lakatos-world-tour2018

Egyesben már senki sem képviseli a magyar színeket a Budapesten zajló World Tour-versenyen, miután Póta Georgina, Pergel Szandra, Madarász Dóra és Lakatos Tamás is vereséget szenvedett a főtábla első fordulójában.

Pergel Szandrának két és fél órája volt a párosbeli búcsújuk után, hogy rendezze gondolatait az első egyéni mérkőzése előtt. A marosvásárhelyi születésű Szőcs Bernadett (41.) húsz hellyel előzi meg az új világranglistán, ráadásul neki selejtezőt kellett játszania, tehát már megszokta a BOK-csarnok nagytermét. Hogy ez mennyiben játszott szerepet, nem tudni, mindenesetre egyoldalú mérkőzést játszottak, Pergel csak az utolsó szettben tudta megszorítani, azt 8:3-as előnyről bukta el.

Következő magyarként Madarász Dóra (106.) lépett asztalhoz, mégpedig a nála négy és fél évvel idősebb Zhang Mo (33.) ellen. Az első játszmát simán nyerte a kanadai-kínai, a következő három viszont Madarászé lett. Ezután pedig Zhang percei következtek, kiharcolta a döntő játszmát, abban pedig ellépett 3:0-ra. A térfélcserénél 5:4-re már Madarász vezetett, sőt 9:8 is volt neki. Két pontra volt tehát az újabb nagy skalptól, de Zhang egymás után három labdamenetet megnyerve megszerezte a győzelmet. Madarászt a közönség vastapsa vigasztalhatta, no meg a tudat, hogy két nap alatt három nála előrébb rangsorolt játékossal is nagy meccset játszott, kettőt közülük (Tetjana Bilenkót és Liu Jiát) meg is vert.

„Ha a verseny előtt azt mondják, hogy ilyen ellenfeleken keresztül feljutok a főtáblára, akkor azt aláírtam volna. Régebben dühített egy ilyen hajszállal elveszített mérkőzés, de most próbálok pozitívabban hozzáállni. Örülök, hogy ilyen szoros meccset tudtam játszani ezzel a kanadai-kínaival" – jelezte Madarász Dóra, hogy elégedett az elmúlt három nappal.

Fortuna nem állt Póta Georgina mellé a sorsoláskor – sőt, távolabb nem is állhatott volna tőle –, ugyanis legjobb játékosunk Szun Jing-sát kapta a főtábla első fordulójában. A kínai még csak 17 éves, de a tavalyi évet hetedikként zárta a világranglistán, a japán, illetve kínai World Tour-versenyen Liu Si-vent és Feng Tian-vejt is megverte 4:0-ra, előbbi döntőjében pedig a világelső Csen Menget győzte le döntő szettben. A világranglista átalakítása miatt jelenleg csak az 52. helyen jegyzik, ezért kényszerült selejtezőre.

Könnyen lehet tehát, hogy a jövő nagy bajnokát tisztelhetjük a személyében, ezt támasztja alá a csütörtök este bemutatott játéka is. A kezei, lábai villámgyorsan mozognak, már most kiválóan olvassa a játékot, és rendkívül labdabiztos. Póta csak a harmadik játszmában tudta megszorítani, akkor szettlabdája is volt, de nem tudta elkerülni a 4:0-s vereséget.

„Elég fiúsat játszik ez a kínai lány, nem volt ellene esélyem – ismerte el Póta Georgina. – Az új világranglistán csak az 52., mert az előző évben nem indult el nyolc versenyen. Én ráadásul az első egyéni mérkőzésemet játszottam, nem voltam még bemelegedve. Ha mondjuk egy német nemzetközin kerülök össze vele, akkor annyira nem fájt volna, de hazai közönség előtt jó lett volna többet vagy jobb meccset játszani."

„Picit felemás az összkép – kezdte értékelését Bátorfi Zoltán női szövetségi kapitány. – Fehér Orsi harmadik helye az U21-ben parádés, ahogy Madarász Dóri teljesítménye is az volt, bár most kicsit keserű a szájíze a szoros veresége után. Póta Ginának és Pergel Szandinak nem volt szerencséje a sorsolással, Ginának különösen nem, hiszen megkapta azt a tizenhét éves kínait, aki tavaly három Platinum World Tour-versenyen indult, és mindhármon döntőt játszott. Párosban nyertek Gináék, reméljük, hogy eljutnak a dobogóig."

Ha csak a számokat nézzük, Lakatos Tamás sem volt a szerencse kegyeltje a sorsolásnál, hiszen Tiago Apolónia személyében a legmagasabban rangsorolt játékost kapta a selejtezősök közül. A világranglista 41. helyén álló, csapatban 2014-ben Eb-aranyat nyerő portugál azonban az első két szettben csak kapkodta a fejét néhány Lakatos-ütés után, a Németországban légióskodó magyar pazar játékkal meglépett ellenfelétől (11:9, 11:9), különösen a fonák egyenesei mentek élményszámba. Ezután jött egy kijózanító pofon, 11:1-gyel szépített Apolónia, de jóval bosszantóbb volt, hogy a negyedik szett is elment, 12:10-re. Az ötödik felvonásban 5:2-e elhúzott a portugál, és az időkérés után Lakatos egyenlített ugyan (5:5), erre a Apolónia egy hat nullás sorozattal válaszolt (5:11). A hatodik játszma sem kezdődött jól, gyorsan 4:0 lett oda, és a fordulatra sajnos hiába vártunk, egyesben az utolsó magyar is befejezte szereplését.

SEAMASTER 2018 ITTF WORLD TOUR, HUNGARIAN OPEN
NŐI EGYES
1. FORDULÓ (a legjobb 16 közé jutásért)
Pergel Szandra–Szőcs Bernadette (román) 0:4 (–5, –5, –8, –9)
Madarász Dóra–Zhang Mo (kanadai) 3:4 (–4, 5, 9, 9, –4, –7, –9)
Póta Georgina–Szun Jing-sa (kínai) 0:4 (–6, –5, –11, –1)

FÉRFI EGYES
1. FORDULÓ (a legjobb 16 közé jutásért)
Lakatos Tamás–Tiago Apolónia (portugál) 2:4 (9, 9, –1, –10, –5, –4)

Go to top