A férfiak között a középtávfutó kenyai David Rudisa, a női sportolók mezőnyében az asztaliteniszező kínai Li Xiao-xia volt a 2012-es londoni olimpia legjobb versenyzője –a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének döntése értelmében.

A szervezet most először nevezte meg a nyári, valamint a téli játékok legjobbjait, és Bangkokban nagyszabású ceremónián adta át a díjakat.

A Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) vezérkarának értékelése alapján Londonban a férfi csapatok közül a francia kézilabda-, a női együttesek sorában pedig a brazil röplabda-válogatott volt a legjobb. A legeredményesebb országnak járó elismerést az Egyesült Államok kapta.

Li Xiao-xia

Az idei szocsi téli olimpián a norvég biatlonos, Ole Einar Björndalen, illetve a holland gyorskorcsolyázónő, Irene Wüste teljesítményét ítélték a legkiválóbbnak A csapatok között Kanada férfi és női jégkorongozói érdemelték ki az elismerő címet, míg a legsikeresebb nemzet Oroszország lett.

A szervezet azt is jelezte, hogy reményei szerint a mostani kitüntetés a későbbiekben az olimpiai sportok Oscar-díjává válik.

Az asztaliteniszsport tehát különleges megbecsülésben részesült a világranglistán jelenleg csak harmadik Li Xiao-xia révén. Amint az emlékezetes, a kínai játékos a két évvel ezelőtti játékokon egyesben honfitársát, Ding Ninget múlta felül a döntőben (a bronzérem a szingapúri Feng Tian-weié lett), s tagja volt hazája szintén aranyérmes csapatának is.

Go to top