pergel-szandra-eb

Pergel Szandra bravúrral, Lovas Petra sima győzelemmel, míg Póta Georgina háromszettes hátrányból fordítva jutott női egyesben a legjobb 32 közé a Tüskecsarnokban zajló Európa-bajnokságon. Férfi egyesben nincs már versenyben magyar játékos.

PERGEL-BRAVÚR, PÓTA-FORDÍTÁS

Csütörtök délután megkezdődtek az egyéni versenyszámok főtáblás küzdelmei is. A magyarok közül elsőként Lovas Petra és Nagyváradi Mercédesz lépett asztalhoz. Lovas meggyőző játékkal jutott túl az ukrán Ganna Gaponován – a következő körben a román Daniela Monteiro Dodeannal találkozik –, a selejtezőben szépen teljesítő Nagyváradi Mercédesz viszont az erőviszonyoknak megfelelően sima vereséget szenvedett az orosz Polina Mihajlovától, aki mellesleg a Szekszárd légiósa.

A mieink következő két mérkőzése már jóval szorosabb volt, még ha a játszmák aránya nem feltétlenül ezt mutatja. Pergel Szandra az ötszörös paralimpiai bajnok Natalia Partykával csapott össze, és a világranglistás helyezésük alapján (83., valamint 106.) a lengyel számított esélyesnek. Ma azonban a két balkezes közül Pergel volt a jobb, 4:1-re nyert, de akár fordítva is alakulhatott volna az eredmény, hiszen mindegyik játszma minimális, kétpontos különbséggel dőlt el.

Madarász Dórára a nála 30 évvel idősebb luxemburgi Ni Xialian várt, aki már 1983-ban világbajnok lett (csapatban és vegyes párosban), még kínai színekben. Az 53 éves pingpongnagyi kellemetlen stílusával Madarásznak is meggyűlt a baja, de nagyon szépen tartotta magát, és négy szett után teljesen nyílt volt a küzdelem (2:2). A végén duplán bosszankodhattunk, hiszen Ni Xialian úgy győzött 4:2-re, hogy csak 11:9-re tudott játszmát nyerni, a mérkőzést ráadásul egy csuszával zárta le.

Ez után jött a hideg zuhany, Póta Georgina (34. a világranglistán) ugyanis „pillanatok" alatt 3:0-s hátrányban találta magát, első egyéni mérkőzésén Tin-Tin Hóval (214.) szemben. Az angolok 18 éves üdvöskéje gyakorlatilag ugyanazt a játékot játssza, mint Póta, és az első három szettben ebben ő volt a jobb. Legnagyobb reménységünk lelki erejét mutatja, hogy innen is talpra tudott állni, lépésről lépésre zárkózott fel, pedig 3:2, 8:5-nél már tényleg vészesen közel volt számára a – kellemetlenül korai – búcsú. Sikerült azonban egyenlítenie, a döntő szettben pedig a térfélcsere után végleg a maga oldalára billentette a mérleg nyelvét. Nem kis kő gördülhetett le a szívéről – és sokunk szívéről.

„Hallottam a közönséget, ahogy szurkol, ami biztatóan hatott rám, bár az első két szettben kicsit furcsa volt, hogy ennyire tele van a csarnok, mert délelőtt nem voltak ennyien – mondta Póta, akire a legjobb 32 között a román Irina Ciobanu (128.) vár. – Az első meccs mindig ilyen, a world tour-versenyek is nyögvenyelősen kezdődnek számomra, nehezen lendülök bele a játékba, az első két-három szettben most is sokat hibáztam az első ütéseknél, utána már nagyon jó poénok voltak. A harmadik szettet sajnálom, mert azt 10:8-as vezetésről veszítettem el, ha az megvan, akkor kicsit talán letörte volna az angol lányt. Így 3:0-s hátrányban rajtam volt a nyomás, hogy onnan hogyan tudom megfordítani, meg tudom-e egyáltalán, de sikerült."

A LABDA MIATT VAN

Nemcsak Póta került bajba a nagyobb nevek közül, hanem a címvédő Elizabeta Samara is, aki 3:1-es hátrányban volt a szerb színeket képviselő Makszuti Anetta ellen, a magyar nemzetiségű lánynak 3:1-nél meccslabdája is volt. A román kiválóság fordított, a bombameglepetés tehát elmaradt, ám érdekes kérdés, hogy miért szorongatják ennyire a fiatalok a favoritokat.

„Ez mind a labda miatt van – adott magyarázatot Póta Georgina. – Annyira nincs benne fals, hogy az ellen is lehet nagyon meleg a helyzet, aki nem tud annyira pingpongozni. Hiába akarok én egy falsot pörgetni, odaáll és bevágja, ezzel nem tudok mit kezdeni. Idén ezt az egy versenyt rendezik ilyen labdával. Így kiegyenlítettebb a mezőny, mivel nem tudunk kellemetlenkedni, nem jön ki az előnyünk."

FIAINK EGYESBEN BEFEJEZTÉK

Szudi Ádám (182.) jutalomjátékként foghatta fel főtáblás mérkőzését – amelyért persze keményen megdolgozott –, a csapatban Európa-bajnok Marcos Freitas (12.) ellen az esélytelenek nyugalmával készülhetett. A harmadik kiemelt portugál bizonyította is klasszisát, hiszen bár Szudi odatette magát, több szettben nyerő helyzetben volt, mégis 4:0 lett a vége.

Pattantyús Ádám (82.) mérkőzését nagyobb reményekkel várhattuk, de a svéd Mattias Karlsson (42.) ellen sem a mi fiunk számított esélyesnek. Idő kellett, hogy Pattantyús ráérezzen a játékra, a harmadik szett már az övé lett. A svéd 3:1-es vezetése után 11:1-gyel szépített Ádám, majd ugyanennyire elbukta a következő játszmát, ezzel férfi egyesben befejezték szereplésüket a mieink.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST, OKTÓBER 18-23.
FÉRFI EGYES, FŐTÁBLA
1. FORDULÓ
Marcos Freitas (portugál)–Szudi Ádám 4:0 (5, 8, 4, 8)
Mattias Karlsson (svéd)–Pattantyús Ádám 4:2 (6, 6, –7, 7, –1, 1)

NŐI EGYES, FŐTÁBLA
1. FORDULÓ
Lovas Petra–Ganna Gaponova (ukrán) 4:0 (7, 7, 4, 1)
Polina Mihajlova (orosz)–Nagyváradi Mercédesz 4:0 (5, 5, 13, 5)
Pergel Szandra–Natalia Partyka (lengyel) 4:1 (9, 10, –10, 10, 10)
Ni Xialian (luxemburgi)–Madarász Dóra 4:2 (9, –9, 9, –5, 9, 9)
Póta Georgina–Tin-Tin Ho (angol) 4:3 (–5, –4, –11, 7, 7, 8, 5)

Go to top