2019-europa-jatekok

Bár még csak 2019 júniusát írjuk, a következő napok 2020 nyarára is hatással lehetnek: tekintve, hogy a 2. Európai Játékok asztalitenisz-versenyein az érmeken túl olimpiai kvótákat is osztanak, a kontinens elitje a tokiói részvétel reményében várja a szombati rajtot a fehérorosz fővárosban, hiszen a férfi és női egyesben az első három, férfi és női csapatban, valamint vegyes párosban pedig a győztes máris készülhet az ötkarikás játékokra.

Ennek megfelelően minőségi mezőny jött össze, Európa elitje asztalhoz áll Minszkben, s várhatóan nagy lesz a tülekedés a kvótákért. Magyar részről öten indulnak, s a férfi csapatversenyt leszámítva minden számban érdekeltek leszünk.
A nőknél a Póta Georgina, Madarász Dóra, Pergel Szandra összetételű együttesünket Németország és Románia mögött a harmadik helyen emelték ki a szervezők, ami Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány szerint kissé becsapós.

„Júniusra nagyon feljöttünk az európai ranglistán, ennek köszönhető az előkelő kiemelési helyünk, de ez nem jelent garanciát a dobogóra – mondta a szakember. – Mögöttünk olyan válogatottak vannak a sorban, amelyek ellen egyáltalán nem mehetünk biztosra, elég csak az osztrákokra, a lengyelekre, vagy a svédekre gondolni. Ettől függetlenül jó lenne a négy közé jutni, ha sikerül, a többit majd meglátjuk.”

Egyesben Póta Georgina (6. kiemelt) és Pergel Szandra (23.) kapott lehetőséget, de mivel sok függ a péntek délelőtti sorsolástól, egyelőre nehéz lenne megjósolni, mire számíthatunk tőlük. Az biztos, hogy bomba erős a mezőny, amit csak megerősít, hogy a legjobbak közé tartozó honosított kínaiakat – a holland Li Jiét (7.), a portugál Fu Yut (8.) a német Han Yinget (13.) és a lengyel Li Qiant (14) – csak Póta mögött emelték ki.

A mieink közül Pergelre várnak a legsűrűbb napok, a budaörsiek játékosa a csapat és a női egyes mellett Szudi Ádámmal vegyes párosban is asztalhoz áll, sőt a magyar duót –az idei world tour-versenyeken elért eredményeknek hála – az ötödik helyen rangsorolták. Ha Pergelék ugyanazt a játékot hozzák, mint például a januári budapesti world tour-versenyen, ahol legjobb európaiként a második helyen zártak, sokáig eljuthatnak, bár ne feledjük, mint mindig, itt is sok függ a sorsolástól. A férfiaknál csapatban nem, egyesben viszont duplán is érintettek vagyunk, Szudi (43.) mellett Ecseki Nándornak (39.) is szurkolhatunk.

„Vegyes párosban jó esélyünk van a nyolcba, talán a négy közé jutni, bár nagy kérdés mennyire lesznek fáradtak a játékosok, hiszen nemrégiben még Japánban versenyeztek – magyarázta Aranyosi Péter, a férfiak szövetségi kapitánya. – Egyesben, ha két kört mennek a fiúk, már elégedett leszek, az olimpiára való kijutás azonban innen a férfi szakág számára nem reális.”

„Számomra már az is kellemes meglepetés, hogy kijutottam az Európai Játékokra. Nagyon készülök, izgatottan várom a rajtot, elvégre ez az első ilyen típusú verseny, amelyen részt vehetek. Már az elejétől egyenes kieséses rendszerben zajlanak a küzdelmek, egy meccset mindenképpen szeretnék nyerni” – fogalmazott Ecseki Nándor.

A 2. Európai Játékok férfi és női csapatversenyein 12-12 válogatott szerepel, férfi egyesben 50-en, női egyesben 49-en, vegyes párosban pedig 16-an szerepelnek a kiemelési listán.

(Sz.M. / NS)


2. EURÓPAI JÁTÉKOKOK ASZTALITENISZ-VERSENYE

HELYSZÍN:
Olimpiai teniszközpont

MAGYAR INDULÓK:
Ecseki Nándor (egyes)
Szudi Ádám (egyes, vegyes páros)
Madarász Dóra (csapat)
Pergel Szandra (egyes, vegyes páros, csapat)
Póta Georgina (egyes, csapat)

TOP 3 KIEMELT:
Férfi csapat: 1. Németország, 2. Franciaország, 3. Svédország
Férfi egyes: 1. Timo Boll (német), 2. Mattias Falck (svéd), 3. Dimitrij Ovtcharov (német)
Női csapat: 1. Németország, 2. Románia, 3. Magyarország
Női egyes: 1. Szőcs Bernadette (romániai), 2. Sofia Polcanova (osztrák), 3. Matilda Ekholm (svéd)
Vegyes páros: 1. Lubomír Pistej, Barbora Balazová (szlovák), 2. Stefan Fegerl, Sofia Polcanova (osztrák), 3. Patrick Franziska, Petrissa Solja (német)

A PROGRAM:
Június 22.: férfi és női egyes 1-2. forduló
Június 23.: férfi és női egyes 3. forduló, vegyes páros 1.  forduló
Június 24.: férfi és női egyes 4. forduló, vegyes páros negyeddöntő
Június 25.: férfi és női egyes negyeddöntő, vegyes páros elődöntő, bronzmeccs és döntő
Június 26.: férfi és női egyes elődöntő, bronzmeccs és döntő
Június 27.: férfi és női csapat 1. forduló és negyeddöntő
Június 28.: férfi és női csapat elődöntő
Június 29.: férfi és női csapat bronzmeccs és döntő

A férfi és női egyes első három helyezettje, a férfi és női csapat, valamint a vegyes páros győztese kvótát szerez a jövő évi tokiói olimpiára.

Go to top