rioi-felkeszules-pota-lovas-pattantyus

Javában zajlik riói olimpikonjaink felkészülése. Pattantyús Ádám a hazai edzésekre szavazott, női különítményünk azonban Budapest és Linz között ingázik hetente.

Pattantyús Ádám felkészülését a hazai környezet, a családja is nagy mértékben segíti. Ennek köszönhetően harmincnyolc évesen is örömmel megy az edzésekre, amelyeknek érzi pozitív hatásait.

„Harminc fölött már nagyobb hangsúlyt kell fektetni a regenerálódásra, ezért is döntöttem a hazai felkészülés mellett – mondta legjobb férfi pingpongosunk. – Nem edzek napi kettőket, nem a mennyiségre, hanem a minőségre fókuszálunk. Napi szinten van soklabdás edzésem személyre szabottan, a kondiprogramot úgy illesztettük az edzéstervembe, hogy az nekem optimális legyen, így a délután már tényleg csak a kikapcsolódásról szól."

Pattantyús realistán tekint riói esélyeire. Igyekszik szászszázalékot nyújtani, és majd kiderül, ez mire lesz elég. Egy-két mérkőzést azért mindenképp szeretne megnyerni, már csak azért is, mert a londoni olimpián ez nem sikerült neki.

Aranyosi Pétertől, a férfiak szövetségi kapitányától megtudtuk, hogy Pattantyús a felkészülése negyedik hetét tapossa. Igyekeznek minden apróságra figyelni, például az esemény hivatalos labdáját használják edzéseken, ami jelenleg ebben a sportágban igazán kritikus elem. Ezután még két hét kemény munka várja Ádámot, pihenő nélkül, a második végén utaznak el Rióba. A felkészüléshez edzőpartnerként a férfiválogatott segít akik két holland játékossal is kiegészltek ezen a héten.

Női olimpikonjaink Magyarországon és külföldön felváltva készülnek. A linzi edzőtábor hatalmas előnye, hogy olyan tudású asztaliteniszezőkkel tudnak játszani, amilyenekkel itthon nem. Orosz, francia, osztrák és cseh válogatottak, a török-kínai Hu Melek, valamint kínai kínai játékosok az edzőpartnerek.

„Budapesten kezdtük a felkészülést, de nyár közepén nem nagyon tudtunk edzőpartnert találni, legfeljebb egy-két napra lejött valaki, de nem az egész hétre. Más országokban is ez lehetett a probléma, ezért egy-két európai centrumban gyűlnek össze a játékosok. Linz mellett Düsseldorf a másik ilyen központ, de az nekünk túl messze lett volna – beszélt az európai összefogásról Póta Georgina. – Éreztem, hogy napról napra egyre jobban játszom. A linzi csapat hozott Kínából két kínait, egy védőt és egy támadót, akiknek teljesen más a stílusuk. Jobban húzzák a fonákot, amit én jobban szeretek, sokszor asztalon tartják a labdát, és így jobban bele lehet jönni a játékba."

Lovas Petra a saját szavaival élve megtoldotta egy hét ágynyugalommal a nyarat. Persze nem önszántából, hanem egy betegség miatt. Neki ezért először önmagát kellett utolérnie, de remélhetőleg ez nem látszik majd a riói teljesítményén.

Go to top