ma-lung-rio

A világelső Ma Lung 4:0-ra nyert a férfi egyes döntőjében a szintén kínai Csang Csi-ko ellen a riói olimpián.

Az elődöntőben Ma Lung 4:2-re nyert Mizutani Dzsun ellen, Csang Csi-ko pedig 4:1-re Vlagyimir Szamszonovval szemben, mégis talán utóbbi találkozó volt a szorosabb, hiszen a 40 éves fehérorosz az elvesztett szettekben rendre két ponttal maradt alul.

A kínai házidöntőt azonban összességében nem fenyegette veszély, ahogy egy korábban a nőknél sem. A finálé első játszmája nagy csatát hozott, és 14:12-re Ma Lung nyerte meg. Ezt nemcsak Csang Csi-ko szurkolói bánhatták, hanem a semleges nézők is, a címvédő ugyanis ezután már csak árnyaké volt addigi önmagának. Ma Lung önbizalma folyamatosan nőtt, egyre inkább belelendült, és végül demoralizáló győzelemmel szerezte meg első egyéni olimpiai aranyérmét, 27 évesen.

Ő az ötödik kínai férfi játékos, aki egyesben olimpiát nyert (1996: Liu Kuo-liang, 2000: Kung Ling-huj, 2008: Ma Lin, 2012: Csang Csi-ko), sikerével továbbra sincs címvédés férfi egyesben az ötkarikás játékokon.

„Az egész mérkőzésen jól játszottam, a bajnoki címet csak ilyen magas színvonalú játékkal lehet megszerezni – árulta el a siker titkát Ma Lung. – Jól ismerjük egymást, így ez nem arról szólt, melyikünk az ügyesebb, hanem hogy melyikünk tud fejben a másik fölé kerekedni. Nem én voltam a címvédő, ezért rajtam kisebb volt a nyomás. De most, a győzelmem után is nyugodt vagyok, úgy érzem, fejlődtem."

Csang Csi-ko sportszerűen elismerte, hogy ellenfele (volt) a jobb.

„Az első játszma sorsdöntő volt. Ha azt megnyerem, talán másképp alakul az egész meccs. Lassabban reagáltam, a fonákom nem volt elég jó. Ma Lung jobb képességű játékos, mint én, akár az első három ütéséről van szó, akár arról, hogyan vált védekezés és támadás között. Gratulálok neki" – mondta a legyőzött.

A bronzérmet a japán Mizutani szerezte meg, 4:1-re legyőzve Szamszonovot.

RIO 2016
FÉRFI EGYES
ELŐDÖNTŐ
Ma Lung (kínai)–Mizutani (japán) 4:2 (5, 5, 5, –7, –10, 5)
Csang Csi-ko (kínai)–Szamszonov (fehérorosz) 4:1 (9, 11, 10, –6, 9)
A 3. HELYÉRT
Mizutani (japán)–Szamszonov (fehérorosz) 4:1 (4, 9, –6, 12, 8)
DÖNTŐ
Ma Lung (kínai)–Csang Csi-ko (kínai) 4:0 (12, 5, 4, 4)

Go to top