budapest-vb-sajtotajekoztato

Gyakorlatilag minden és mindenki készen áll arra, hogy elkezdődjön a budapesti asztalitenisz-világbajnokság – derült ki pénteken az esemény helyszínén tartott sajtótájékoztatón. Délután a selejtező sorsolása is megtörtént.

A sajtóeseményen mindenki ízelítőt kaphatott abból, hogyan is néz majd ki két nap múlva a Hungexpo. A látvány már most impozáns volt, a MOATSZ elnöke pedig mindenkit megnyugtatott: minden készen áll, hogy vasárnap a selejtezőkkel elkezdődjön a vb.

„Úgy állunk most, hogy ha valamilyen oknál fogva hirtelen nem vasárnap, hanem szombaton kellene elkezdeni a világbajnokságot, akkor sem lennénk nagy pánikban, hiszen az előkészületekkel jól haladtunk az elmúlt napokban – mondta Nátrán Roland, aki a legnagyobb kihívásról is beszélt. – Rengeteg asztalt kellett felállítani, aminek hatalmas a helyigénye. Ezt a nagy játékteret ráadásul úgy kellett kialakítanunk, hogy a nézőket közel hozzuk az asztalokhoz, és így közelről tudják élvezni az asztalitenisz szépségeit.”

A vb sikeres lebonyolításához több ezer ember munkájára volt szükség, a MOB-elnöke igen szerényen fogalmazott a saját szerepüket illetően.

„Nagyon kevés olyan morzsára volt szükség, amelynek tőlünk kellett jönnie – fogalmazott Kulcsár Krisztián. A Magyar Asztalitenisz Szövetségnek van egy profi menedzsmentje, van egy elnöksége, amely pontosan megértette a feladatot és annak a súlyát. Ennek megfelelően jó szervezőbizottság került összeállításra, amely a munkát megfelelően koordinálta a nemzetközi szövetséggel. Ennek eredményeként két nappal az esemény kezdete előtt úgy érezhetjük magunkat, mint egy vizsga előtt álló diák, aki megfelelően felkészült.”

Péntek délután a selejtező sorsolása is megtörtént. Egyesben a férfiaknál mind a hat magyar induló a kvalifikációban kezdi meg szereplését, míg a hölgyeknél Póta Georgina, Pergel Szandra és Madarász Dóra kiemelt, így csak Bálint Bernadett, Hartbrich Leonie és Fehér Orsolya játszik selejtezőt.

A férfi, női és vegyes párosok főtábláján elhelyezték a kiemelteket – köztük a mieinket –, míg férfi és női egyesben a 17-64. kiemelteket, szombaton pedig az első 16 kiemeltet is. Ha sikerrel veszi az első fordulót, Póta a luxemburgi-kínai Ni Xialiannal, Pergel a japán Kato Mijuval, míg Madarász a holland-kínai Li Jiével találkozik a legjobb 64 között.

A Póta, Ekholm duó a második fordulóban a 2015-ben vb-bronzérmes Li Qian, Li Jie kettőssel futhat össze, míg a Madarász, Pergel egységre a francia Pauline Chasselin és Laura Gasnier várhat egy siker után. A férfiaknál Ecseki és Szudi a brazil Eric Jouti, Gustavo Tsuboi párosával játszhat a második körben, míg vegyes párosban az Ecseki, Madarász kettősre az első helyen kiemelt hongkongiak várhatnak, Szudira és Pergelre pedig egy Egyesült Államokból érkező pár.

A SELEJTEZŐ SORSOLÁSA – MAGYAR SZEMPONTBÓL
FÉRFI EGYES
13. csoport: András Csaba, Robin Devos (belga), Zaid Abo Jaman (jordániai)
19. csoport: Juhász Patrik, Martin Allegro (belga), Duc Tuan Nguyen (vietnámi)
23. csoport: Majoros Bence, Matteo Mutti (olasz), Ravil Ahmedov (türkmén)
28. csoport: Ecseki Nándor, Javen Choong (malajziai), Avo Mumdzsoghlian (libanoni)
41. csoport: Lakatos Tamás, Akhilen Yogarajah (mauritiusi), Hriszto Hrisztonov (ciprusi)
42. csoport: Szudi Ádám, Cecilio Correa (venezuelai), Kreshnik Mahmuti (koszovói)

NŐI EGYES
45. csoport: Fehér Orsolya, Melissa Tapper (ausztrál), Christine Kamenan (elefántcsontparti)
46. csoport: Bálint Bernadett, Celine Reust (svájci), Rozalina Khadjieva (üzbég)
47. csoport: Hartbrich Leonie, Mahsid Astari (iráni), Alisa Khalid (skót)

FÉRFI PÁROS
1. FORDULÓ
András Csaba, Juhász Patrik–Lars Posch, Lionel Weber (svájci)
A Lakatos Tamás, Majoros Bence kettős erőnyerő

NŐI PÁROS
1. FORDULÓ
Bálint Bernadett, Nagyváradi Mercédesz–Goi Rui Xuan, Wong Xin Ru (szingapúri)

VEGYES PÁROS
1. FORDULÓ
Majoros Bence, Bálint Bernadett–Luka Matkovic, Belma Busatlic (bosnyák)

Go to top