universiade5

Paár Dávid csapatvezető szerint a magyar küldöttség nagyjából kihozta magából a maximumot a kvangdzsui universiadén.

„Az universiadénak Magyarországon nem olyan nagy a presztízse, de amikor megérkeztünk, láttuk, hogy elég komoly ellenfelekkel kell szembenézni – kezdte a kvangdzsui események értékelését Paár Dávid. – Ennek megfelelő volt a szereplésünk. Az ázsiai hegemónia abszolút érvényesült itt is. A lány és a fiú csapat is a tizenhat közé jutott, azt gondolom, ez a papírforma, ezekben a versenyszámokban ennyi volt elérhető.
A legeredményesebben Szvitacs Alexa és Szita Marci szerepelt vegyes párosban, a nyolcaddöntőbe jutottak, amihez egy jó román párost kellett megverni. Ez szerintem nagy fegyverténynek értékelhető.

Az egynemű párosokban az első kanyarban egyből nagyon erős ellenfeleket kaptunk, részben a kiemelési szisztéma miatt. Sok olyan játékos volt itt Ázsiából, aki nincs fent a világranglistán, és ezért nem is kaphatott kiemelési pozíciót. Így már az elején beléjük lehetett futni, és nekünk ez sikerült is...
Egyéniben a lányoknál Szvitacs Alexa és Hepke Johanna jutott fel a főtáblára, Tóth Kata ki-ki meccsen kikapott egy chileitől, így csoportharmadikként nem jutott tovább. Alexa és Johi is a legjobb 64 között kapott ki, ott is már olyan ellenfelektől, akik ellen bravúr kellett volna, nem is kicsi. Szerintem itt is ez volt a legtöbb, amit el lehetett érni.

A fiúknál Szita Marci jutott a legtovább, ő a hatvannégyes főtáblán még nyert egy meccset egy lengyel srác ellen, utána a későbbi japán győztestől kapott ki, aki a top ötvenben van a világranglistán. Sebestyén Peti a csoportban búcsúzott, olyan játékosba futott bele, aki korábban a világranglistán a hatvanadik hely környékén volt, csak az utóbbi fél évben nem indult versenyeken, ezért lekerült a ranglistáról, de Peti jól játszott ellene. Do Phuong Nam stabil játékkal továbbjutott a csoportjából, a főtáblán pedig kínai ellenfelet kapott, akitől jó játéka ellenére kikapott.

A japán játékosokkal számolni kell a World Touron. Igazából én Szita Marcitól tájékozódom, mert ő a csapattársától kapott ki, aki sok honfitársával együtt Németországban él. Szerintem ők úgy csinálhatják, hogy az élsportolókat kinevelik, és mellette az egyetemre is fordítanak energiát."

És hogy a csapatvezető mennyire tartja fontosnak a tanulmányokat?

„Egyetemi oktató vagyok, ennek fényében kézenfekvő a válasz. Most már alapvető fontosságú, elég megnézni a magyar sikersportágakat, például a vívást vagy a vízilabdát, ahol amelyekben a játékosok igen nagy százaléka komoly egyetemeket végez el. Azt gondolom, hogy ez az asztalitenisznek is követendő példa, és úgy látom, hogy erre fogékonyak is a mai fiatalok. Ez a jövő útja."

AZ UNIVERSIADE DOBOGÓSAI ASZTALITENISZBEN
FÉRFIAK
EGYES
1. Morizono Maszataka (Japán)
2. Osima Juja (Japán)
3. Liu Ji (Kína) és Li Szang Szu (Dél-Korea)

PÁROS
1. Cseang Hung-csieh, Huang Seng-seng (Tajvan)
2. Morizono Maszataka, Osima Juja (Japán)
3. Csen Hszin, Liu Ji (Kína) és Dzseong Jung Szik, Kim Min Szok (Dél-Korea)

CSAPAT
1. Kína
2. Japán
3. Tajvan és Franciaország

NŐK
EGYES
1. Csö Hsziao-hszi (Kína)
2. Csiang Jüe (Kína)
3. Jang Ha Eun (Dél-Korea) és Szőcs Bernadette (Románia)

PÁROS
1. Csö Hsziao-hszi, Csiang Jüe (Kína)
2. Cseng I-csing, Li I-csen (Tajvan)
3. Kitaoka Eriko, Sodzsi Juki (Japán) és Dzson Dzsi Hi, Jang Ha Eun (Dél-Korea)

CSAPAT
1. Kína
2. Tajvan
3. Dél-Korea

VEGYES PÁROS
1. Kim Min Szok, Dzson Dzsi Hi (Dél-Korea)
2. Csiang Hung-Csieh, Csen Szu-ju (Tajvan)
3. Csen Csien-an, Cseng I-csing (Tajvan) és Tarasz Merzlikin, Jana Noszkova (Oroszország)

Go to top