eger-paraverseny

Tizenhét érmet, köztük öt aranyat nyertek a magyar para-asztaliteniszezők az egri nemzetközi versenyen.

Egyéniben Arlóy Zsófia, Csonka András és Major Endre szerzett aranyérmet.

„A paralimpiai ciklusok elején mindig van egyfajta izgalom, mert sok új ember jelenik meg, akiknél nem tudjuk, mire számíthatunk. Hál' Istennek nem jött olyan meglepetés, aki keresztbe tehetett volna" – mondta mosolyogva Arlóy Zsófia.

Csonka András visszafogottabb kezdés után gyűjtötte be az aranyat.

„Az első mérkőzésem volt a legnehezebb, ott még nem pörögtem százszázalékosan, volt néhány hibám, de fokozatosan javultam, ahogy jöttek a meccsek – nyilatkozta riói paralimpiai ezüstérmesünk. – Mostanában kicsit kevesebbet játszom, hogy ne szürküljek bele, de a mentáltréningeken és a kondiedzéseken folyamatosan részt veszek."

Csonka András és Arlóy Zsófia duplázott, azaz csapatban is a legjobbnak bizonyult.

„Miután láttuk a nevezési listát, mindenféle nagyképűség nélkül mondhatom, hogy a papírforma a mi győzelmünket ígérte – értékelt az Arlóyval aranyat nyerő Bicsák Bettina. – Én a tizes kategóriába tartozom, a két izraeli a tizesbe, illetve a kilencesbe, így Zsófinak volt a legnehezebb, hiszen ő a nyolcasba tartozik, neki eléggé felfelé kellett játszania."

Arlóynak nem csak a kategóriabeli különbségek miatt volt nehéz dolga a döntőben az izraeli Inbal Becsar ellen.

„Nagyon nehéz, amikor valaki sérülten áll veled szemben, és azt látod, hogy mindjárt zokogni fog. Én nem kezelem jól ezeket a helyzeteket, nagyon örülök, hogy ennek ellenére felül tudtam kerekedni. Sosem játszottam még vele, és egy elég jó játékosról van szó, kellemetlen stílussal."

Csonka András Zborai Gyulával nyert csapatban, bár társát nem nagyon „hagyta" játszani. Persze ennek taktikai oka volt.

„Új rendszert vezettek be 2015-ben. Egy párharcban három mérkőzés van összesen, a párossal kezdünk, utána jön a két egyéni. Az első egyénire általában a legjobb játékost írják be, de most a szlovákok taktikáztak, mivel a legjobbjukat az egyéni versenyben megvertem, és úgy gondolták, csak akkor lehet esélyük, ha a párost megnyerik, aztán Gyulát megveri az első számú emberük."

A verseny után Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is elégedetten nyilatkozott:

„Ez valóban nem a legerősebb verseny volt, amit el tudunk képzelni para-asztaliteniszben, de egy versenyzőnek mindig azt kell megvernie, aki szembejön, az aranyérem itt is a legjobb nyakába kerül. Nagyjából száz játékos vett részt a versenyen, őket ellátni, utaztatni kellett, magát a versenyt le kellett bonyolítani, ez nekünk is egy tanulási, gyakorlási folyamat."

ITTF PPT HUNGARIAN OPEN, EGER
A MAGYAR ÉRMESEK
EGYÉNIBEN
Aranyérem: Arlóy Zsófia (SF6-8), Csonka András (SM8), Major Endre (SM1)
Ezüstérem: Farkas Lászlóné (SF6-8), Bicsák Bettina (SF9-10), Retter Barnabás (SM9), Szigeti Béla (SM10)
Bronzérem: Benke Mária (SF9-10), Zborai Gyula (SM8), Kaiser János (SM1)
CSAPATBAN
Aranyérem: Arlóy Zsófia-Bicsák Bettina, Csonka András-Zborai Gyula
Ezüstérem: Farkas László-Gustav Wiesenhofer (osztrák)
Bronzérem: Koller Helke (osztrák)-Kovács Ika, Major Endre-Kaiser János, Benke Mária-Farkas Lászlóné, Retter Barnabás-Szigeti László

Go to top