2019-top12

Nagyváradi Mercédesz és Fazekas Péter nyerte meg a Celldömölkön megrendezett felnőtt magyar Top12 bajnokságot.

Karácsony előtt idén még egyszer utoljára összemérhették erejüket a legjobb hazai asztaliteniszezők, legalábbis azok, akik ellátogattak Celldömölkre.

„A válogatott A-keretének tagjai valóban nincsenek itt, ők a két ünnep között már megkezdik a felkészülést az olimpiai csapatkvalifikációs tornára, amelyet januárban rendeznek meg – mondta Lajtai Kristóf, a MOATSZ főtitkára. – Az új év első napjaiban aztán a fiúk Dunavarsányba vonulnak edzőtáborba, míg a lányok az Ormai-csarnokban a szlovák nemzeti együttessel készülnek tovább. A következő évtől már top16 bajnokságot rendezünk top12 helyett, és az a célunk, hogy a jövőben az országos bajnokság mellett ez legyen az év másik, prioritást élvező versenye. A válogatott edzőkkel és játékosokkal egyeztetve meg kell találni azt az időpontot, amikor ők is el tudnak indulni rajta.”

Fazekas Péter mindenesetre nem foglalkozott azzal, hogy mennyire foghíjas a mezőny, összesen két szettet veszítve megszerezte ötödik Top12-elsőségét.

„A történelemkönyvekbe ez így is bekerül, húsz-harminc év múlva senki sem fog rákérdezni arra, hogy ez a Top12 hogyan alakult így. Engem amúgy is motivál az, hogy ezekből a bajnokságokból minél többet megnyerjek, ezáltal az örökranglistán olyan nevek mellé tudjak kerülni, akik európai és világszinten nálam sokkal eredményesebbek voltak” – nyilatkozta a férfiak aranyérmese.

A döntőben a fiatal Both Olivért győzte le, aki az ifjúsági és felnőtt mezőny közötti különbségről beszélt: „Ifiben még mindenki játssza, amit tud, kinyesik a labdát és elindul a poén. A felnőttek között, ha észreveszik, hogy mi az erősséged, akkor törekednek rá, hogy ne tudd azt kihasználni. Ha ebben fejlődök, márpedig tudom, hogy miben kell fejlődnöm, akkor ki fog ez alakulni.”

A női döntőt Nagyváradi Mercédesz 4:3-ra nyerte meg Peterman-Varga Tímea ellen.

„Merci nagyon jól játszott, ahogy én is, de az apró hibák eldöntötték a mérkőzést. A szett vége felé ő biztosabban indult a labdákra, jobban tudta helyezni azokat, ez nálam most hiányzott” – értékelt Peterman-Varga Tímea.

„Már a csoportmeccsek is nagyon nehezek voltak. Ambrus Krisztitől kikaptam, Bálint Bernivel is nagyon szoros meccset játszottunk, ahogy Imre Leilával is, ma pedig ez folytatódott – nyilatkozta Nagyváradi Mercédesz, aki nem csak egy értékes címet szerzett ezzel a diadalával. – Szerettem volna győzni, ráadásul ezzel most kvalifikáltam magam a januári olimpiai csapatkvalifikációs tornára.”

A férfiak eredményei itt tekinthetők meg.

A nők eredményei itt tekinthetők meg.

Go to top