2019-top16-pota-gina

Póta Georgina a negyeddöntőig jutott a svájci Montreux-ben zajló Európai Top 16 bajnokságon.

A legjobb európai asztaliteniszezők versenyén idén sem rendeztek csoportkört, a nyolcaddöntővel kezdődtek a küzdelmek. Póta a luxemburgi színeket képviselő Ni Xia Lian ellen lépett asztalhoz, aki oly sokszor tört már borsot az orra alá. Ezúttal már az elején lehetett sejteni, hogy nem a kínai születésű veterán örülhet majd, hiszen az első szettben mindössze két pontra volt jó. A második játszma már sokkal szorosabb volt, ezért még nagyobb önbizalmat adhatott, hogy ezt is sikerült megnyerni. Sőt, a következő kettőt is, így Póta 4:0-s győzelemmel jutott be a legjobb nyolc közé.

„Már vagy milliószor megvert korábban, így amikor tegnap megláttam a sorsolást, eléggé megijedtem – vallotta be a magyar játékos. – A korábbi összecsapásainkon nem volt esélyem, nagyon nehéz ellene játszani. Nem lehet felkészülni az ütéseire, mert Európában nincs más, aki ilyen stílusban játszana, és edzeni lehetne vele.”

A negyeddöntőben a csapatban négyszeres Európa-bajnok Li Jie várhatott volna rá, ám a holland-kínai védőt hétszettes csatában legyőzte Natalia Partyka. A lengyelek ötszörös paralimpiai bajnoka a negyeddöntőre is átmentette jó formáját, és viszonylag gyorsan 3:0-s előnyre tett szert. Póta a következő szettet 6:0-val kezdte, és sikerült is szépítenie, sőt az ötödik játszmában 1:5-ről fordított 6:5-re. Innen 10:7 lett oda, és bár hárította mindhárom mérkőzéslabdát, majd 11:10-nél a negyediket is, az ötödik lehetőségével már élt Partyka, így a vasárnapi elődöntőben ő játszhat a címvédő Szőcs Bernadettel.

A másik ágon az osztrák Sofia Polcanova és a német Petrissa Solja jutott be a legjobb négybe.

A férfiaknál Timo Boll–Dimitrij Ovtcharov és Vlagyimir Szamszonov–Daniel Habesohn mérkőzést rendeznek az elődöntőben.

EURÓPAI TOP 16, MONTREUX
NŐI EGYES
NYOLCADDÖNTŐ
Póta Georgina–Ni Xia Lian (luxemburgi) 4:0 (2, 9, 6, 7)
NEGYEDDÖNTŐ
Póta Georgina–Natalia Partyka (lengyel) 1:4 (–7, –9, –6, 6, –11)

Go to top