nemzetközi-asztalitenisz-kitekinto-2016-december

Decemberben csak három nagyobb ITTF-eseményre került sor. Az elsőt a dél-afrikai Fokvárosban rendezték meg, ahol a világ legjobb ifjúsági korú játékosai emlékezetes versenyen mérték össze tudásukat. Dél-Korea, Japán és Románia is történelmet írt az ifjúsági vb-n. A Harimoto Tomokazu vezette japánok másodszor nyerték meg a fiúcsapatok versenyét, a döntőben 3:0-ra legyőzve Dél-Koreát. A dél-koreaiak az elődöntőben általános meglepetésre kiejtették Kínát, míg a japánok Tajvanon keresztül jutottak döntőbe.

A lányok csapatversenyében szintén másodszor bizonyultak a legjobbnak a japánok, a fináléban Kínát legyőzve. A riói olimpián bronzérmet szerző Ito Mima vezérletével hátrányból verték meg az ősi riválist 3:1-re. A dobogó harmadik fokára a dél-koreai és a hongkongi lányok állhattak fel.

Cso Szung Min és Ki Dzsi Ho szerezte meg Dél-Korea egyetlen aranyérmét Fokvárosban, a vegyes párosok döntőjében 4:3-ra legyőzve a japán Macujama Jukit és Hajata Hinát.

Ifjúsági világbajnokságot korábban csak egy európai tudott nyerni, a német Patrick Baum 2005-ben fiú egyesben ért a csúcsra. Most két román fiatalnak sikerült ez a bravúr, Adina Diaconu és Andreea Dragoman a lány párosok döntőjében a japán Hajata Hina, Kato Miju duót győzte le.

Kína egyetlen aranyérmét a fokvárosi vb-n Si Hszün-jao szerezte, aki a lány egyes döntőjében a hongkongi Mak Ce Vingnél bizonyult jobbnak. Mindketten bravúrokat bemutatva jutottak a fináléba, Si Hszün-jao az első kiemelt japán Hirano Miut is legyőzte, Mak pedig többek között a legjobb latin-amerikainak számító Puerto Ricó-i Adriana Díaz testén át jutott a címmérkőzésig.

Harimoto Tomokazu egyesben folytatta remeklését, és minden idők legfiatalabb egyéni ifjúsági világbajnoka lett 13 évesen. A döntőben a szintén parádésan menetelő dél-koreai Cso Szung Mint verte meg 4:3-ra.

Elindult az internetes oldal, amelyen jegyet lehet venni a 2017-es felnőtt világbajnokságra. A sportág idei legnagyobb eseményét a németországi Düsseldorfban rendezik május 29-től június 5-ig. Ez lesz várhatóan a sportág történetének eddigi legnagyobb tornájára, több mint 4 ezer hivatalos személy részvételével és mintegy 55 ezer nézővel a lelátókon. A világbajnokság hivatalos oldala a www.wttc2017.com címen érhető el angol és német nyelven. A jegyértékesítés is ezen az oldalon zajlik.

A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség nagy lépést tett a virtuális valóság felé, a 2016-os World Tour-nagydöntőn ugyanis a kínai közvetítési jogokat birtokló SECA-val együttműködve új rendszert tesztelt. Ennek lényege, hogy a tévé előtt ülő nézők a mérkőzés során tetszés szerint bármilyen szögből követhetik a játékot. Ez azt jelenti, hogy a jövőben akár a játékvezető, az edzők vagy a VIP-szektorban ülők szemszögéből is élvezhetjük az összecsapásokat. A sikeres kísérleti adások után az ITTF és a SECA a legjelentősebb 2017-es versenyeken már ezt a közvetítési módszert alkalmazná.

A jelenleg a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) elnökhelyettesi posztját betöltő Halil al-Mohannadi bejelentette, hogy pályázik a szervezet elnöki tisztségére. A katari sportvezetőnek jelentős tapasztalata van hasonló területen, hiszen 1995 óta ő a Katari Asztalitenisz-szövetség elnöke, 2005 és 2006 között már volt az ITTF elnökhelyettese, 2015 óta pedig ismét betölti ezt a pozíciót, míg 2007-től 2014-ig az ITTF alelnöke volt. Halil al-Mohannadin kívül eddig egy személy jelentette be kandidálási szándékát az elnöki posztra: a szövetség jelenlegi elnöke, a német Thomas Weikert. A nemzeti szövetségek 2017. április 30-ig jelölhetnek személyeket az elnöki posztra. A szövetség első emberét 2017. május 31-én választják meg Düsseldorfban.

