2019-csapat-eb-magyar-belga

Női válogatottunk a belgák legyőzésével mutatkozott be a franciaországi csapat Európa-bajnokságon, a férfiak viszont a svédektől is kikaptak, ezzel számukra befejeződött a torna.

Női együttesünk első kalapos csapatként az Eb első, keddi játéknapján még pihenhetett, a csoportjában viszont lejátszották az első meccset, amelyen a belgák némi meglepetésre 3:1-re megverték a fehéroroszokat.

A mieink már csak ezért sem becsülték le őket, és összességében simán megszerezték ellenük a győzelmet. Elsőként Póta Georgina állt asztalhoz, és esélyt sem adott Margo Degraefnek.

„Számoltunk ezzel a győzelemmel, mivel mi magasabban rangsorolt csapat vagyunk. Ugyanakkor ez mégiscsak egy Európa-bajnokság, amelyen sosem lehet tudni, mindig koncentrálni kell. Az ellenfelemnek voltak problémái az ütéseim blokkolásával, mert sokat variáltam a játékomat. Gyakran tettem nagy falsot a labdába” – idézi az ETTU honlapja Póta Georginát, akivel kapcsolatban van sajnos egy rossz hír is, úgy tűnik ugyanis, hogy az egy ideje őt kínzó könyöksérülése makacsabb a reméltnél.

Madarász Dóra idegesen kezdett Lisa Lung ellen, de aztán megnyugodott, és a Nathalie Marchettivel összecsapó Pergel Szandra is csak egy játszmát vesztett. Ez pedig azt jelenti, hogy női csapatunk már akkor is továbbjut csoportelsőként a negyeddöntőbe, ha csütörtökön csak egy meccset nyer meg a fehéroroszok ellen, de természetesen a hibátlan mérleg megőrzése a célja Bátorfi Zoltán csapatának.

Férfiválogatottunknak ugyanakkor már matematikai esélye sincs a továbbjutásra, lévén a második mérkőzését is elvesztette. A románoktól elszenvedett 3:1-es vereség után Aranyosi Péter a második kiemelt svédek ellen is Majoros Bencének, Szudi Ádámnak és Lakatos Tamásnak szavazott bizalmat, Ecseki Nándor tehát nem jutott szóhoz az Eb-n.

Szudi Ádám 3:1-es vereséggel kezdett Jon Persson ellen, de a 13:11-re és 11:9-re elbukott szetteket figyelembe véve alakulhatott volna másként is ez a parti.

Következett Majoros Bence és az idén Budapesten egyéni világbajnoki döntőt játszó, támadószemcsét használó Mattias Falck. Mondani sem kell, ki számított esélyesnek, a fiatal magyar játékos azonban ismét rácáfolt a papírformára, csakúgy, mint kedden Ovidiu Ionescu ellen. A rövidjátékban egyértelműen ő volt a jobb, de a sokat hibázó svéd a játék többi elemében sem nőtt fölé, sőt. Majorosnak csupán egy rosszabb periódusa volt a mérkőzésen, amikor 7:3-as előnyről elbukta a második szettet, a vége már-már szürreálisan simán alakult a mi fiunk javára.

A Lakatos Tamás–Truls Moregard mérkőzésen Lakatos mellett hat és fél évvel több (élet)tapasztalat szólt, Moregard mellett viszont 92 helynyi különbség a világranglistán. Ez utóbbi pedig most sokkal többet nyomott a latban, a 17 esztendős skandináv fiú négy játszmában jobbnak bizonyult.

Szudi felszabadultan állhatott oda Falck ellen (akitől a budapesti vb-n 4:1-re kikapott), bár a 11:2-re elvesztett első szett után valószínűleg minden volt, csak felszabadult nem. A folytatásban azonban nagyot változott a játék képe, és kétszer is egyenlített szetthátrányból. Sőt, a döntő játszmában még 4:3-ra ő vezetett, de Falck ekkor feljebb kapcsolt, és nem hagyott sok izgalmat a végére.

A férficsapatunknak tehát az erőviszonyoknak megfelelően két mérkőzés jutott az Eb-n, de akadtak azért biztató momentumok, elsősorban Majoros két bravúrgyőzelme.

CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG, NANTES
FÉRFIAK, 2. CSOPORT
Magyarország–Svédország 1:3
Szudi Ádám–Jon Persson 1:3 (–5, –11, 7, –9)
Majoros Bence–Mattias Falck 3:1 (9, –9, 8, 5)
Lakatos Tamás–Truls Moregard 1:3 (–7, –5, 5, –8)
Szudi–Falck 2:3 (–2, 6, –8, 5, –6)
Kedden játszották
Magyarország–Románia 1:3

NŐK, 3. CSOPORT
Magyarország–Belgium 3:0
Póta Georgina–Margo Degraef 3:0 (7, 5, 5)
Madarász Dóra–Lisa Lung 3:1 (–9, 10, 7, 7)
Pergel Szandra–Nathalie Marchetti 3:1 (9, –6, 8, 9)
Kedden játszották
Belgium–Fehéroroszország 3:1

Go to top