ekholm-pota-wt2017-donto

Póta Georgina ezüstérmet szerzett női párosban a svéd Matilda Ekholmmal a budapesti world tour-versenyen, a döntőben 3:1-re kaptak ki a kínai Csen Hszing-tung, Li Csia-ji kettőstől.

Finoman fogalmazva sem indult jól a mérkőzés, az első szett 11:4 lett oda, és ez az eredmény még talán a mieinkre nézve volt hízelgő. A másodikban 5:2-re vezettek Pótáék, de a kínaiak 7:6-ra fordítottak, és hiába jött az időkérés, több pontot már nem szerzett a magyar, svéd duó.

A harmadik játszmát szoros végjáték után Pótáék nyerték meg 11:9-re, de a következőt 0:4-gyel kezdték. 7:2-es kínai vezetésnél sem volt biztatóbb a helyzet, ám Ekholmék 7:5-re feljöttek. A kínai időkérés utáni első labdamenet megnyerésével már csak egy pont volt a hátrány, de innen 10:6 lett oda. Az első két mérkőzéslabdát sikerült hárítani, a harmadikkal viszont már élt Csen Hszing-tung és Li Csia-ji, ők nyerték tehát az év első world tour-aranyérmét.

„Összességében jó versenyen vagyunk túl, a döntőben is próbáltuk a legjobbunkat nyújtani, de az ezüstérem is szép eredmény" – jelezte Matilda Ekholm, hogy az elvesztett finálé ellenére egyáltalán nem elégedetlen.

Póta Georgina számára szintén kellemes emlék lesz az idei hazai world tour-viadal.

„Ha valaki a verseny előtt azt mondja, hogy egyéniben a legjobb nyolc közé jutok, párosban pedig döntőt játszunk, akkor elfogadtam volna. Kicsit bánom, hogy a döntőben olyan simán elment az első két szett, de egyre jobban belejöttünk, lehetett volna szorosabb is. Ha még egyszer lejátszanánk néhány órán belül vagy holnap, akkor szerintem máshogy alakulna" – nyilatkozta legjobb női játékosunk.

Téglás Péter szövetségi kapitány nemcsak Pótát, hanem a többi magyar hölgy szereplését is értékelte.

„Gina egyéniben és párosban is eljutott a kiemelési helyére, mindkettőben kínai válogatottaktól kapott ki, kihozta a maximumot – kezdett bele Téglás Péter. – A páros döntője lehetett volna kicsit szorosabb, de nagyon nehezen kezdték a meccset. Ha itt nem jó minőségű labdákat adsz, azt nem lehet megúszni, az ellenfél nem fog hibázni. Madarász Dóri főtábláról indult, egyesben és párosban is az első fordulóban kapott ki. Párosban az első fordulóban ázsiai duó ellen játszani nem könnyű, ha később kerülnek össze, akkor szerintem ezt a párost ők megverték volna. Azt hittem, hogy egyéniben le tudja győzni Eerlandot, aki azonban utána még egy meccset megnyert, szóval jó formában volt. Pergel Szandra végig szenvedett a csoportban, de így is főtáblára jutott, egyéniben ez volt tőle az elvárható, párosban pedig, mint az előbb említettem, Dórival nyerhettek volna, ha nem az első meccsükön, hanem a második fordulóban találkoznak a tajvaniakkal.

A fiatalok közül Nagyváradi Mercédesz az utóbbi world tour-versenyeken nem játszott túl jól egyéniben, most egy jóval magasabban jegyzett orosz lány ellen nyert a csoportban, ezzel eljutott a K. O.-körig. Bálint Bernadett és Ambrus Kriszti borzasztó peches volt, hiszen kínai válogatottal került egy csoportba, onnan nehéz lett volna továbbjutni.

A Nagyváradi, Bálint párt mindenképpen ki kell emelni, mivel a selejtezőből feljutottak a főtáblára, ott nyertek egy meccset, és aztán még egy elég jó mérkőzést játszottak. Kicsit bosszantó, hogy ha Szandiék nyernek, akkor Dettiékkel játszanak, és akkor biztosan van még egy párunk a legjobb négy között. Fehér Orsi jól játszott, U21-ben jó esélye volt Adina Diaconu ellen, aki a legutóbbi ifjúsági vb-n egyéniben harmadik, párosban első lett, tehát az egyik legjobb ifjúsági játékos az egész világon, és Orsi 3:2-re kapott ki tőle, majd a nyílt versenyben Magdalena Sikorska ellen is elég jól tartotta magát. Összességében azt gondolom, hogy olyan eredmények születtek, amiket elvárhattunk, a végeredménnyel nagyjából elégedettek lehetünk."

SEAMASTER 2017 ITTF WORLD TOUR HUNGARIAN OPEN
NŐ PÁROS, DÖNTŐ
Póta Georgina, Matilda Ekholm (magyar, svéd)–Csen Hszing-tung, Li Csia-ji (kínai) 1:3 (–4, –6, 9, –8)

KÉSŐBB
FÉRFI PÁROS, DÖNTŐ

Fang Po, Csou Jü (kínai)–Hugo Calderano, Gustavo Tsuboi (brazil) 3:1

NŐI EGYES, DÖNTŐ
Csen Hszing-tung (kínai)–Ven Csia (kínai) 4:1

FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Sang Kun (kínai)–Jen An (kínai) 2:4

Go to top