aranyosi-peter-ferfi-valogatott-szovetsegi-kapitany

Már csak egy hetet kell várni, hogy kezdetét vegye a budapesti asztalitenisz Európa-bajnokság. A férfiválogatott tagjaival a mátraházi edzőtáborban beszélgettünk várakozásaikról, az esélyekről és a hazai rendezés varázsáról. Mátraházán készül az egy hét múlva kezdődő budapesti asztalitenisz Európa-bajnokságra a férfiválogatott. Természetesen mindannyian izgatottan várják a hazai rendezésű kontinensviadalt, amelyen Aranyosi Péter szövetségi kapitány szeretné, ha „fiai" meglepetést okoznának.

„Azt gondolom, erre elsősorban párosban és vegyes párosban nyílik lehetőség – mondja. – Titkon reménykedem benne, hogy versenyzőink bejutnak a tizenhat, esetleg a nyolc közé, de ehhez szerencse, meg persze nagy bravúr kell. Úgy érzem, mindenképpen előny a játékosoknak, hogy hazai közönség előtt szerepelhetnek, bár ez azért mindenkiben másképpen csapódik le."

Kosiba Dániel abszolút pozitívumként éli meg, hogy itthon rendezik az Eb-t, bár elismeri, azért az emberben ilyenkor nagyobb a stressz, de ezt meg kell tanulni kezelni.

„Úgy hallottam, sokan jönnek Dabasról is, szóval lesz szurkolás – így a hatodik Eb-jén szereplő Kosiba. – A januári World Tour-versenyt is nagyon élveztem, hasonló vagy még nagyobb hangulatra számítok."

Lakatos Tamás vele ellentétben kevésbé szeret hazai közönség előtt játszani, erről árulkodnak az eredményei is: az idei World Tour-viadal sem úgy sikerült neki, ahogy szerette volna, egy hét múlva aztán Németországban az U21-esek versenyében nyolc közé jutott.

„Bennem hazai versenyen mindig nagyobb a feszültség, legyen szó az Eb-ről vagy az országos bajnokságról – vallja be. – A magyar szurkolóknak a hazai versenyzőkkel szemben természetesen nagyobb az elvárásuk, mint ami a realitás, és nehezen fogadják el, ha nem jönnek az eredmények. Ezzel azért elég nagy terhet tesznek a vállunkra."

Persze azért a 21 éves játékos is azt szeretné, ha minél többen látogatnának el a Tüskecsarnokba, hiszen az európai asztaliteniszezők krémje lép asztalhoz, így mindenképpen izgalmas mérkőzések várhatók. Aranyosi Péter és Nagy Krisztián is egyetért: az esemény hatalmas élmény jelenthet a sportág szerelmeseinek, de különösen a gyerekeknek.

Nagy fél éve még nem gondolta volna, hogy a magyar férfiválogatott tagjaként éli át az Eb különleges hangulatát, ő a horvát Andrea Pavlovics oldalán vegyes párosban indult.

„Az európai játékosoknak nagy sportértékkel bír az Európa-bajnokság, hiszen a World Tour-versenyek, vagy a világbajnoksággal ellentétben nem jönnek szembe lépten-nyomon a kínaiak. Nagyon jó meccsekre van kilátás, én Ovtcharov–Szamszonov döntőt várok, de vannak a mezőnyben olyan fiatalok, akik képesek megverni őket, gondolok elsősorban a svéd Kristian Karlssonra, a francia Simon Gauzyra vagy a dán Jonathan Groth-ra."

Abban egyébként a többiek is egyetértenek, hogy a német Dimitrij Ovtcharov lesz az egyik döntős, de a másikra már senki sem merne nagy tételben fogadni. Természetesen felmerült a portugál Marcos Freitas neve is, de akár honfitársai közül más is odaérhet, mint ahogy a németek vagy az osztrákok közül is.

A finn színekben versenyző Oláh Benedek – aki magyarokkal, illetve a belgákkal és a lengyelekkel készül együtt a minden igény kielégítő mátraházi edzőtáborban – persze reméli, ő is beleszólhat a „nagyok" csatározásába.

„Először vagyok kiemelt az Európa-bajnokságon, így mindenképpen nagyobb jelentőséggel bír, mint a korábbiak, az olimpia után most ez a második legnagyobb versenyem – magyarázza. – Mindig nagy álmom volt, hogy magyar színekben hazai közönség előtt szerepeljek, ez azzal meg is valósult – még ha a finneket is képviselem, – hogy Póta Georginával vegyes párost játszom. Az éremszerzést tűztük ki célként, bízom benne, hogy minél többen eljönnek nekünk szurkolni. Nagyon jól esne, ha a magyarok egyesben is drukkolnának nekem, bár tudom, ezt nem várhatom el. Mindenkit arra biztatok, hogy jöjjön el az Eb-re, mert remek meccsekre van kilátás, nagyon-nagy labdamenetekkel, amelyek megmutatják, mennyire csodálatos sport az asztalitenisz."

A magyar fiúk ígérik, a felkészülés utolsó hetében mindent megtesznek azért, hogy 120 százalékos teljesítményt nyújtsanak a budapesti Európa-bajnokságon.

Még több információ: http://www.ettc2016.com/

Go to top