2019-UTT-Mavericks

Minden a profizmusról és a nézők kiszolgálásáról szól az Ultimate Table Tennis elnevezésű indiai szuperligában, amelynek különleges atmoszféráját Bátorfi Zoltán edzőként öt csapatmérkőzésen át élvezhette.

Idén már a harmadik kiírását éli az UTT, amelyben ezúttal is hat csapat indult, mindegyik egy-egy indiai és külföldi edzővel. Bátorfi Zoltánra az RP-SG Mavericks Kolkata vezetői csaptak le, majd a játékosok is draft útján kerültek az egyes csapatok keretébe. A Maverickset a svéd Matilda Ekholm és a német Benedikt Duda mellett a hazai színeket képviselő Manika Batra, Manush Shah, Prapti Sen és Sanil Shetty alkotta.

A július 25-től augusztus 8-ig tartó alapszakasz során minden együttes megmérkőzik egyszer a többivel. Minden nap egy találkozót rendeznek, ezeket mindig közvetíti a legnagyobb indiai sportcsatorna, valamint a bajnokság Facebook-oldalán is élőben lehet követni az eseményeket. A tévés nézettség milliós nagyságrendű, de az UTT Fb-oldalát is közel félmillióan követik.

Minden a tévéközvetítésekre épül, a lassításoknál például áll a játék, mindenkit egy tévés rendező irányít. A médiakompatibilitás jegyében a poénok között maximum 10 másodperc, a szettek között 45 másodperc telhet el, törölközni csak egyszer lehet szettenként (amikor az egyik játékos eléri az 5 pontot). Egy meccs három szettig tart (tehát 3:0 vagy 2:1 lehet az eredménye), és a szettek 11-nél mindenképp véget érnek, 10:10-nél úgynevezett aranypont (Golden Point) dönt. Egy csapatmérkőzés öt meccsből áll, a végén összeadják a szettek számát.

„Először nagyon furcsa volt, hogy gyakorlatilag egy tévés produkcióban kell versenyezni, de az eseményt körülvevő hatalmas show és profizmus komoly versenyhangulatot ad az UTT-nek – beszélt az indiai kalandról Bátorfi Zoltán.Jó csapatot kaptam, az irányítása felelősségteljes feladat, hiszen Matilda Ekholm az egyetlen ismerős. Ettől függetlenül a cél ugyanaz: nyerni kell.”

Az érdekességek közé tartozik még, hogy az egyik szponzor egy mozi, amelynek termeiben minden film előtt az UTT reklámja megy, valamint a meccsekre semmilyen videorögzítőt nem lehet bevinni, a játékosoktól edzőktől elveszik a telefont is. Magyar játékos idén nem lépett asztalhoz, bár Madarász Dórát meghívták tartaléknak.

A csapatok színét sorsolással döntötték el, Bátorfiék rózsaszínben pompáztak, mégpedig öt mérkőzésen át, az elődöntőbe ugyanis nem jutottak be. Női válogatottunk szövetségi kapitánya elmondta, hogy hiányoznak neki a magyar játékosai, de augusztus 12-én utazik haza, és már nagyon várja a közös edzéseket.

Go to top