ectq-samsonov

A magyar férfiválogatott 3:1-es vereséget szenvedett hazai környezetben a Vlagyimir Szamszonovval felálló fehéroroszoktól a csapat Európa-bajnoki pótselejtező első mérkőzésén.

Jól indult a mérkőzés, hiszen Szudi Ádám 3:1-re legyőzte Pavel Platonovot. Ezután Vlagyimir Szamszonov a papírformának megfelelően 3:0-ra megverte Majoros Bencét.

A kulcsfontosságú harmadik partin Lakatos Tamás kétszettes hátrányból felállt ugyan Aljekszandr Hanyinnal szemben, de döntő játszmában végül alulmaradt.

Következett Szudi és Szamszonov csatája, amelyre tényleg illett a csata szó, hiszen a fiatal magyar teljesen egyenrangú ellenfele volt a 41. születésnapját jövő hétfőn ünneplő fehérorosznak. Neki is sikerült 0:2-ről egyenlítenie, de az ötödik szett ismét a vendégeké lett, akik így 3:1-re nyertek.

„Nagyon szoros meccs volt, a döntő játszma elején talán kis szerencsém is volt, hogy el tudtam húzni. Kialakult több szép labdamenet, szerintem a nézők is élvezték, elnézést, hogy nyertünk – mondta mosolyogva Szamszonov a Szudi elleni meccse után. – Remek volt a hangulat, főleg, hogy nekem is szurkoltak a lelátóról. Nagyon jó volt itt játszani, az asztalitenisznek szüksége van az ilyen mérkőzésekre."

Szudi Ádám így értékelt: „Nyílt mérkőzést sikerült játszanom Szamszonovval, azzal együtt, hogy már 2:1-nél meccslabdái voltak. Sajnos a döntő szettben megrázta magát, ott már nem tudtam tartani. Próbáltam meglepni, mivel egy jobb játékos ellen szükség van váratlan húzásokra, különben borítékolható a sikere. Ezek be is jöttek, de sajnos nem volt elég. Úgy számoltunk, hogy akkor lehet esélyünk a győzelemre, ha a kettes játékosukat mindketten megverjük, és a harmadik számú játékosukat is legyőzzük. Így nagyon nehéz lesz a visszavágó, mert valamelyikünknek meg kell vernie Szamszonovot, de mindenképp megpróbáljuk, nekik ugrunk majd."

Aranyosi Péter szövetségi kapitány elmondása szerint a beírás jól sikerült, hiszen a fehéroroszok úgy álltak fel, ahogy arra számított.

„Nagyon jó meccseket láttunk, Szudi Ádám óriási labdamenetekkel tarkított mérkőzést játszott Szamszonovval, amiért dicsérte illeti – mondta a kapitány. – Kettejük között van 160 hely a világranglistán Szamszonov javára, de majdnem egál meccset játszottak, a döntő szettben elhúzott 5:0-ra, és azt már nehéz lett volna behozni. Megnézzük a mérkőzések felvételeit, lesz mit kielemezni taktikai, technikai és erőnléti szempontból is. A tanulságokat megbeszéljük a játékosokkal."

Eddig is a fehéroroszok számítottak a párharc esélyesének, most már viszont még nagyobb bravúrra lenne szükségük a mieinknek. Ha ez sikerül a jövő keddi, Minszkben rendezendő visszavágón, akkor a luxemburgi csapat Eb-n a legmagasabb osztályban játszhatnak, ha nem, akkor a második vonalnak számító challenge divízióban.

CSAPAT EB-PÓTSELEJTEZŐ, FÉRFIAK, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Magyarország–Fehéroroszország 1:3
Szudi Ádám–Pavel Platonov 3:1 (6, 6, -8, 4)
Majoros Bence–Vlagyimir Szamszonov 0:3 (-5, -10, -6)
Lakatos Tamás–Aljekszandr Hanyin 2:3 (-10, -5, 5, 9, -10)
Szudi–Szamszonov 2:3 (-4, -5, 8, 10, -5)

Go to top