bvsc-kina

Kínai újév és asztalitenisz-ünnep a BVSC-ben! Az asztalitenisz-szakosztálya alapításának 70. évfordulóját ünneplő BVSC-Zugló termében utánpótlás-versenyzőkkel pingpongozott hétfőn a legendás Jónyer István, Klampár Tibor, Gergely Gábor világbajnoki trió is, amely 40 évvel ezelőtt érte el a sportág legnagyobb hazai sikerét, mivel a phenjani világbajnokságon aranyérmes lett.

A Molnár János Emlékverseny megrendezésére készülő BVSC-ben tiszteletét tette Kína küldöttsége a talieni utánpótlásközpontból, amelynek tagjai a kínai újévet Budapesten köszöntötték. Az ázsiai versenyzők egyébként asztalhoz állnak a hétvégi emlékversenyen.

A BVSC-Zugló asztalitenisz-szakosztályához hasonlóan a talieni utánpótlásközpont is 70 éve alakult, de nem ez az egyetlen kerek évforduló Kína kapcsán. „Pontosan hetven évvel ezelőtt vette fel a diplomáciai kapcsolatot Magyarország Kínával” – nyilatkozta az eseményen dr. Hetényi Balázs, a Külgazdasági és Külügyminisztérium diplomáciai főosztályvezető-helyettese.

„A sport fantasztikus kapocs a nemzetek között, ezért is tartottuk fontosnak, hogy ezen a rendezvényen a minisztériumunk is képviseltesse magát. Mi is készülünk az idei világbajnokságra, elsősorban a beutaztatással, vízumkiadással kapcsolatos teendőkben segítünk” – tette hozzá a diplomata.

Gergely Gábor szerint nagy hasznunkra lehet a kínaiakkal történő együttműködés.

„A jobbtól sosem szégyen tanulni, és el kell ismerni, hogy a kínaiak nemcsak nálunk, magyaroknál jobbak, hanem a világnál is sokkal jobbak – mondta az aranycsapat tagja. – El kell menni hozzájuk, illetve ide kell csábítani őket, és el kell lesni tőlük a mozdulatokat, illetve a mentalitásukat a magunkévá kell tenni. A győzelmekig vereségeken keresztül lehet eljutni, de ehhez minimum napi hat-nyolc órát kell tréningezni, nem hármat. Én most játszottam egy tizenegy éves kínai sráccal, aki már hatodik éve pingpongozik, és már most napi három-négy-öt órákat játszik. Mi edzettünk nyolc órákat, mert hittünk valamiben, Berczik Zoli elhitette velünk, hogy meg tudjuk verni a kínaiakat, ehhez kellett ez a rengeteg munka és most lehet, hogy nagyképű leszek, ez a három zseni, aki elhitte, hogy sok munkával tényleg győzni tudunk. Igaza volt Zolinak, mint szinte mindig.”

Gergely Gábor elmondta még, hogy nagyon jólesik nekik, hogy továbbra is sok hasonló eseményre hívják őket, szívesen adják az arcukat ezekhez. Ilyen az áprilisi budapesti világbajnokság is, amelyre minden magyar pingpongszurkolót nagy szeretettel vár korábbi világklasszisunk.


A Magyar Asztalitenisz Szövetség tavaly ősszel kezdett együttműködésbe a japán Csikuma városával, most pedig a BVSC-n keresztül több magyar utánpótlás-válogatott játékos egy kínai egyetem asztalitenisz-képzésébe kapcsolódhat be. A kör remélhetőleg még bővülni fog.

„Részleteket még nem tudok elárulni, de szeretnénk, ha a távol-keleti együttműködési rendszerünk még jobban diverzifikálttá válna, és még több lehetőségünk lenne arra, hogy a világ legjobb asztaliteniszezőitől tanuljunk, ellessük tőlük azokat az edzésmódszereket, amelyekkel a legjobbakká tudtak válni” – nyilatkozta a távol-keleti „nyitásról” Felegyi Gábor, a MOATSZ főtitkára.

Go to top