racquet

Egy Nagy-Britanniában végzett tanulmány szerint az úgynevezett racquet sportok (tenisz, asztalitenisz, tollaslabda, fallabda) nagy mértékben csökkentik a hirtelenhalál bekövetkezésének esélyét.

Brit tudósok szerint... Az így kezdődő mondatok az utóbbi években inkább tették nevetségessé az adott hír témáját, mintsem hitelessé. Egy nemrég közölt tanulmány azonban mindenképp megfontolásra érdemes lehet mindannyiunk számára.

Brit tudósok ugyanis egy 1994 és 2008 között végzett kutatómunka eredményeként arra jutottak, hogy a labdával és ütővel végzett sportok 47 százalékkal csökkentik a hirtelen bekövetkező halál esélyét.

A felmérésben 80 306 harminc évnél idősebb (51 év átlagéletkorú) felnőtt ember vett részt Angliában és Skóciában. A rendszeres úszás 28 százalékkal, az aerobic 27 százalékkal csökkenti a – többnyire szívinfarktus és agyvérzés okozta – hirtelenhalál esélyét, némileg meglepő módon viszont a futás, a kocogás, a labdarúgás és a rögbi nem növeli jelentősen az „életben maradási" esélyeinket.

„A kutatásunk eredménye azt mutatja, hogy nemcsak a sportolás gyakorisága és mennyisége számít, hanem az is, milyen típusú testmozgást végzünk" – mondta a kutatásban részt vevő egyik orvos.

Az asztalitenisz és társai tehát nemcsak szórakoztatják az embert, hanem az egészségre is rendkívül jó hatással van. A szakemberek azonban leszögezték, hogy bármilyen sport – köztük a futás és a futball – űzése növeli a várható életéveink számát.

Go to top