csonka-andrás

Kedden zajlott a riói paralimpián részt vevő sportolók fotózása, amelyen az asztaliteniszezők közül megjelent Arlóy Zsófia, Berecki Dezső, Zborai Gyula, Csonka András és Pálos Péter. Az alkalmat kihasználva a média interjúkat készített a sportolókkal.

A következőkben a Kossuth Rádió által az Arlóy Zsófiával, Berecki Dezsővel és Csonka Andrással készített interjúkból olvashatnak részleteket.


Arlóy Zsófia
nagy küzdő, de tavaly ilyenkor még nagyon távol volt attól, hogy első paralimpiai szereplését tervezgesse.

„Nagyon sokan állnak mögöttem, a családom, a barátaim, az edzőim, ők azok, akik lehetővé tették, hogy egy ilyen borzalmas év után, mint amilyen a tavalyi volt, most Rióra készülhetek. Volt ugyanis egy nagyon makacs gerincsérvem, ami miatt a kvalifikációs időszak kétharmadát ki kellett hagynom. Nem vagyok egy depresszív alkat, sosem adtam még fel semmit, de most nagyon közel álltam ahhoz, hogy lemondjak a kvótaszerzésről. Végül is sikerült kvalifikálnom magam az olimpiára, így most májustól már csak a felkészülésre koncentrálok. Szerencsére a munkahelyem, egy tanácsadó cég ezt lehetővé tette. Az elsődleges célom, hogy elégedetten térjek haza Rióból, ami talán nehezebb, mint egy érem megszerzése."


Berecki Dezsőnek
már az ötödik paralimpiája lesz az idei, ő egyértelműen az éremszerzést tűzte ki célul.

„A paralimpia közeledtével nekem is egyre inkább Rio körül forognak a gondolataim, de emellett nekem van egy nagyon szép kislányom, gyönyörű feleségem, a családi életet is élnem kell ugyanúgy. Ha van egy kis szabadidőm, azt velük töltöm. Debrecenben élünk, próbálok ott lenni a lehető legtöbbet, de ebben a sportágban csak megfelelő edzőpartnerekkel lehet fejlődni, és emiatt sokat kell utaznom. Főleg Budapestre, de ha van rá lehetőség, igyekszünk kijutni külföldre. Az állami támogatással kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy múlt héten kaptam először két darab borítást, ami ugye a munkaeszközöm. Azt gondolom, május közepén nem így kellene állnunk, nem tudom, ez kinek a hibája, honnan ered. Mindenképp éremért utazok Rióba, hiszen voltam már negyedik és ötödik is paralimpián, most ezt a lehetőséget nem szeretném elszalasztani. Nagyon sokat dolgoztam ezért, ha valaki nem tudja, milyen munka áll e mögött, annak érdemes lenne egyszer lejönni egy edzésünkre."


Csonka András
szintén rutinos paralimpiai résztvevő, a riói már a negyedik lesz számára. A második diplomája megszerzésének küszöbén álló fiatalember célja, hogy magabiztosan álljon oda minden meccsre, mindenre felkészült legyen.

„Erre a paralimpiára teljesen másképp, a tudomány segítségével készülünk. Minden héten mérik a biológiai adataimat, megnézik a vérképemet, ami nagymértékben segíti a felkészülésemet. Csakúgy, mint a különböző speciális eszközök, valamint a mentális felkészülés. Úgy gondolom, jó úton vagyok ahhoz, hogy jó eredményt tudjak elérni a paralimpián. Most még igyekszem teljesen kizárni Riót, otthon is csak a következő napra, a következő tíz percre gondolok, hogy abban száz vagy száztíz százalékot tudjak nyújtani. A nyáron még lesz egy spanyolországi paraverseny, de igyekszem majd elmenni az épek néhány közeli versenyére, hogy meglegyen a „meccsfeeling". Én itthon a második ligában, épek között játszom, amiből sokat profitálok."

Go to top