eb-sajtotajekoztato

Öt nappal a budapesti asztalitenisz Európa-bajnokság előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Asztalitenisz Szövetség, amelyen a magyar esélyekről is szó esett.

„Visszatért a bölcsőjébe az asztalitenisz Európa-bajnokság, hiszen az elsőt 1958-ban Budapesten rendezték meg” – ezzel nyitotta a csütörtöki, budapesti Eb sajtótájékoztatóját a moderátor, Havasi Kornélia, akinek gondolatmenetét a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke, Nátrán Roland így folytatta:

„Utoljára 1982-ben rendezett Budapest Európa-bajnokságot, így 34 évet kellett várnunk a következőre. Örülünk, hogy a riói olimpia után rendkívül rangos mezőnyt köszönthetünk az eseményen, az élversenyzők közül csupán ketten hiányoznak. Bízunk benne, hogy sok nézőt vonz az Eb, hiszen olyan nagy nevek lépnek asztalhoz, mint a Rióban negyedik fehérorosz Vlagyimir Szamszonov vagy az egyesben hatszoros Eb-győztes német Timo Boll. De itt lesz a luxemburgiak örökifjú játékosa, Ni Xialian és a négyszeres paralimpiai bajnok lengyel Natalia Partyka is.”

Nátrán kiemelte, az Eb-nek otthont adó Tüskecsarnok remek atmoszférával rendelkezik az asztaliteniszhez, hiszen a lelátó közel van a küzdőtérhez. A helyszín egyébként már vizsgázott a korábbi két World Tour-versenyen, méghozzá kiválóra.

Továbbá elmondta azt is, hogy a kontinensviadal hat napja alatt 44 ország 254 versenyzője ragad ütőt, 65 bíró akkreditált, külföldről pedig a média képviselői közül mintegy százan érkeznek Budapestre. Kitért arra is, hogy a jegyek 5-10 euróba kerülnek, de ha 20 vagy annál több fős csoport jelzi – például iskolai csoportok –, hogy ellátogatnak az eseményre, akkor ingyen tekinthetik meg a mérkőzéseket. A MÁV a belépőjeggyel rendelkező, vonattal érkező nézőknek 50 százalékos kedvezményt biztosít.

A MOATSZ elnöke beszéde végén köszönetet mondott a támogatóknak, valamint arról számolt be, hogy a magyar csapatot nem tizedeli sérülés, így a legjobbak lépnek asztalhoz az Eb-n.

Ezután Téglás Péter, női szövetségi kapitány vette át a szót, aki felidézte, gyerekként mekkora élményt jelentett neki a helyszínen az 1982-es Európa-bajnokság. Mint mondta, a hazai rendezésű világversenyeken mindig sok néző volt jelent, s reméli, ez a hagyomány most sem szakad meg.

A folytatásban a női csapat esélyeiről beszélt:

„Egyesben Póta Georginától reálisan elvárható a pontszerző hely, azaz a negyeddöntőbe jutás. Eddig ötször jutott el a nyolc közé, bízunk benne, hogy ezúttal megugorja ezt az akadályt és bejut a négy közé. Párosban a svéd Matilda Ekholmmal indul, bár korábban megnyerték a cseh World Tour-versenyt, azért elég keveset játszottak még együtt. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy van esélyük az éremszerzésre. Egyébként pedig mindenkitől azt várom, hogy a kiemelésének megfelelő helyen végezzen.”

Póta Georgina pontosan ezt az eredményt érte le a hétvégén rendezett philadelphiai Világ Kupa-versenyen, amelyen tizenhat közé jutott, ezzel pedig a realitásnak megfelelően elégedett. Megerősítette, amit Téglás mondott, azaz egyesben a négybe kerülne, párosban pedig egyértelműen az éremszerzés a cél. Beszélt a vegyes párosok versenyéről is, amelyben a finn színeket képviselő Oláh Benedekkel áll asztalhoz. Mint mondta, korábban még sosem játszottak együtt, de edzésen már gyakoroltak.

Téglás ehhez hozzátette, a különböző évközi viadalokon nem rendeznek ilyen versenyszámot, így esélyekről is nehéz beszélni. Példaként említette, hogy a 2007-es Eb előtt Póta és Pázsy Ferenc sem játszott együtt, mégis bronzérmesek lettek. Gina meg is jegyezte, ezzel most is kiegyezne.

A sajtótájékoztatón továbbá az is elhangzott, hogy a 2014 óta érvényben lévő szabályok szerint csak az egyéni versenyszámokban mérik össze tudásukat a játékosok – a csapat Eb-t jövőre rendezik –, illetve Budapestnek a kontinensviadal után nem kell ismét több mint harminc évet várnia arra, hogy vendégül lássa a világ legjobb asztaliteniszezőit, hiszen 2019-ben a világbajnokságnak ad otthont. 

Go to top