magyar-osztrak

Férfiválogatottunk 3:2-re legyőzte hazai környezetben Ausztria legjobbjait a csapat Európa-bajnokság selejtezőjében.

Hazai pályán sem a magyar csapat volt az esélyes, Aranyosi Péter szövetségi kapitány azt nyilatkozta, hogy egy-két meccset talán sikerülhet elcsípni, de a végső győzelem nagyon nagy bravúr lenne. Jelentjük, a bravúr sikerült!

Pedig a vendégek a legjobb csapatukkal álltak ki az Ormai-csarnokban, eljött velük a világranglista-49. Gárdos Róbert is, aki kezdésként 3:1-re kikapott Majoros Bencétől. A folytatás hasonlóan szépen alakult, hiszen Szudi Ádám megnyerte az első két játszmát Daniel Habesohn ellen, de a vendégek legjobb napot kifogó játékosa fordítani tudott.

Szomorkodásra nem volt idő, máris jött Ecseki Nándor és Stefan Fegerl összecsapása, amely rendkívül szoros szetteket, és 3:2-es Ecseki-diadalt hozott, 2:1-es szetthátrányból.

Habesohnon ezután nagy volt a nyomás, de elbírta, és sima mérkőzésen megverte Majorost, életben tartva az osztrákok reményeit.

A mindent eldöntő partin Szudi is hozzátette a magáét a sikerhez, döntő szettben jobbnak bizonyult Gárdosnál, ezzel a magyar válogatott legyőzte a 2015-ös Európa-bajnok együttest.

Az asztaliteniszhez nem sokat értő Aranyosi Péternek nagyon tetszett, amit látott.

„Aranyosi Péter szövetségi kapitány úr eljött az önálló estemre, és akkor azt mondta, hogy egyszer jöjjek el egy pingpongmeccsre – nyilatkozta a humorista Aranyosi Péter. – Nagyon tetszett, elhoztam a gyerekeimet is, és megőrültünk, annyira izgalmas volt. Engem idegesít ez, mert beleélem magam minden sportba, most is annyira izgultam, hogy már ordítoztam a végén."

A pingpongos Aranyosi Péter egy hosszú távú folyamat fontos állomásaként beszélt az osztrákok legyőzéséről.

„Valami megmozdult a magyar férfi asztaliteniszben, ez egy olyan nemzetközi siker, amely azt mutatja, hogy a srácok sok mindenre képesek – mondta a szövetségi kapitány. – Amikor 2015-ben átvettem a csapat irányítását, akkor még nem lehetett ezt látni, de nagyon bíztunk a sikerben, a Németországban dolgozó Zwickl Dániel támogatásában, illetve a magyar szövetség háttérmunkájában. Ez most beért, mert csapatszinten ilyen jó eredményünk még nem volt. Hozzátenném, hogy 21-22 éves srácokról beszélünk, akiknek helyén volt a szívük a döntő pillanatokban is."

Daniel Habesohn a maga részéről mindent megtett a vendégsikerért, de a társai részéről nem kapott segítséget.

„Alapvetően mi vagyunk a jobb csapat, de ma talán kicsit balszerencsések voltunk, mert Robit például hosszú évek óta nem láttam ilyen gyengén játszani, Stefan veresége is meglepő volt, de előfordul az ilyen néha, ma jól játszottak a magyarok, így ők nyertek" – értékelt az osztrák játékos.

Az Ausztriát képviselő Gárdos Róbert elismerte, hogy nem ment neki a játék.

„Jól játszottak a magyar fiatalok, én nem igazán ismerem őket, nehéz volt belejönnöm a játékba, de nagyon rosszul is játszottam – mondta az osztrákok magyarja. – A cseh nemzetközi versenyen jó formában voltam, de az utóbbi négy napban a jelek szerint nem sikerült a felkészülés erre a találkozóra. A fonák szoftom olyan kemény volt, hogy egy labdát sem éreztem vele, de ezeket a dolgokat mindig ki tudtam zárni, most viszont nem sikerült."

Majoros Bence elárulta, amit azért sejteni lehetett, hogy bíztak a bravúrban:
„Hittünk a győzelemben, de tudtuk, hogy ehhez nagyon meg kell izzadnunk. Ausztriának Európa-bajnok csapata van, Andreas Levenkót leszámítva (aki ezúttal nem jutott szóhoz – a szerk.) minden tagjuk előttünk van a világranglistán, ezért nagyon boldogok vagyunk, igazi csapatmunka volt."

Ecseki Nándor már a mieink feljutásával záruló világbajnokságon is megbízhatóan szállította a győzelmeket a harmadik helyre beírva, most ehhez egy igazi „nagyvadat" kellett elejtenie.

„Az első szett elvesztését nagyon sajnáltam, mert nekem különösen fontos az első játszma megnyerése, hiszen akkor úgy tudok odaállni a folytatásra, hogy igazából már csak végig kell vinnem az előnyt – elevenítette fel a Fegerl elleni csatát Ecseki. – A második szettben jól kezdtem, és végigvittem az előnyömet, a harmadikban viszont Fegerl agresszívabban kezdtem játszani, kicsit megijedtem. A mérkőzés kulcsa a negyedik szett volt, amelyben 7:4-re vagy 7:5-re vezetett, de szerencsére sikerült megfordítanom. A döntő szett elején elhúztam, talán 7:1-re, ott kicsit megállt a kezem, túl hamar akartam befejezni a labdameneteket és a meccset. Felhoztam magamra 10:9-re, de egy jó nagyon döntésnek köszönhetően megnyertem a meccset."

Szudi Ádám a már jól bevált beírásról beszélt a találkozó után:
„Nem számolgattunk közben, nem gondolkoztunk azon, hogy ki ki ellen játszhat és nyerhet, mert ha így lett volna, kikapunk három nullra. Megbeszéltük, hogy Bence játszik az egyes helyre beírva, és kettesként, Nándi pedig hármasként. Így volt ez a világbajnokság második felében is, és akkor nagyon jól működött, ezért nem változtattunk rajta."

A csapat Európa-bajnokság lebonyolításáról itt olvashatnak bővebben.

CSAPAT EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, FÉRFIAK
A-OSZTÁLY
MAGYARORSZÁG–AUSZTRIA 3:2
Majoros Bence–Gárdos Róbert 3:1 (5, –8, 6 ,7)
Szudi Ádám–Daniel Habesohn 2:3 (7, 6, –9, –4, –7)
Ecseki Nándor–Stefan Fegerl 3:2 (–9, 9, –10, 7, 9)
Majoros–Habesohn 0:3 (–9, –6, –6)
Szudi–Gárdos 3:2 (–9, 6, 7, –7, 8)

A KORÁBBI MÉRKŐZÉSEK
Portugália–Magyarország 3:1
Ausztria–Portugália 3:0

Go to top