1-szudi-pergel-world-tour-2019

Nagyszerű játékkal döntőbe jutott a vegyes párosoknál Szudi Ádám és Pergel Szandra duója a World Tour-sorozat budapesti állomásán. Búcsúzott viszont a Póta Georgina, Matilda Ekholm kettős, amely a női párosok negyeddöntőjében négy szettben kapott ki.

Vegyes párosunkra a negyeddöntőben a francia Tristan Flore és Laura Gasnier várt, akik verhető ellenfeleknek tűntek, főleg azok után, hogy a mieink az első mérkőzésükön egy erősebb hongkongi kettőst búcsúztattak. A női játékos bal kezes, a férfi pedig jobb kezes volt mindkét oldalon, ebben tehát nem volt különbség. A játék minőségében viszont igen, és jó volt látni, hogy Pergelék azok, akik uralják a meccset.

Az első szett 11: 5 lett ide, nem is volt kérdés. A második egy vitatott magyar ponttal kezdődött, Szudi azonban másodjára sportszerűen elszerválta magát. A franciák tehát erre sem foghatták, hogy a játszma végén nekik hiányzott egy kicsi az örömhöz (11:9 ide). A harmadik szettet nem bízták a véletlenre, 11:6-tal szépítettek, de egyenlíteni nem tudtak, négy játszmában a magyar páros jutott az elődöntőbe.

„A siker kulcsa az volt, hogy pontosan sikerült betartani a mérkőzés előtt megbeszélt taktikát" – mondta Pergel Szandra.

„A harmadik szettet a nekünk rossz felállásban veszítettük el, éreztük, hogy ez nem olyan nagy probléma, az utolsó szettet pedig a jó felállásban meg tudtuk nyerni" – adott magyarázatot Szudi Ádám a fordulatokra.

Az alsó ágon a Fegerl, Polcanova és a Franziska, Solja duó visszalépése miatt játék nélkül jutott a legjobb négy közé a kínai Hszü Hszin, Liu Si-ven és a szlovák Pistej, Balázová kettős.

A péntek délutáni elődöntőben Alekszandr Sibajev és a korábbi szekszárdi Polina Mihajlova volt a mieink ellenfele. A támadó stílusú orosz férfi és védekező hölgytársa eddig remekül dolgozott össze, Pergelék ellen azonban elfogyott a tudományuk. A magyar kettős 8:10-ről megfordította az első szettet, és ez akkora lendületet adott neki, hogy az eddigi legsimább győzelmét aratta.

„Lélektanilag nagy előny volt, hogy az első szettet elloptuk tíz nyolcról, utána viszont annyira belejöttünk és megéreztük a taktikát, hogy egyértelműen a miénk volt a másik két szett. Kicsit beteg vagyok, a délelőtti meccsünk után egyből mentem vissza a szállodába pihenni, hogy össze tudjam szedni magam a második meccsre" – mondta Pergel Szandra, akinek a játékán mindenesetre nem látszott a rosszullét.

A szombat 13:20-ra kiírt fináléban két kínai extraklasszis, Hszü Hszin és Liu Si-ven lesz az ellenfelük.

A június 21-30. között Minszkben megrendezendő Európai Játékokon 16 vegyes páros vehet részt, amiből egy hely a házigazda fehéroroszoknak van fenntartva. A maradék 15 helyből nyolcat a 2018-as Európa-bajnokság negyeddöntősei szereztek meg, míg a további hét kvóta a 2019. március 1-jén kiadandó világranglista alapján dől el. Szudiéknak ez utóbbin kellene minél előrébb állniuk, a mostani döntős szereplésük után azonban több mint jó esélyük van a minszki részvételre.

PÓTÁÉK BEFEJEZTÉK

Jól kezdődött számunkra a női párosok negyeddöntője is, hiszen Póta Georgina az első szettet megnyerte Matilda Ekholm oldalán Doo Hoi Kem és Lee Ho Ching ellen. A két hongkongi a nyolcaddöntőben Bálint Bernadettet és Nagyváradi Mercédeszt ejtette ki, reménykedhettünk tehát benne, hogy Pótáéknak sikerül „bosszút állniuk". Ebben sokat segített volna, ha a második játszmát megfordítják, de csak 10:9-re tudtak visszakapaszkodni. Még fájóbb volt, hogy a harmadik szettet 8:7-es vezetésről veszítették el 11:9-re, a negyedikben pedig már nem volt esély. A magyar, svéd egység ezzel búcsúzott, és így már csak a Szudi, Pergel páros képviseli a magyar színeket az idei hazai WT-versenyen.

„Szerintem nem játszottunk rosszul, apróságokon múlt – értékelt Póta Georgina.A szervánk túl rövidre sikeredett ezzel az új labdával ebben a nagy teremben, így jobban megállt, és nem jöttünk ki jól a fogadásokból sem. Ezen kell a jövőben változtatni. Az utolsó szettet leszámítva elégedett vagyok magunkkal. Egy jobb pártól kaptunk ki, bár két éve az India Openen döntő szett tízre sikerült megverni őket."

A női párosok elődöntőjéből egyébként egy meccset sem láthattak a nézők (és más sem), mivel mindkét párosításból visszalépett az egyik pár, Lee Ho Ching betegségére hivatkozva nem állt ki a Pótáékat búcsúztató hongkongi egység sem…

SEAMASTER 2019 ITTF WORLD TOUR, HUNGARIAN OPEN
VEGYES PÁROS, NEGYEDDÖNTŐ
Szudi Ádám, Pergel Szandra–Tristan Flore, Laura Gasnier (francia) 3:1 (5, 9, –6, 8)
VEGYES PÁROS, ELŐDÖNTŐ
Szudi Ádám, Pergel Szandra–Alekszandr Sibajev, Polina Mihajlova (orosz) 3:0 (10, 7, 4)
Hszü Hszin, Liu Si-ven (kínai)–Lubomír Pistej, Barbora Balázová (szlovák) 3:0 (8, 4, 7)

NŐI PÁROS, NEGYEDDÖNTŐ
Póta Georgina, Matilda Ekholm (magyar, svéd)–Doo Hoi Kem, Lee Ho Ching (hongkongi) 1:3 (8, –9, –9, –6)

Go to top