2019-vb-pergel-szudi

A nyolcaddöntőben ért véget a Szudi Ádám, Pergel Szandra kettős menetelése vegyes párosban a budapesti világbajnokságon. Madarász Dóra egyesben a legjobb 32 között búcsúzott.

Egy nap szünet után folytatódtak a vegyes párosok küzdelmei, az 1-es asztalon Szudi Ádámmal és Pergel Szandrával. A nyolcaddöntőben a második helyen kiemelt Josimura Maharu és Isikava Kaszumi volt az ellenfelük, és álomszerűen indult a találkozó, pillanatok alatt 7:0 lett ide. A mieink be is húzták a nyitó szettet, majd a másodikban is volt játszmalabdájuk, de a japánok nagy csatában egyenlítettek. Ezután másodszor is a magyar kettős került szettelőnybe, de innen 3:2, 3:1-re fordítottak a japánok, tehát nyolc pontra kerültek a győzelemtől. Bátorfi Zoltán jó érzékkel időt kért, ami igazán hatásosnak bizonyult, hiszen nem sokkal később már Szudiék vezettek 8:4-re. Sőt, 10:8-nál két labdájuk volt a döntő szetthez, de nem tudtak élni a lehetőséggel, Josimuráék sorozatban négy pontot megnyerve diadalmaskodtak.

„Apró poénokon múlt, talán, ha kicsivel több szerencsénk van, de ez egy világbajnok pár, tőlük ki lehet így kapni. Bízom benne, hogy még sokra hivatott a párosunk” – mondta Pergel Szandra, akinek véleményét csak megerősítette Szudi Ádám, hozzátéve, hogy a céljuk az olimpiai részvétel.

A centerasztalon egy újabb magyar következett Madarász Dóra személyében, aki egyesben a legjobb 32 között Feng Tian-vejjel találkozott. A női csapatversenyt 1993 óta egy kivétellel mindig Kína nyerte meg a világbajnokságokon. A kakukktojást a 2010-es moszkvai vb jelentette, amikor Szingapúr meglepetésre legyőzte a döntőben a címvédő kínaiakat. Nos, annak a szingapúri csapatnak az első számú játékosa Feng Tian-vej volt, aki mindkét meccsét megnyerte a fináléban.

Ma már 32 éves az egyébként a kínai anyaországban született Feng Tian-vej, ám még mindig a 10. helyen jegyzik a világranglistán. Hogy miért, azt most is megmutatta. Madarász hiába próbált meg mindent, így sem tudott játszmát nyerni ellene.

„Szerettem volna szorosabb meccset játszani, elcsípni legalább egy szettet, de nem véletlenül top tízes játékos. Nem játszottam még vele, csak videókról ismertem a játékát. Végig ő irányított, nem nagyon hagyott esélyt, amivel élni tudtam volna, főleg a szettek vége felé. A világbajnokság előtt a legjobb harminckettő közé jutás volt úgymond az álmom, és ezt sikerült megvalósítanom. A francia ligában sok ázsiai játszik, nagyon sokat lehet tanulni a velük vívott mérkőzésekből” – nyilatkozta Madarász Dóra, aki a következő szezont már franciaországi légiósként kezdi meg.

Madarász két utolsó mérkőzését a helyszínen tekintette meg a hazalátogató Bátorfi Csilla, aki a többi magyar érdekeltségű találkozót is megnézte itt tartózkodása alatt.

„Csak két napig vagyok itt, ha nem lenne világbajnokság, akkor valószínűleg nem jöttem volna haza – nyilatkozta a Németországban edzősködő korábbi klasszis, akit arról kérdeztünk, mennyit változott a sportág azóta, hogy ő abbahagyta a profi játékot. – Dórinak a holland védő elleni meccsén ugyanaz a tempó volt, mint a mi időnkben. A játék is ugyanaz volt, falsokkal kellett kezdeni vagy egy nagyot pörgetni egyből középre. Talán a leginkább a japánoktól látott új szervák jelentik az újdonságot. Az én időmben inkább a magasra feldobott labdák mentek, most viszont szinte csak Hugo Calderano szervál így. Ma már rövidebb mozdulatokkal, gyorsabban adogatnak, és az irány, valamint a falsok variálásán van a hangsúly. Ebben látom a legnagyobb fejlődést. Én nem ilyen szintű játékosokkal dolgozom, de edzőként természetesen figyelemmel kell követnem, merre tart a sportág. A világbajnokság szervezése nagyon jó. Abból a szempontból kicsit stresszes a nézőknek, hogy két csarnokban folynak a küzdelmek, és persze senki sem akar lemaradni a jó meccsekről, így nagyon oda kell figyelni.”

A Bátorfi Csillával készült hosszabb beszélgetésünket később olvashatják oldalunkon, illetve láthatják az M4 Sport asztalitenisz-magazinjában.

VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
VEGYES PÁROS, NYOLCADDÖNTŐ
Szudi Ádám, Pergel Szandra–Josimura, Isikava 2:4 (japán) (5, –12, 6, –6, –8, –10)

NŐI EGYES, 3. FORDULÓ (A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT)
Madarász Dóra–Feng Tian-vej (szingapúri) 0:4 (–7, –4, –8, –8)

KÉSŐBB
NŐI PÁROS, NYOLCADDÖNTŐ
18.00: Madarász, Pergel–Szun Jing-sa, Vang Man-jü (kínai)

FÉRFI PÁROS, NYOLCADDÖNTŐ
18.45: Ecseki Nándor, Szudi–Apolónia, Monteiro (portugál)

 

Go to top