2019-szvitacs-vigh

Szvitacs Alexa az első para-asztalitenisz Európa-bajnokságán rögtön aranyérmet szerzett, míg Major Endre és Pálos Péter ezüstérmesként zárt egyéniben Helsingborgban.

Szvitacs Alexa alig több mint egy éve került kórházba fertőzéses betegséggel, aminek következtében elvesztette a bal alkarját és a lábujjait. Már a kórházi ágyon megfogalmazódott benne, hogy akkor ő bizony paralimpiai bajnok lesz. Nos, hogy számolni kell vele, az most már nem kérdés.

Az első paraversenyét tíz napja megnyerte Ostravában, most pedig az Európa-bajnokságon is aranyérem került a nyakába. Azt nem mondhatjuk, hogy Helsingborgban sem talált legyőzőre, hiszen az utolsó csoportmeccsét elveszítette Karolina Pek ellen, de régi igazság, hogy akkor kell nyerni, amikor a legfontosabb. Márpedig a csoportmeccsük kvázi tét nélküli volt – már mindketten továbbjutóként álltak az asztalhoz –, az elődöntőben aztán simán diadalmaskodtak, hogy szerda délután újra összecsaphassanak, ezúttal már Európa-bajnoki címért! A csoportban 3:0-ra nyert a lengyel játékos, a döntőben viszont csak egy szettet engedett neki Alexa, aki így a 9-es kategória legjobbja lett!

És ezzel még nem volt vége a magyar érdekeltségű meccseknek, hiszen Major Endre és Pálos Péter is bejutott a fináléba. Major az elődöntőben megnyerte az első két játszmát Dmitrij Lavrov ellen, ám az orosz nagy csatában egyenlíteni tudott. Hiába, mert a mindent eldöntő ötödik felvonásban ismét a szegedi versenyző volt a jobb. A döntőben az első kiemelt brit Robert Davies ellen az elején nagyon nem ment neki a játék, és bár ezután belelendült, végül be kellett érnie a szintén szépen csillogó ezüstéremmel.

major-endre-2019-eb

Pálos hasonlóképp járt, ugyanis miután a legjobb négy között 3:1-re legyőzte a francia Lucas Créange-ot, ő is az első kiemelttel találta szembe magát. A belga Florian Van Ackerrel ismerik egymást, mint a tenyerüket, sok újat nem tudnak a másiknak mutatni, így a pillanatnyi forma döntött. Sajnos Van Acker javára, akit az sem zavart meg, hogy Pálos elvitte előle a nyitó játszmát.

palos-peter-2019-eb

Panaszra persze így sincs okunk, hiszen a mieink már most túlszárnyalták a legutóbbi Eb-n mutatott teljesítményüket, amikor két érmet szereztek, és Helsingborgban még hátravannak a csapatversenyek.

PARA-ASZTALITENISZ, EURÓPA-BAJNOKSÁG, HELSINGBORG
FÉRFIAK
1-ES KATEGÓRIA
ELŐDÖNTŐ
Major Endre–Lavrov (orosz) 3:2 (10, 7, –8, –14, 6)
DÖNTŐ
Major–R. Davies (brit) 1:3 (–3, –5, 8, –13)

11-ES KATEGÓRIA
ELŐDÖNTŐ
Pálos Péter–Créange (francia) 3:1 (5, 7, –9, 9)
DÖNTŐ
Pálos–Van Acker (belga) 1:3 (10, –6, –5, –12)

NŐK
9-ES KATEGÓRIA
ELŐDÖNTŐ
Szvitacs Alexa–Kavas (török) 3:1 (9, 5, –4, 8)
DÖNTŐ
Szvitacs–Pek (lengyel) 3:1 (–6, –9, 8, –7)

Go to top