Az ifjúsági világbajnokság után nem sokkal már a felnőttmezőny legjobbjai néztek egymással farkasszemet a 2016-os World Tour-sorozat dohai nagydöntőjén. Férfi és női egyesben is a sorozat 15 legjobb játékosa, valamint egy-egy hazai versenyző indult el, míg a párosok és az U21-esek mezőnyét nemenként nyolc induló alkotta. A verseny összdíjazása 500 ezer dollár volt.
Hajata Hina átmentette jó formáját az ifi-vb-ről, és Dohában megnyerte az U21-es lányok viadalát, valamint a női párost is Hamamoto Jui oldalán.

A férfiaknál a tajvani Liao Cseng-ting az első nagy trófeáját szerezte meg, a döntőben a japán Muramacu Jutót 4:0-ra legyőzve. A negyeddöntőben jobban megszenvedett, az első kiemelt hongkongi Ho Kvan Kitet 4:3-ra gyűrte le. A férfi párosok döntőjében a címvédő japán Morizono Maszataka, Osima Juja hiába vezetett 2:0-ra Dzsong Jung Szik és Li Szang Szu ellen, a dél-koreai kettős 4:2-re fordított.

Női egyesben az olimpiai bajnok Ting Ning magas láz miatt visszalépett, megnyitva ezzel az utat a német színekben versenyző Han Ying előtt, aki két japánon átverekedve magát bejutott a döntőbe. Ott már nem volt esélye, 4:0-ra kikapott a kínai Csu Jü-lingtől.

Férfi egyesben a dél-koreai Dzsong Jung Szik előbb Mizutani Dzsunt, majd Csuang Csi-jüant is elbúcsúztatta meglepetésre. Az örökifjú Vlagyimir Szamszonovnak Muramacu Juto állta útját. A riói olimpiai bajnok Ma Lung első kiemelthez méltó játékkal menetelt a végső győzelemig – immár ötödször –, a döntőben a szintén kínai Fan Csen-tungot 4:2-re verte meg.

December 8-án Dohában tartották meg az ITTF Csillagok Gáláját, amelyen a világ legjobb asztaliteniszezői ezúttal elegáns öltözetben jelentek meg. Nyolc díjat osztottat ki. A legjobb férfijátékos díját Ma Lung vihette haza. A nőknél az olimpiai bajnok Ting Ning, a világkupagyőztes Hirano Miu, Ito Mima, a legfiatalabb olimpiai érmes asztaliteniszező és a riói bronzérmes Kim Szong I közül választhattak a szurkolók és a szavazásra felkért szakértők. A legtöbb voksot Ting Ning kapta. A paraasztaliteniszőknél a kínai Liu Csing és a belga Laurens Devos kapta meg a díjat. Devos 16 évesen minden idők legfiatalabb paralimpiai bajnoka lett a sportágban. A 2016-os év legjobb ütését a kínai Fan Csen-tungnak ítélték oda, aki a Japánban megrendezett World Tour-versenyen a háló alatt ütötte asztalra a labdát a francia Simon Gauzy ellen.

A tavalyi év felfedezettjének Hirano Miut választották, aki 16 évesen a legfiatalabb női világkupagyőztes lett, egyben az első japán, aki megszerezte ezt a címet.

A fair play-díjat az egyiptomi Rinad Fathi kapta meg, aki az ifjúsági és serdülő Afrika-bajnokságon a serdülő lánycsapatok fináléjában döntő szettben 12:11-es vezetésénél megadott az ellenfelének egy olyan pontot, amelynél a főbíró és a segédbíró sem látta a csuszát. Fathi a mérkőzést ezután elveszítette, de Egyiptom végül megnyerte a döntőt.

Az ITTF Hírességek Csarnokába három kínai klasszist iktattak be Liu Si-ven, Ting Ning és Hszü Hszin személyében.

Go to top