2019-vb-birkozok-focistak

Szerdán Bátorfi Csilla mellett korábbi birkózók és labdarúgók is megjelentek a világbajnokság szurkolói zónájában felállított asztaloknál.

Kinek jobban, kinek rosszabbul ment a kis fehér labda püfölése, de minden résztvevő rendesen megizzadt.

„Elég idegenül áll a kezemben a pingpongütő, mivel nagyon ritkán játszom – mondta Hrutka János, aki egy másik korábbi válogatott védővel, Sebők Vilmossal képviselte a labdarúgókat. – A kislányaimmal szoktam nyaranta ütögetni a szüleimnél, mert náluk van asztal, de ez ritkaság számba megy, szóval bele kell jönnöm. Bevallom őszintén, meglepett, hogy az asztalitenisz ilyen népszerű sportág, és az ötödik legnézettebb sportesemény a világbajnoksága. Gondolom, a fő szurkolóbázis a távol-keleten van, de Magyarországon azért nem árt még népszerűsíteni. Ez az egyik legszórakoztatóbb hobbisportág, úgyhogy hajrá, csinálja mindenki."

Sebők Vilmos mindennapjait szintén nem az asztaliteniszezés tölti ki, de azért látszott, hogy egykor szorosabb barátságban volt a sportággal.

„Gyerekkoromban nagyon sokat játszottam a Balatonon, de négy-öt éve biztos nem volt a kezemben pingpongütő – vallotta be Sebők Vilmos.Az edzőtáborokban is sokszor ütöttük el a szabadidőnket a szállodai pingpongasztaloknál, ahol forgóztunk is, ha sokan voltunk. Nincs még benne az ütés a kezemben, de mondtam Csillának, hogy fél óra múlva nagyon szívesen játszom vele. Sokat láttam játszani őt, szeretem az asztaliteniszt, ezért örömmel jöttem népszerűsíteni a futballal együtt."

A labdarúgóknak a gömbérzékük miatt könnyebb dolguk van a pingpongasztalnál, de mi a helyzet a birkózókkal? Az olimpiai ezüstérmes Bárdosi Sándor elárulta, hogy a többiekkel ellentétben neki nagyon idegen ez a sportág: „A többiek sokszor játszottak, de én a labdajátékokat mindig kihagytam. Volt egy mesterem, aki ilyenkor mindig mondta nekem: »jó, kisfiam, gyere, csináljunk inkább valami mást«.”

Növényi Norbert nagyobb barátságban van a labdával, és ki tudja, lehet, hogy az asztalitenisz is hozzájárult az olimpiai bajnoki címéhez és a többi s
ikeréhez.

„Gyerekként rengeteget játszottunk, ami azért is volt jó, mert a pingpong nagyon jól fejleszti a reflexeket és a koncentrálóképességet – sorolta az asztalitenisz előnyeit Növényi Norbert. Az androidos telefonok, tabletek és videojátékok korában, amikor ennyire ellustult a világ, már akkor is megérte eljönnünk ide, ha emiatt akár csak egy gyerek is elkezd sportolni."

Bátorfi Csillának tetszik az asztalitenisz-világbajnokság hangulata. A kilencszeres Európa-bajnok klasszis úgy látja: a budapesti vb-t jól előkészítették, és a külföldiek is elismerően nyilatkoznak a magyar rendezésről.

„Mindegyik csarnoknak más hangulata van itt a Hungexpón, az egésznek van egy fesztivál jellege, jó látni, hogy a nézők szórakoznak, szurkolnak és kikapcsolódnak" – mondta Bátorfi, aki jelenleg edzőként Németországban dolgozik.

„A külföldiek közül, akikkel beszéltem, mindenki pozitívan nyilatkozott a budapesti vébéről. Szerintem a magyarok is helyenként erőn felül teljesítettek. Bízom benne, hogy a vébé hatására többen kezdenek el versenyszerűen játszani. Érdekes a sportág megítélése, mert magát a pingpongot nagyon sokan játsszák, de azt próbálom megértetni a gyerekekkel, hogy ha komolyan akarják venni az asztaliteniszt, akkor szakítaniuk kell azzal az érzéssel, amit a pingpong nyújt például a strandon vagy egy játszótéren. Az élsportos asztalitenisz egy minden elemében abszolút profi sportág" – fogalmazott Bátorfi Csilla.

Go to top