emmanuel-lebesson

A férfiaknál a francia Emmanuel Lebesson, a nőknél a török Hu Melek szerezte meg az aranyérmet egyesben a Budapesten rendezett Európa-bajnokságon. Férfi párosban Patrick Franziska és Jonathan Groth, női párosban Kristin Silbereisen és Sabine Winter diadalmaskodott.

FÉRFI EGYES

A férfi egyes elődöntőjében véget ért a torna egyik meglepetésembere, Jakub Dyjas menetelése. A Dimitrij Ovtcharovot is búcsúztató lengyelnek nem adott esélyt Emmanuel Lebesson.

Ezután következett Timo Boll és Simon Gauzy mérkőzése, amely számos látványos labdamenetet hozott, de a nézők csak három szetten keresztül élvezhették, mivel Boll 2:1-es hátrányba kerülve sérülés miatt feladta a küzdelmet. A hatszoros egyéni Eb-győztes németnek a nyakával volt problémája, amelyet már a riói olimpián is fájlalt.

Ezzel eldőlt, hogy negyven év után újra francia Európa-bajnokot avatnak egyesben (1976-ban a legendás Jacques Secrétin diadalmaskodott). Ahogy a női egyes döntője, úgy is egyoldalú küzdelmet hozott. A világranglista Gauzy a 19., míg Lebesson a 38. helyen található, most mégis utóbbi volt a jobb, 4:1-es győzelemmel szerezte meg pályafutása eddigi legnagyobb sikerét, 28 évesen.

„Rosszul kezdtem a meccset, pedig pont ezt akartam elkerülni. Ha engeded Simont vezetni, csak fokozza a nyomást. Az első szett végéig csak egy pontot szereztem az adogatásom után, isteni segítséggel nyertem meg azt a játszmát. Simon feljavult, de aztán én is emeltem a játékom színvonalán. A harmadik szettől életem legjobb asztaliteniszét mutattam be. Elképesztő volt" – lelkendezett Lebesson.

NŐI EGYES

Női egyesben a török Hu Melek a holland Li Jie leiskolázásával jutott döntőbe, ahol Yu Fu személyében egy másik kínai származású játékossal találkozott. A portugál az elődöntőben a címvédő Elizabeta Samarát verte meg döntő szettben.
Hu Melek a fináléban sem vett vissza a tempóból, mindössze 16 pontot veszítve jutott el első Európa-bajnoki labdájáig. Ekkor kicsit megremeghetett, mert 10:7-ről elveszítette a negyedik játszmát, a következőt viszont már megnyerte.
„Örülök, hogy így tudtam ma játszani. Többé nem félek a tollszárfogással játszóktól. Magabiztos voltam, éreztem a labdát" – mondta a tavaly párosban Eb-t nyerő Hu Melek, aki egyesben a török asztalitenisz első kontinensbajnoki címét szerezte.

A nyolcaddöntőben Póta Georginát búcsúztató Yu Fu nem sok okosat tudott mondani sima veresége után: „Nagyon gyors volt. Nem volt válaszom a játékára."

FÉRFI PÁROS

Ez volt mindössze a harmadik verseny, amelyen a német Patrick Franziska és a dán Jonathan Groth egymással indult párosban, korábban a Horvát Opent megnyerték, a Czech Openen az elődöntőig jutottak.
„Nem játszottunk még sokat egymás oldalán, ezért kicsit idegesen voltunk a döntőben. Én legutóbb 2010-ben játszottam Eb-döntőt, akkor Timo Boll és Christian Süss ellen. Dyjas és Gorak ráadásul nagyon jól játszott. A rövid és a hosszú labdáknál is veszélyesek voltak, nem volt könnyű irányítani a mérkőzést" – nyilatkozta Groth, aki Franziskához hasonlóan először lett Európa-bajnok párosban.

NŐI PÁROS

Női párosban is házi döntőt rendeztek négy német részvételével. A Pergel Szandrát és Madarász Dórát az elődöntőben legyőző Kristin Silbereisen, Sabine Winter duó 3:1-es előnyt engedett ki kezei közül Shan Xiaona és Petrissa Solja ellen, a döntő játszmát azonban megnyerte. A 2013-as ausztriai Eb-n Winter még Solja partnereként szerzett aranyérmet.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST, OKTÓBER 18-23.
AZ UTOLSÓ NAP EREDMÉNYEI
NŐI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Hu Melek (török)–Li Jie (holland) 4:0 (5, 3, 3, 6)
Yu Fu (portugál)–Elizabeta Samara (román) 4:3 (8, –10, 5, –11, –12, 8, 8)

FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ
Emmanuel Lebesson (francia)–Jakub Dyjas (lengyel) 4:1 (8, 5, –5, 6, 6)
Simon Gauzy (francia)–Timo Boll (német) 2:1 (–9, 8, 6) – nél Boll feladta

NŐI PÁROS, DÖNTŐ
Kristin Silbereisen, Sabine Winter (német)–Shan Xiaona, Petrissa Solja (német) 4:3 (10, –8, 8, 8, –2, –7, 9)

FÉRFI PÁROS, DÖNTŐ
Patrick Franziska, Jonathan Groth (német, dán)–Jakub Dyjas, Daniel Gorak (lengyel) 4:2 (–4, 4, 5, –7, 7, 10)

NŐI EGYES, DÖNTŐ
Hu Melek (török)–Yu Fu (portugál) 4:1 (3, 2, 4, –10, 7)

FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Emmanuel Lebesson (francia)–Simon Gauzy (francia) 4:1 (12, –9, 7, 3, 6)

Go to top