ting-ning-rio

Az első helyen kiemelt kínai Ting Ning nyerte meg az asztaliteniszezők női egyes versenyszámának döntőjét a riói olimpián, honfitársa, Li Hsziao-hszia ellen, 4:3-ra.

Az elődöntőből mindkét kínai könnyedén jutott tovább, így megismétlődött a 2012-es londoni olimpia női egyesének döntője. Akkor Li Hsziao-hszia diadalmaskodott, aki most is megkeserítette Ting Ning életét, hiszen 3:2-re vezetett ellene. A 26 éves kínai azonban két 11:7-es szettel fordított, ezzel visszavágott két esztendővel idősebb honfitársának a londoni vereségért, és világbajnoki címe mellé begyűjtötte az egyéni olimpiai bajnoki címet is.

„Hihetetlen, nem tudom elhinni, hogy olimpiai bajnok vagyok – mondta a győzelme után Ting Ning, aki Londonban csapatban már szerzett egy olimpiai aranyat. – Nagyon régóta vártam erre, egy álmom vált valóra. Nehéz lehetett az edzőmnek, Csen Pinnek. Sok trófeám van már, de sosem öleltem meg a győzelmeim után. A mai estére nincsenek szavak. London tapasztaltabbá tett. Képes voltam elfelejteni az ottani vereségem okozta fájdalmat, és csak a mostani mérkőzésre koncentráltam. A döntő előtt azt mondtam magamnak, hogy »küzdj az álmodért«. Két védő ellen játszottam egymás után a finálé előtt, aminek megvolt a hatása a vállamra, de megcsináltam!"

Li Hsziao-hszia az elvesztett döntő után arról beszélt, hogy valószínűleg a riói az utolsó olimpiája.

„Nem tudok már ilyen magas szinten edzeni – nyilatkozta a kétszeres olimpiai aranyérmes, kilencszeres világbajnok Li Hsziao-hszia. – A testem nem lesz fiatalabb. Szerettem volna visszavonulni az idei év elején, de visszahívtak, mert azt mondták, szükség van rám. Újra visszajövök, ha kellek, de a mostani csapat nagyon erős, szóval szerintem meglesznek nélkülem. Sérülésekkel kezdődött számomra az év, tavaly kórházba is kerültem. Nem bírom már az edzéseket. Sajnálom, hogy nem tudtam többet edzeni, talán más lett volna az eredmény. A nem megfelelő számú tréning miatt nem bírtam a mérkőzés tempóját. Gratulálok Ting Ningnek."

A bronzérmet a védekező stílusú észak-koreai Kim Szong I szerezte meg, 4:1-re legyőzve a japán Fukuhara Ait.

„Bár csak bronzérmet nyertem, nagyon boldog vagyok. Szeretném ezt az érmet nagy vezérünknek ajánlani" – mondta Kim Szong I.

RIO 2016
NŐI EGYES
ELŐDÖNTŐ
Ting Ning (kínai)–Kim Szong I (észak-koreai) 4:1 (5, –9, 6, 3, 9)
Li Hsziao-hszia (kínai)–Fukuhara (japán) 4:0 (4, 3, 1, 1)
A 3. HELYÉRT
Kim Szong I (észak-koreai)–Fukuhara (japán) 4:1 (7, 7, 5, –12, 5)
DÖNTŐ
Ting Ning (kínai)–Li Hsziao-hszia (kínai) 4:3 (9, –5, 12, –9, –8, 7, 7)

Go to top