ttx

Csütörtökön Rio de Janeiróban lehullt a lepel a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség forradalmi ötletéről, amelyet nagy várakozással harangozott be az ITTF. Az új játék neve Table Tennis X, röviden TTX.

A Barra Beach Clubban, a németek olimpiai házában Jean Michel Saive és Thomas Weikert, az ITTF elnöke tartott TTX-bemutatót. Ez az asztalitenisz újragondolt változata, amely az anyasportág szabályaira épül, de azokat rendkívül „lazán" alkalmazza. A szlogen szerint ezt a sportot bármikor, bárhol lehet játszani, a strandon, az utcán vagy akár egy belvárosi bárban is.

Itt is vannak persze szabályok, de nagyon sok téren lehet a „játszd, ahogy akarod" elvet alkalmazni. Az asztal méretei alapvetően megegyeznek a normál pingpongasztal méreteivel, de ha ilyen nem áll rendelkezésre, ennél kisebb is lehet, a lényeg, hogy sík felületű legyen. Ha nincs háló, jó bármilyen akadály, amellyel „falat" lehet képezni az asztal felénél.

KOPOGÓS ÜTŐK

A hamarosan forgalomba kerülő speciális TTX-ütőkön nem lesz gumiborítás, a labdák pedig nagyobban és nehezebbek lesznek az asztaliteniszben használtnál. Nemcsak fedett helyen, hanem szabad téren is játszható a TTX, a kitalálói szerint az esetlegesen fújó szél még érdekesebbé teheti a játékot.

Pénzfeldobással vagy kő-papír-ollóval kezdődik a mérkőzés, a nyertes választhat, hogy ő szervál először vagy az általa preferált oldalon kezdi a meccset. Ha a szervát választja, akkor az ellenfele választhat térfelet.

SZERVÁLHATSZ, AHOGY AKARSZ

A TTX egyik legérdekesebb szabálya, hogy az adogatásnál nincs semmilyen megkötés, azt leszámítva, hogy először a saját, majd az ellenfél térfelén kell pattannia a labdának. Nem muszáj feldobni előtte a labdát, takarni is lehet azt, és bárhonnan el lehet indítani. Nem árt mindig ébernek lenni, mivel az adogató játékosnak nem kell megvárnia, hogy ellenfele készen álljon a fogadásra.

A mérkőzést szettekre játsszák, kettőt vagy hármat kell megnyerni – vagy annyit, amennyiben megegyeznek a mérkőzés előtt egymással a felek, ha csak kedvtelésből játszanak. Hivatalos versenyeken – merthogy ilyeneket is rendeznek majd – természetesen meghatározzák, hogy hány nyert szettre megy a mérkőzés.

Szintén fontos szabály, hogy egy szett két percig tart, de a két perc letelte előtt induló labdamenetet még lejátsszák. A szettet az nyeri, aki elérte a tíz pontot vagy a két perc alatt több pontot szerzett. Ha egyenlőre állnak a felek, akkor hirtelen halál, azaz egyetlen labdamenet dönt. Mindig az a játékos szervál, aki megnyerte az előző pontot. A következő szettet az előző szett vesztese kezdi adogatással.

NÉGYPONTOS LABDAMENET

A TTX kiszámíthatatlanságát és érdekességét hivatott növelni az a szabály, amely szerint mindkét félnek minden szettben lehetősége van egy labdamenet előtt bemondani, hogy „wildcard" vagy ennek bármelyik nyelvre lefordított megfelelőjét, és ha ezt a labdamenetet megnyeri, akkor azért két pontot kap.

Szintén két pont jár a nyerő ütésekért, azaz az olyan szervákért és ütésekért, amelyek után az ellenfél nem tud beleérni a labdába. Ha a „wildcard" labdamenetnél üt valaki nyerőt, akkor azért négy pont jár!

Itt is lehet párost játszani, bárhova szabad szerválni, a fogadó pedig pár eldöntheti, hogy melyik tagja fogadja a szervát.

A kétperces időlimit miatt tilos az időhúzás, azért büntetőpontok járhatnak.

VÁLTOZTATNÁL? ÍRD MEG!

Az ITTF szívesen várja a TTX-szel kapcsolatos ötleteket, meglátásokat, szabályváltozatási javaslatokat, az arra érdemeseket átültetik a valóságba, hiszen az új játék szabályai még képlékenyek, egyáltalán nincsenek kőbe vésve.

Go to top