andras-csaba-world-tour-2019

Férfi egyesben négy magyar jutott tovább a selejtező első fordulójából a budapesti World Tour-verseny keddi nyitó napján, köztük a 16 éves András Csaba. A második fordulót viszont egyikük sem vette sikerrel, így a főtáblán csak a kiemelt Majoros Bencéért szoríthatunk a mieink közül.

Nagy Krisztián a 23 éves bal kezes tajvani, Li Csia-seng ellen kétszettes hátrányból egyenlített, ám a következő két játszmát minimális különbséggel elvesztette, ezzel kiesett. Juhász Patrik a szintén bal kezes, ám 23 helyett már 43 éves Alekszandar Karakaseviccsel találkozott és kapott tőle leckét. A szerb veterán keze bizony még a régi.

A nyitó, azaz a 10 órás idősávban asztalhoz lépett egy másik fiatalunk is András Csaba személyében, aki 4:0-val intézte el a nála hat évvel idősebb szlovák Alexander Valuchot.

„Mondták, hogy jól játszik, de nem láttam még korábban, ezért tegnap este a Youtube-on néztem róla videót" – árulta el a siker egyik titkát a BVSC ifjú titánja.

Kovács Sebestyén és Both Olivér az egyaránt cseh David Reitspiestől, illetve Tomás Polanskytól szenvedett papírforma-vereséget, Timafalvi Gergőt az orosz Vildan Gadijev verte meg simán, míg Do Phuong Namnak a szintén jóval esélyesebb angol Paul Drinkhall előtt kellett fejet hajtania.

Lakatos Tamás ellenben könnyedén túljutott az osztrák Christian Friedrichen, csak egy kisebb megingása volt.

„Örülök, hogy tudtam nyerni legalább egy meccset, mert nagyon erős a mezőny. Szerencsém volt a sorsolással, hiszen már az első körben kaphattam volna sokkal erősebb ellenfelet" – nyugtázta győzelmét Lakatos, aki nem tartotta magát esélytelennek a következő, Ovidiu Ionescu elleni mérkőzése előtt.

A selejtezőben érdekelt másik két válogatott férfi játékosunk, Szudi Ádám és Ecseki Nándor döntő szettben harcolta ki a továbbjutást, de milyen más volt a két mérkőzés. Szudi ellenfele, az angol David McBeath végig futott az eredmény után, és a döntő játszmában már nem volt esélye. Ecsekinek ezzel szemben háromszettes hátrányból kellett fordítani az osztrák David Serdaroglu ellen, ez négy szoros játszmában sikerült neki.

„Nem így terveztem, egy kis sérülés is hátráltatott, de nagyon örülök, hogy null háromról nyerni tudtam" – mondta Ecseki, aki a hátával bajlódik már egy hete, és most a beütésnél egy rossz mozdulatnál újra előjött a probléma.

„Gondoltam, hogy szoros mérkőzés lesz – nyilatkozta Szudi.Két évvel ezelőtt már játszottunk egymással, akkor sajnos kikaptam tőle, ezért nagyon vissza akartam vágni, és szerencsére sikerült."

EGY NYERT SZETT A NÉGY MÉRKŐZÉSEN

A kedd esti második fordulóba tehát négy magyar férfi játékosunk jutott be, de ott nem sok babér termett nekik.

András Csabára a világranglista 43. helyén álló Kirill Gerasszimenko várt, aki tavaly novemberben még a 33. volt a rangsorban. András a mérkőzés nagy részében egyenrangú ellenfele volt a kazahnak. Leginkább a harmadik szettet sajnálhatja, amelyben 10:8-ra vezetett, 11:11-nél pedig ziccert rontott. Játszmát így nem sikerült nyernie, de a két mérkőzésen mutatott teljesítményére büszke lehet.

„Ezekből a meccsekből nagyon sokat lehet profitálni. A győzelmeknek nagyon örülünk, a többit pedig tapasztalatként levonjuk, és abból próbálunk építkezni. A felnőttmezőny teljesen más kávéház, még az U21-es mezőny sem hasonlítható hozzá" – mondta a fiú ifjúsági válogatottal (is) dolgozó Vígh Zsolt.

Hasonló mérkőzést játszott Szudi Ádám Csou Jüvel. A kínai 2014-ben karrierje legjobbjaként 14. volt a világranglistán, ami sokat elárul a képességeiről. Aztán a mostani találkozón a játékával is sokat elárult, nagyon sima 4:0-nak indult a meccs (11:4 és 11:2 oda). A folytatásban azonban sikerült kozmetikázni az eredményt, olyannyira, hogy Szudi szettlabdákig is eljutott, de a végjátékot mindkétszer Csou bírta jobban, így 4:0-val letudta az összecsapást.

Ovidiu Ionescut a tavalyi Európa-bajnokságon csak Timo Boll tudta legyőzni, mégpedig a döntőben. Lakatos Tamás ennek ellenére bizakodva készült a román ellen, és hogy nem alaptalanul, azt a szoros csatájuk bizonyította. Mert szoros volt, még ha a 4:1-es végeredmény nem is erre utal. Az első két játszmát 10-re és 11-re bukta el Lakatos, majd ő nyert egy szettet minimális különbséggel. Az egyenlítés felé is jó úton haladt, 6:4-re vezetett a negyedik játszmában, de Ionescu 11:6-ra fordított. Innen pedig már nem volt visszaút a magyar fiú számára, öt szettben kikapott.

Jobban bízhattunk Ecseki Nándor továbbjutásában, mert bár Alexandre Robinot remek játékos, a világranglistán nem sokkal áll előrébb (95. és 118.). Az asztalnál sajnos sokkal nagyobb volt a különbség, Ecseki megint háromszettes hátrányban találta magát, és most nemhogy a fordítás nem sikerült neki, de még a szépítés sem.

Ez azt jelenti, hogy férfi egyesben csak a kiemelt Majoros Bence képviseli majd a magyar színeket.

SEAMASTER 2019 ITTF WORLD TOUR, HUNGARIAN OPEN
FÉRFI EGYES SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ
Nagy Krisztián–Li Csia-seng (tajvani) 2:4 (–7, –7, 4, 6, –9, –9)
Juhász Patrik–Alekszandar Karakasevics (szerb) 0:4 (–7, –9, –6, –7)
András Csaba–Alexander Valuch (szlovák) 4:0 (8, 9, 11, 7)
Kovács Sebestyén–David Reitspies (cseh) 0:4 (–12, –5, –4, –7)
Both Olivér–Tomás Polansky (cseh) 0:4 (–7, –5, –5, –7)
Timafalvi Gergő–Vildan Gadijev (orosz) 0:4 (–7, –7, –9, –9)
Lakatos Tamás–Christian Friedrich (osztrák) 4:1 (5, 4, 9, –9, 4)
Szudi Ádám–David McBeath (angol) 4:3 (6, 7, –5, –9, 9, –7, 5)
Do Phuong Nam–Paul Drinkhall (angol) 0:4 (–11, –4, –6, –5)
Ecseki Nándor–David Serdaroglu (osztrák) 4:3 (–5, –8, –9, 8, 9, 8, 9)
FÉRFI EGYES SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
András Csaba–Kirill Gerasszimenko (kazah) 0:4 (–6, –8, –11, –6)
Lakatos Tamás–Ovidiu Ionescu (román) 1:4 (–10, –11, 10, –6, –6)
Szudi Ádám–Csou Jü (kínai) 0:4 (–4, –2, –11, –12)
Ecseki Nándor–A. Robinot (francia) 0:4 (–4, –7 –5, –8)

Go to top