorfi-csapatra, ám a mai győzelmének köszönhetően akkor sem érne véget a gondomari kalandja, ha vesztene a hazaiak ellen, ugyanis a legjobb 16 között kikapó nyolc válogatottból egy még ott lehet Tokióban. Ők egy újabb minitorna keretén belül döntenek az utolsó olimpiai helyről.

A férficsapatunk csütörtök délután a fehéroroszok ellen lép asztalhoz először, és ha nyer, akkor pénteken a svéd–spanyol találkozó győztesével küzd meg a kvótáért.

OLIMPIAI CSAPATSELEJTEZŐ, GONDOMAR
NŐK, A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 3–0
Fazekas Mária, Pergel Szandra–Dorina Srebrnjak, Sun Jiayi 3:2 (11, 6, –5, –10, 9)
Madarász Dóra–Mateja Jeger 3:1 (–8, 3, 12, 8)
Pergel–Sun 3:2 (–1, 9, 11, –10, 12)

Go to top