2019-world-tour-sajtotajekoztato

Új versenyszámmal, megváltozott lebonyolítással és rendkívül erős mezőnnyel zajlik majd január 15–20. között a BOK-csarnokban az asztalitenisz World Tour 2019-es sorozatának első, budapesti állomása.

Azt már hetek óta tudni lehet, hogy bomba erős mezőny látogat januárban Magyarországra. Csak Kínából 16 női és 13 férfi játékos neve található a nevezési listán, ráadásul a legjobbjaik többsége (pl. Hszü Hszin, Fan Csen-tung, Lin Kao-jüan, Ting Ning, Liu Si-ven) az érkezők között található. Aranyosi Péter szerint azonban a 21 magyar indulónak nem a kínaiakra kell elsősorban koncentrálnia.

„Nem is biztos, hogy összekerülünk velük, már csak azért sem, mert egyenes kieséses lesz a rendszer – mondta férfi szövetségi kapitányunk a keddi sajtótájékoztatón. – Nekünk elsősorban a top százban lévő, ám a saját szintünkhöz közelebb lévő játékosok ellen kellene bravúrokat elérnünk.”

Ahogy arra Aranyosi Péter utalt, a korábbi évekkel ellentétben már a selejtezőben sem lesznek csoportok, hanem ott is egyenes kieséses rendszerben zajlanak majd a küzdelmek. Ez azt jelenti, hogy már a kvalifikációban kezdőknek sem lesz hibázási lehetőségük.

„Ugyanúgy készülünk, mint a többi World Tour-versenyre, de természetesen hazai környezetben mindannyian szeretnénk jobban megmutatni, hogy mire vagyunk képesek – nyilatkozta Ecseki Nándor, aki a selejtezőből indul. – Az egyenes kieséses rendszer csak nehezebbé teszi az egészet, hiszen egyből hirtelen halál van, ha kikap valaki, akkor vége a versenyének. Ilyen népes és erős mezőnyben ráadásul nagyon nehéz lesz egy-egy mérkőzést is nyerni.”

Az idei tornán nem rendeznek külön versenyt az U21-eseknek, lesznek viszont vegyes párosok, akik számára azért lesz fontos a budapesti viadal, mert arról kvalifikálni lehet az Európai Játékokra, amelyen pedig olimpiai kvótát lehet szerezni. A magyar színeket a Szudi Ádám, Pergel Szandra kettős képviseli ebben a műfajban, mégpedig kiemeltként. Egyesben Majoros Bence, illetve Póta Georgina és Madarász Dóra, férfi párosban az Ecseki, Szudi duó, női párosban pedig a Póta, Matilda Ekholm kettős lesz kiemelt a mieink közül.

„A karácsonyi pihenő utáni visszatérést kisebb problémák, sérülések nehezítették, de úgy látom, hogy már mindenki túl van ezen. Remélem, hogy a jövő hétre minden játékosunk csúcsformába lendül” – számolt be a felkészülésről és a várakozásokról a női válogatottunkat irányító Bátorfi Zoltán.

„Szerintem már a tavalyi versenyen is nagyon erős volt a mezőny, a főtáblára kerülésért egy korábbi Európa-bajnokkal (Liu Jia – a szerk.) kellett megmérkőznöm, de az idei mezőnyt elnézve ez még erősebb verseny lesz – mondta Madarász Dóra.Most kiemelt leszek, tehát a főtáblán kezdek, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy kik jutnak majd el a főtábla kapujáig. Mindenesetre nagyon nehéz meccsekre számíthatnak a kiemeltek.”

Csakúgy, mint tavaly, kedden és szerdán 20 asztalon zajlik a selejtező, majd csütörtöktől, az egyenes kieséses szakasztól négy, szombattól pedig csak egy asztalon folytatódik a küzdelem. Az M4 Sport összefoglalókkal és élő közvetítéssel is jelentkezik a versenyről, amely az Eurosporton is látható lesz.

Már arra is büszkék lehetünk, hogy évről évre Budapesten indul a World Tour-idény, de a magyar szövetség nem szeretne itt megállni.

„Óriási fejlődési pályát jártunk be az elmúlt években a World Tour kapcsán – mondta Nátrán Roland, a MOATSZ elnöke. – Ebben a sorozatban a Platinum versenyek jelentik a Grand Slameket, tehát az idei budapesti World Tour-eseményt már csak egy Platinum kategóriájú versennyel lehetne felülmúlni. A fejlődési pálya így nyilvánvalóan az, hogy egyszer Magyarországon Platinum versenyt tudjunk megrendezni. Ennek több feltételét már most is teljesítjük, azon dolgozunk, hogy ez egy reális és elérhető cél legyen a közeljövőben.”

A 170 ezer dollár összdíjazású versenyre 51 ország 146 női és 214 férfi játékosa nevezett. A már említett kínai klasszisok mellett a többi földrészt is kiváló játékosok képviselik majd, elég csak a brazil Hugo Calderanót, a német Dimitrij Ovtcharovot, illetve a hölgyek közül Póta Georginát, az osztrák Sofia Polcanovát vagy a román színekben játszó Szőcs Bernadettet és Elizabeta Samarát említeni. A korábbi sztárok közül itt lesz Vlagyimir Szamszonov, Kalinikosz Kreanga és Michael Maze is.

Kizárólag a helyszínen lehet vásárolni belépőket. A felnőtt napijegy 1000, illetve 1500 forintba, míg az egész hétre érvényes bérlet 8000 forintba kerül.

Go to top