ekholm-pota-wt2017-donto

Póta Georgina egyesben ezüst-, párosban aranyérmet szerzett a Challenge besorolású szlovéniai World Tour-versenyen, az Ecseki Nándor, Szudi Ádám kettős pedig másodikként végzett.

Póta Georgina (30.) a női egyes elődöntőjében a feltörekvő japán generáció egyik tagját, a még csak 18 éves, ám már a világranglista 22. helyén álló Hasimoto Honokát remek játékkal 4:0-ra intézte el. Ezzel eldőlt, hogy három egymást követő döntőben is lesz magyar játékos.

Elsőként Póta és Matilda Ekholm játszhatott a női párosok első helyéért. A román Elizabeta Samara és a cseh Renata Strbíková először állt össze, elmondásuk szerint azzal az elsődleges céllal, hogy jól érezzék magukat. Ez olyan jól sikerült nekik, hogy egészen a döntőig meneteltek, és ott 2:0-s szettelőnybe kerültek. Szerencsére ennél tovább nem jutottak, a magyar-svéd egység fordított, így elkönyvelhette harmadik közös elsőségét a World Tour-sorozaton (a tavalyi csehországi és az idei indiai viadal után).

„Nagyon nehéz volt ellenük, mert mindketten kiszámíthatatlan játékosok, ezernyi módon képesek megütni a labdát – nyilatkozta győzelmük után Ekholm. – Általában mi irányítjuk a játékot, de nagyon jól kezdtek, időbe telt, míg belelendültünk. Tudtuk, hogy ha stabilan játszunk, akkor elkezdenek hibázni."

A férfi párosok fináléja sajnos korántsem volt ilyen szoros, Ecseki Nándor és Szudi Ádám nem nyert játszmát. Két dél-koreai volt az ellenfelük, közülük Li Dzsung Vu a World Tour-versenyek egyik legeredményesebb játékosa párosban. A balkezes, tollszárfogással játszó kiválóság korábbi 15 döntőjéből nyolcat megnyert. Most a jobbkezes, európai ütőfogással játszó Csoj Von Dzsin oldalán begyűjtötte kilencedik aranyérmét is, nem sok esélyt adtak Szudiéknak.

Következett a női egyéni döntő, amelyben Póta egy másik feltörekvő japán fiatallal, az első helyen kiemelt Szato Hitomival találta szembe magát. A 19 éves ázsiai bizonyította, hogy nem véletlenül áll a világranglista 9. helyén, a mérkőzés azonban nem volt annyira egyoldalú, mint azt a 4:0-s eredmény mutatja. Gina a második játszmát 15:13-ra veszítette el, a harmadikat pedig 11:9-re. Utóbbit úgy, hogy 9:9-nél kapott egy védhetetlen csuszát a dobáló Szatótól.

2017 ITTF CHALLENGE, SLOVENIAN OPEN
FÉRFIAK, PÁROS, FŐTÁBLA
DÖNTŐ
Ecseki, Szudi–Csoj, Li (dél-koreai) 0:3 (–4, –8, –7)

NŐK, EGYES, FŐTÁBLA
ELŐDÖNTŐ
Póta–Hasimoto (japán) 4:0 (9, 7, 10, 8)
DÖNTŐ
Póta–Szato (japán) 0:4 (–8, –11, –9, –6)

NŐK, PÁROS, FŐTÁBLA
DÖNTŐ
Ekholm, Póta (svéd, magyar)–Samara, Strbíková (román, cseh) 3:2 (–2, –9, 4, 13, 8)

Go to top