Szerdától vasárnapig Lisszabonban rendezik a csapat Európa-bajnokságot, melyen mindkét magyar együttes a legfelső osztályban szerepel.

A portugál fővárosban rendezendő Eb-n a férfiak és a nők mezőnyében egyaránt 16 együttes játszik a Championship Divisionben (vagyis a Bajnokok Divíziójában). A további résztvevőket két alsóbb kategóriába, a Challenge Divisonbe és a Standard Divisonbe sorolták.

A legjobbak között a négy csoportból az első és második helyezettek az 1–8, a harmadikak és a negyedikek a 9–16. helyért játszanak tovább. Az első osztálytól a 15. és a 16. helyen végző válogatott búcsúzik.

Az élvonal csoportbeosztása. Férfiak. A csoport: Németország, Portugália, Ausztria, MAGYARORSZÁG. B csoport: Görögország, Franciaország, Spanyolország, Szlovákia. C csoport: Fehéroroszország, Svédország, Olaszország, Lengyelország. D csoport: Oroszország, Horvátország, Románia, Csehország.

Nők. A csoport: Németország, Ausztria, Franciaország, Törökország. B csoport: Románia, Lengyelország, Spanyolország, Portugália. C csoport: Oroszország, MAGYARORSZÁG, Luxemburg, Hollandia. D csoport: Csehország, Fehéroroszország, Svédország, Ukrajna.

A magyarok programja. Férfiak. Szerda: Portugália (17 óra). Csütörtök: Ausztria (14), Németország (20). Nők. Szerda: Hollandia (14), Oroszország (20). Csütörtök: Luxemburg (17).

A kontinensviadalon részt vevő magyar játékosok: Pattantyús Ádám, Jakab János, Kosiba Dániel, Lakatos Tamás, illetve Póta Georgina, Lovas Petra, Madarász Dóra, Pergel Szandra, Ambrus Krisztina.

A két magyar együttes csoportbeosztása egyaránt rendkívül nehéznek mondható. A férfiak a címvédő németek mellett a házigazdák együttese és a mindig veszélyes osztrák gárda ellen próbálják meg kiharcolni a nyolc közé jutást, ami bravúros eredmény lenne. A nők kvartettje sem nevezhető éppenséggel álomszerűnek, hiszen a legutóbb bronzérmes oroszokon kívül a két kínaival felálló hollandok, valamint a szintén kínai klasszisra építő luxemburgiak kaptak helyet a négyesben. Semmi kétség: a negyeddöntőbe kerüléshez Póta Georgináék részéről is kimagasló teljesítmény szükséges.

A portugál vendéglátók egyébként nem kapkodták el az előkészületekkel kapcsolatos munkálatokat. A helyszínről Téglás Péter, a női válogatott szakvezetője hétfőn még ijesztő hírekkel szolgált a Facebookon a körülményekkel kapcsolatban. A szakember kedden már a helyzet javulásáról írt, bár megjegyezte: a szervezők alighanem csak a verseny rajtjára készülnek el mindennel.

Go to top