boll-timo-2018

Timo Boll hat év után lett újra egyesben Európa-bajnok (összességében pedig már hetedszer) a hölgyeknél pedig a lengyel színekben játszó Li Qian volt a legjobb az alicantei Európa-bajnokságon.

Timo Boll az elődöntőben 3:1, 4:1-es hátrányban volt honfitársával, Patrick Franziskával szemben, de kihúzta magát a bajból, és sorozatban három szettet megnyerve bejutott a döntőbe. Ott szintén elbukta az első játszmát a torna meglepetésembere, a román Ovidiu Ionescu ellen, ám újra a maga javára fordította a mérkőzést, így 2002, 2007, 2008, 2010, 2011 és 2012 után hetedszer is Eb-aranyérmet szerzett egyesben.

„Még mindig szeretek győzni és játszani, ez jó dolog. Élvezem a játékot. Fontosak a sikerek is, de ha nem élvezed az egészet, ideje abbahagyni. Szerintem én még egy darabig folytatom – nyugtatta meg rajongóit a 37 éves német klasszis, aki Ionescu méltatásáról sem feledkezett meg. – Meglepett a döntőben. Ionescu nagyon okos játékos. Jól felkészült volt, nagyon gyors, keményen üti meg a labdát, és az önbizalma is fantasztikus."

A 29 éves román megérdemel minden dicséretet, és bár lehet, hogy az önbizalma most már tényleg határtalan, az Eb-ezüsttel azért magát is meglepte.

„Nagy megtiszteltetés volt ilyen sztárok között játszani. Nem is hittem volna, hogy ilyesmi megtörténhet velem, de most már mindenben hiszek" – nyilatkozta Ionescu.

A női egyes döntőjét két védő játszotta Li Qian és Marharita Peszocka személyében. Nem siették el a dolgot, így időjátékra került sor, amiben egyértelműen Li volt a jobb. Ő az első nő, aki lengyel színekben Európa-bajnoki finálét játszott, és mindezt édesanyaként tette, gyermeke születése miatt két évig szüneteltette pályafutását. Az ukrán Peszocka másodszor jutott Eb-döntőbe, 2009-ben szintén egy kínai származású játékostól, a német Wu Jiaduótól kapott ki.

Gárdos Róbert és Daniel Habesohn néhány hete lógó orral távozhatott Budapestről, hiszen az osztrák válogatott tagjaiként kikaptak a mieinktől a csapat Eb-selejtezőn, most viszont férfi párosban a kontinens csúcsára értek. Nem először, hiszen 2012-ben is ők alkották a legjobb férfi duót.

A Póta Georginát és Matilda Ekholmot az elődöntőben legyőző Sofia Polcanova, Jana Noszkova kettős a fináléban 3:2-re vezetett a szetteket tekintve, de végül döntő szett 14:12-re kikapott a német Nina Mittelhamtól és Kristin Langtól.

Az alicantei Európa-bajnokság tehát véget ért, a mieink Póta Georgina révén egy bronzérmet szereztek.

EGYÉNI EURÓPA-BAJNOKSÁG, ALICANTE
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Timo Boll (német)–Ovidiu Ionescu (román) 4:1 (–6, 7, 9, 6, 5)

FÉRFI PÁROS, DÖNTŐ
Gárdos Róbert, Daniel Habesohn (osztrák)–Kristian Karlsson, Mattias Falck (svéd) 4:1 (9, –6, 4, 9, 9)

NŐI EGYES, DÖNTŐ
Li Qian (lengyel)–Marharita Peszocka (ukrán) 4:2 (–8, –10, 6, 6, 2, 2)

NŐI PÁROS, DÖNTŐ
Nina Mittelham, Kristin Lang (német)–Sofia Polcanova, Jana Noszkova (osztrák, orosz) 4:3 (10, –8, –6, 4, –9, 7, 12)

VEGYES PÁROS, DÖNTŐ
Ruwen Filus, Han Ying (német)–Stefan Fegerl, Sofia Polcanova (osztrák) 3:2 (7, –9, 4, –9, 8)

Go to top