para-ruhabemutato

A Várkert Bazárban rendezett divatbemutatón láthatták először a magyar paralimpiai csapat riói formaruháját, amelyet az augusztus 28-án, a Nemzeti Színházban rendezendő eskütételen, a szeptember 7-i riói paralimpiai megnyitó- és a szeptember 18-i záróünnepségen viselnek majd sportolóink. Bemutatták a 39 fős csapat egyedi, a Tisza által gyártott sportruházatát is.

Tulajdonképpen egy extra divatbemutatót szervezett a paralimpiai bizottság, a parasportolókat magyar hírességekkel küldték kifutóra. A kifutón két para-asztaliteniszező is megjelenhetett: Arlóy Zsófia Feke Pál kíséretében mutatta be a Celeni által szállított formaruhát, Berecki Dezső pedig a londoni paralimpián 1500 méteres síkfutásban bronzérmet szerző Biacsi Ilonával jelent meg a színpadon.

„Ha jól emlékszem, valami olyasmit mondtam Feke Pálnak, hogy itt én izgulok, te ne izgulj – számolt be „megpróbáltatásairól" Arlóy Zsófia a próbák és az éles műsor között. – Nyilván ez nem az én közegem, bár nagyon érdekes és izgalmas számomra, én alapvetően a pingpongasztalnál érzem otthon magam."

A formaruháról csak annyit mondott, nem hitte volna, hogy valaha a nadrág helyett a ruhát választja, de most ez történt.

Szente Vajk, a bemutató rendezője nagy mosollyal az arcán méltatta a próba után a sportolók rátermettségét.

„A paralimpikonok modelleket megszégyenítő profizmussal álltak hozzá a próbához, másfelől elképesztő gyorsasággal jegyezték meg a koreográfiát – mondta a Madách Színház színésze. – Fantasztikus, hogy ilyen gördülékenyen ment minden, sokszor ők segítették ki a színészkollégáinkat, hogy merre kell menni. Erre mondjuk lehetett számítani, hiszen a sport nagymértékben matematika is, ki kell számolni ezt, át kell gondolni azt, itt belehúzok, ott egy kicsit visszaveszek... Ezt nagyon profin megcsinálták."

A paralimpikonok idegen környezetben való helytállása Szabó Lászlót, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét sem lepte meg.

„Bizonyos értelemben a pást, a rekortán, az uszoda is egyfajta színpad. Ott is egy kicsit szerepelni kell, ott is fontos, hogy az ember megmutassa, hogy ő magabiztos és felkészült az adott versenyre – mondta Szabó László, akinek a formaruhák is elnyerték tetszésüket. – Eddig csak a terveket láttam a formaruhákról, de amit most látok élőben, az fölülmúlja a terveket."

Az ötödik paralimpiájára készülő Berecki Dezső az ilyen rendezvények fontosságáról is beszélt.

„Ezek az események nagyon kellenek ahhoz, hogy a parasportra, a parasportolók életére felfigyeljen a közvélemény, mert nem szerepelünk olyan sokat, mint amennyit megérdemelnénk. Ugyanolyan munka van a mi teljesítményünk mögött, mint az ép társaink teljesítménye mögött. Ezek a rendezvények jó irányba viszik ezt az ügyet, növelik a társadalmi elfogadottságot, és segíthet a 2024-es olimpiai pályázatunkban is" – mondta Berecki Dezső, aki elárulta, hogy a sportruhában azért jobban érezte magát, mint az amúgy nagyon szép formaruhában.

A szintén riói kvótás Csonka Andrásnak elmondása szerint rengeteg médiamegjelenése volt az utóbbi időben, így már megszokta a paralimpiát megelőző felhajtást. Az általa ideálisnak vélt sportruházatról a következőt mondta:
„Jó, ha van benne egy kis magyar motívum, ami jellemző a magyarokra, de az is fontos számomra, hogy jó minőségű legyen, kellemesen lehessen viselni. Ennek a kettőnek találkoznia kell."

A ruhabemutatón a paralimpiai csapat 12 sportolója mellett Gubík Ági, Eke Angéla, Nyáry Dia, Feke Pál és Nagy Sándor színészek, énekesek illetve Hajnóczy Soma bűvész világbajnok viselte a kollekciókat. A bemutatón fellépett az InFusion trió, Hajnóczy Soma és Halasi Márk cirkuszművész.

Go to top