2019-igy-lettunk-bajnokok

Póta Georgina illusztris társaságba került a hazai sportélet harminc kiválóságának gyermek- és fiatalkori történetét elmesélő, Így lettünk bajnokok című portrékötetben.

Görbicz Anita, Szilágyi Áron, Cseh László, Berki Krisztián, hogy csak néhányat említsünk a csütörtökön bemutatott könyv főszereplői közül. A 372 oldalas, exkluzív kiállítású kötetből megismerhetjük Póta Georgina pályafutásának kezdetét is. Ő maga nem tudott jelen lenni a bemutatón, így édesanyja és Fülöp István képviselte.

„Négy-öt éves korában kezdte el az asztalitenisz az édesanyja és a nagyszülei unszolására. Közben előfordult, hogy elbizonytalanodtak, érdemes-e ezt a sportágat ilyen szinten űzni, mindenről lemondani az iskolát és a magánéletet is beleértve, de úgy tűnik, bejött, hiszen nagyon szép pályát futott be” – emlékezett vissza a kezdetekre Fülöp István, aki nagyon büszke rá, hogy Póta Georgina a nevelőedzőjének tekinti őt.

pasztor-tunde-fulop-istvanNői válogatottunk vezéregyéniségének édesanyja elárulta, hogy ezen az eseményen a mérkőzésekkel ellentétben nem izgult, ám nagyon nagy örömmel töltötte el, hogy a lánya bekerült a 30 kiváló sportoló közé.

„Nem nagyon tudtam rá hatni – válaszolta Pásztor Tünde arra a kérdésre, hogy mi jelentette a legnagyobb nehézséget az elmúlt harminc évben a lányával kapcsolatban. – Nagyon öntörvényű, nagyon makacs, határozott egyéniség, és sokszor jó lett volna, ha hallgat rám. Szorgalmas lány volt mindig is, ugyanakkor a hit talán hiányzott belőle. Sokat segített volna, ha jobban hisz magában és még nagyobb győzni akarás van benne.”

Azért így is az utóbbi évtized egyik legjobb európai női asztaliteniszezője lett, így nem csak azért került be a kötetbe, mert az egyik szerzőnek a pingpong felé húz a szíve.

„Szerettük volna a sportági palettát minél szélesebbre nyitni, így természetes módon helyet kapott benne az asztalitenisz is, és nemcsak a hagyományok, hanem Gina eredményei miatt is – mondta Bruckner Gábor. Abszolút rászolgált, hogy bekerüljön ebbe a társaságba. Már lassan ötven benne vagyok a sportágban, de eddig többnyire csak újságíróként kommunikáltam vele, a privát életét nem nagyon ismertem. Azt mondták róla, hogy egy zárkózott lány, de a vele készült írásból nem ez fog kiderülni. Rendkívül nyitott és aranyos volt, csomó olyan dolgot elmondott, amiről fogalmam sem volt, és szerintem azoknak sincs, akik pedig benne élnek az asztaliteniszben.”

Bruckner Gábor mellett Ballai Attila, Gy. Szabó Csilla és Török László írta a kötetet, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy miképpen csinálták, milyenek voltak gyerekként azok, akiknek végül bejött a sportkarrier, vagyis eljutottak a világhírig.

Az Így lettünk bajnokok című könyv már kapható a könyvesboltokban és az online könyváruházakban, míg a MediaBook Kiadó webshopjában kedvezményes áron rendelhető meg. Részletek a mediabook.hu portálon.

Go to top